Ohita navigointi

Lenni-Kalle Taipale: ”Päihteeni ovat urheilu ja musiikki”

Pianisti Lenni-Kalle Taipale, 28, on päihteetön mies, jolla ei ole valittamista töiden puutteesta. Hänen yksi merkittävimmistä esiintymisistään tapahtui Tasavallan Presidentin Itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Pianovirtuoosi Lenni-Kalle Taipaleen musiikkiura alkoi kolmevuotiaana. Lahjakkuudelta on ilmestynyt neljä soololevyä, joista viimeisin, Lumia, julkaistiin syksyllä 2005. Omien projektiensa lisäksi hän on tehnyt yhteistyötä lukuisten kotimaisten artistien levyillä, muun muassa Jonnan Kasvot vedessä ja Vesa-Matti Loirin Ystävänlaulut.

Tänä päivänä Taipale kuuluu maamme suosituimpien muusikoiden lisäksi Zest-tiimiin, joka pyrkii kehittämään nuorten henkilökohtaisia taitoja.

- Yläasteikäisille tarkoitetun Zest-ohjelman tavoitteena on rohkaista nuoria löytämään ja kehittämään omia vahvuuksiaan. Onnistumiseen tarvitaan ympäristöstä tukea ja kannustusta, mutta myös erilaisia elämänvalmiuksia, kuten muun muassa ongelmanratkaisu- ja vuorovaikutustaitoja toista ihmistä kohtaan.

Vantaalla asusteleva Taipale suoritti peruskoulunsa Kivilahdessa. Musiikki oli opinnoissa vahvasti mukana, sillä hän lauloi koulun kuorossa ja säesti oppilaitoksensa oppilaiden esityksiä. Nykyisin hän soittelee musiikkia yhdessä entisten opettajiensa ja rehtorinsa kanssa.

- Olin koulussa musiikkiluokalla, joka antoi hyvät puitteet kehittymiseeni soittajana. Lukio jäi kesken ensimmäisen vuoden jälkeen, koska pääsin opiskelemaan Pop & Jazz Konservatorioon. Tiesin jo varhain, että musiikki on minun juttuni.


Oksentelua ennen keikkaa

Taipale pitää rikkautenaan sitä, että on päässyt kiertelemään kouluja Zestin merkeissä. Hän kertoo menon olevan samanlaista kuin omina aikoina lukuun ottamatta muutamaa maallista asiaa.

- Nykyisin peliin ovat astuneet tietokoneet ja jokaisella oppilaalla on kännykkä. Tupakan polttamista on havaittu aina kouluissa, mutta en tiedä onko se lisääntynyt. Minulla ei ole ollut aiheesta puhetta nuorten kanssa. Oppilaat ovat ainakin hyvin viihtyneet ja jaksaneet kuunnella luentojani.

Lenni kertoo luennoillaan henkilökohtaisia asioita elämästään, joka tuo teinityttöjen lisäksi poikia luennoille. Hän puhuu muun muassa kouluajan tapahtumista ja jännittämisestä.

- Aluksi esiintyminen oli minulle luontaista, mutta yläasteella aloin jännittää. Se on lieventynyt kohdallani tekemällä töitä ja kanavoimalla hermostuneisuus energiaksi. Olen sanonut kouluissa oppilaille, että ei haittaa vaikka mokaa. Kantapään ja virheiden kautta oppii yleensä parhaiten.

Trio -yhtyeen kanssa keikkaileva Taipale kertoi jännittäneensä ensimmäistä keikkaansa vuonna 1995. kokoonpanoon kuuluvat pianistin lisäksi rumpali Sami Järvinen ja basisti Timo Tolonen

- Minua jännitti niin paljon, että oksensin ennen keikkaa.


Päihteetön kosketinsoittaja

Ahkerasti keikkailevan Taipaleen suhde päihteisiin on kaukainen. Hän kertoo maistaneensa alkoholia ensimmäisen kerran ollessaan lähes täysi-ikäinen ja tupakkatuotteisiin ei ole koskaan edes koskenut.

- Tänä päivänäkään en juo bisseä, siideriä tai viinejä, koska en tykkää niiden mauista. Alkoholi ei merkkaa minulle mitään, sillä nykyisinkin käytän sitä vain kohtuudella silloin tällöin. Tärkeimpiä päihteitäni ovat urheilu ja musiikki, jotka nekin ovat hyvin positiivisia sellaisia.

Lennin päihteettömyyteen on vaikuttanut nuoruuden kaverit, joiden typeryyksiä hän on joutunut seuraamaan.

- Ihminen muuttuu aivan toisenlaiseksi juotuaan alkoholia.

Lenni-Kalle on tutustunut Zest-ohjelman tiimoilta opettajienhuoneisiin. Siellä on yleensä tarjolla kahvia, joka sisältää runsaasti kofeiinia.

- En juo kahvia, mutta olen saanut vierailla useilla kouluilla projektin puitteissa. Opettajanhuoneessa on aina kahvia tarjolla ja sitä on tullut hörpittyä aamuisin. Kotona tai töissä en juo koskaan kyseistä juomaa. Olen ennemminkin kaakaomiehiä.

Taipale kierteli nuoruudessaan koulun päättäjäispäivinä sukulaisten ylioppilasjuhlia vanhempiensa kanssa. Hän olisi itse valmistunut vuonna 1997, mutta lukio jäi kesken. Vanhemmat kannustivat ja hyväksyivät päätöksen, koska tiesivät Lennin kiinnostuksen musiikkiin.

- Tänäkin päivänä pidän vielä yhteyttä entisiin luokkatovereihini. Heidän juhlissaan kiertelin sinä vuonna, kun minun olisi pitänyt valmistua. Ala-aste ikäisenä puolestaan lähdimme usein kesämökille vanhempieni kanssa.

Lekaksikin kutsuttu taiteilija nähtiin yläasteen viimeisen luokan päättäjäispäivänä Kivilahden rannalla, jossa hän oli juhlimassa peruskoulun päättymistä ystäviensä kanssa.

- Silloin tuli oleskeltua rantsulla, mutta en dokannut kavereideni kanssa. Vanhempana taas vierailimme Espoon ja Helsingin baareissa. Minulla ei ole ollut ördä-vaihetta, koska sen kaiken ajan soitin, kun muut olivat juhlimassa.Petri Voutilainen 31.05.06
petri.voutilainen@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Lenni-Kalle Taipaleen kotisivut
» Lenni-Kalle Taipale Free Your Mindissa