Ohita navigointi

So Called Plan - Askel kohti aikuistumista

Kuva: Jukka Repo

Turkulainen punkyhtye So Called Plan julkaisi maaliskuussa Suburbien Sumbony -debyyttialbuminsa, jota edelsivät laulajan sängyn alle piilotetut omakustanteet. Bändi esittää noin kolmekymmentä minuuttia kestävän levynsä kappaleita tulevana kesänä Suomen suurimmilla festivaaleilla muun muassa Provinssirockissa ja RovaniemiRockissa. So Called Plan pohtii päihteiden käyttöänsä.

Punkin lisäksi selkeitä vaikutteita popmusiikista saanut So Called Plan perustettiin keväällä 2003, kun lukuisissa eri yhtyeissä soittaneet Ville Asp, Eero Saarikoski, Joni Saarinen ja Jussi Bang alkoivat esittää yhdessä musiikkia. Kokoonpanon kitaristi Jussi Bang päätti keskittyä pääsääntöisesti lentäjän opintoihinsa ja jätti musiikkiuransa. Hänen saappaisiinsa astui poikien ystävä Sauli Sipilä.

- Ensimmäinen keikkamme oli Turun TVO:lla, jolloin nykyinen kitaristimme ei ollut vielä riveissä mukana. Sipilälle ei tarvinnut opettaa kappaleita hänen liittyessään yhtyeeseen, koska Sauli oli soittanut meidän keikoillamme jo ennen kuin tuli virallisesti mukaan, laulaja Eero Saarikoski kertoo.

Yhtyeen solisti Saarikoskella on ollut aina kova halu soittaa musiikkia. Tällä hetkellä hänestä tuntuu ensimmäistä kertaa siltä, että loppua orkesterin toiminnalle ei ole nähtävissä vähään aikaan. Jäseniä yhdistää kiinnostus samanlaiseen toimintaan ja musiikkiin.

- Kauppojen hyllyiltä löytyvä ensimmäinen levymme on hyvin melodinen, mutta siitä löytyy myös punkvivahteita. Laulumme ovat hyvin nopeita kahden minuutin pläjäyksiä. Radiota kuunnellessa huomaa, että suurimmassa osassa biiseissä on liikaa täytettä. Sanoituksissamme ei hehkuteta mitään turhaa, sillä ne loppuvat silloin kuin niiden on aika päättyä, solisti sanoo.Ensimmäiset päihdekokemukset

Asp ja Saarikoski pitävät päihteitä aivan arkipäiväisenä asiana. Bändin jäsenet korostavat sitä, että ovat aikuisia miehiä, ja mikään ei estä heitä käyttämästä alkoholia. Pojat juovat säännöllisesti ilolientä viikonloppuisin. Sen lisäksi laulaja tunnustaa polttavansa askillisen tupakkaa päivässä, mutta rumpalilla polttaminen jää vähemmälle. Eero aloitti tupakan polttamisen ollessaan lukiossa.

- Polttaminen on mielestäni nautinnollista ja rentouttavaa. On mukavaa istua aina välillä alas ja ajatella asioita rööki suussa. Aamulla herättyäni nikotiini ja kahvi ovat lyömätön yhdistelmä. Olen kyseisiin päihteisiin järjettömästi koukussa, Saarikoski paljastaa.

- Mie en polta tupakkaa, koska harrastan korkeushyppyä ja karatea. Keuhkoni ja kuntoni pysyvät paremmassa kunnossa, kun suustani ei löydy palavaa päihdettä. Olet Eero vetänyt aika monta röökiä, kun olet polttanut tupakkaa lähes kahdeksan vuotta, Asp toteaa.

Pojat eivät ole heränneet koskaan vääristä sängyistä, koska heidän mielestään kaikki makuualustat ovat olleet oikeita. Noloimmat päihdekokemukset liittyvät liialliseen läträämiseen viinan kanssa.

- Ensimmäisen kerran join kiljua isoveljeni ja kavereideni kanssa. Vetäisin sitä reilun litran verran naamaani ja oksensin niin helvetisti. He joutuivat taluttamaan minut kotiin, koska jalkani eivät kantaneet. Minulla oli vielä treenit seuraavana aamuna, joten jouduin valehtelemaan valmentajalleni, että olin oksennustaudissa. Kävin oksentamassa vähän väliä ja vannoin itselleni, että en juo viinaa ikinä, solisti kertoo nolointa kokemustaan.

- Olin tulossa kerran hiukan humalassa bussilla kaupungilta kotiin, ja minulla oli silloin helvetin leveät housut. Noustessani linja-autosta lahkeeni jäi oven väliin. Kompastuin, kun auto vetäisi ovensa kiinni lähtiessään liikkeelle ja housuni repesivät. Jouduin kävelemään kalsarit jalassa pakkasessa loppumatkan. Mutsini hiukan katseli kotona, että mitä poikansa oli touhunnut, rumpali muistelee menneitä.Tajunnan laajentamista?

Turusta lähtöisin olevan nelihenkisen yhtyeen kaksikko juhli koulun päättäjäispäivinä Naantalissa. Nuorten ensimmäiset sukupuoliyhdynnät liittyvät juuri niihin kyseisiin tilaisuuksiin.

- Naantalissa on hulvatonta meininkiä päättäjäispäivinä, puskissa riittää äksöniä. Siellä olin itsekin useasti kuluttamassa aikaani, rumpali Asp naurahtaa.

Pojat ovat yhtä mieltä siitä asiasta, että nykypäivän nuoret käyttävät päihteitä vähemmän kuin vanhempi sukupolvi aikoinaan. Tänä päivänä heidän mielestään valistus on mennyt jollain tapaa jopa perille.

- Olen seurannut 17-vuotiaan pikkusiskoni päihteiden käyttämistä. Hän kuluttaa paljon vähemmän alkoholia kuin minä hänen ikäisenään. Otimme aikoinaan ensimmäiset kännit 14-vuotiaana ja siitä lähtien olemme olleet lähes joka viikonloppu humalassa. Nuoremmat pitävät enemmän kotibileitä, jossa vietetään aikaa ilman viinaa, Asp kertoo.

Aspin mielestä irrottelun tarve on yksi syy päihteiden käyttämiseen. Hänelle ei tulisi edes mieleen olla humalassa maanantaina tai tiistaina, sillä hän haluaa aloittaa uuden työviikon tekemällä ahkerasti töitä.

- Ihmislajille on ollut aina joku ihme tarve laajentaa tajuntaansa, sillä olemmehan syöneet sieniä ja keitelleet kiljua, solisti pohtii.

Pojat toteavat päihteiden käytön huonoiksi puoliksi seuraavan päivän pahan olon. Kokoonpanon pojilla on pysynyt piristävien aineiden käyttö kohtuullisissa rajoissa.

- Jos asiat lähtevät syöksykierteeseen, niin silloin ei kannata käyttää ollenkaan alkoholia. Kaikilla on varmaan tiedossa haittavaikutukset mitä päihteistä voi tapahtua, Eero muistuttaa.

- Sen verran voin kertoa, että olen 27-vuotias, ja kolme tuttuani on kuollut huumeisiin. Siinä on yksi hyvä syy, miksi ei kannata ryhtyä käyttämään kovempia aineita. Kaverit saattavat joskus tulla sanomaan, että ei näistä aineista mitään haittaa ole ja voimmehan vain kokeilla tätä ainetta. Ikinä ei kannata sortua käyttämään huumeita, Asp valistaa.Munakarvojen polttelua keikoilla

Ahkerasti keikkailevan So Called Plan -yhtyeen jäsenet eivät ryntäisi lavalle missään nimessä alkoholin vaikutuksen alaisina. Pojat ovat kuulleet juoruja tanssilavoilta, jossa saatetaan ajaa autoa ja vetää esiintymiset kännissä. Aspille ja Saarikoskelle on tärkeää esiintyä yleisölle mahdollisimman hyvin, sillä ihmiset ovat ostaneet liput tullakseen nauttimaan keikasta.

- Vähän päivästä saattaa riippua juoko yhden vai kaksi kaljaa ennen keikkaa. Se on kuitenkin se aika maksimi. Esitysten jälkeen ryyppääminen riippuu aina seuraavan päivän ohjelmistosta, sillä jos luvassa ei ole keikkaa, niin voihan sitä ottaa kunnollakin, vahvasti tatuoitu solisti hymyilee.

- Meiltä löytyy yleensä takahuoneesta keskiolutta, pullo viinaa ja joskus jopa tupakkaa, rumpali toteaa.

Alkuaikoina kokoonpanon jäsenet nähtiin lavalla ilman rihman kiertämää juomassa kustaan. Lähestymistapa ei vedonnut naispuolisiin katsojiin, jonka seurauksena pieniä muutoksia on tapahtunut matkan varrella.

- Se oli meidän entinen kitaristi, joka nykyisin opiskelee lentokoulussa. Muutama vuosi sitten esiintymisemme olivat vähän rohkeampia. Keikkamme aikana riisuunnuimme alasti ja polttelimme munakarvojamme. Se on taakse jäänyttä elämää, koska olemme ottaneet yhden askeleen kohti aikuistumista, mutta henkisesti sitä ei ole vielä näkynyt, Saarikoski naurahtaa.

- Kesällä on tosin pieni mahdollisuus, että esiintyisimme alasti, Asp vihjaa.

Kuva: Pipa Erwes

Asumista vanhempiensa kellarissa

Pojat kertovat uusimman kappaleensa syntyneen äskettäin vedetyssä soundchekissä. Ville toteaa, että biisit voivat syntyä ihan minkälaisessa tilanteessa tahansa. Poikien lauluista kuulee heidän mielestään todella hyvin, mikä laulu on tehty krapulassa ja mikä taas opintotuen maksunpäivänä.

- Mielestäni krapula on hyvin herkkä ja luova tila, sillä silloin saattaa syntyä hyvä melodia. Yleisesti ottanen kappaleet syntyvät kokeilun ja tekemisen kautta, Saarikoski kertoo.

Nelikko puhuu avoimesti toistensa seksielämästä, sillä laulaja kertoo rumpalinsa harrastaneen kyseistä asiaa heidän omia kappaleitaan samaan aikaan kuunnellessaan.

- Olen harrastanut seksiä oman musiikkini tahdissa useastikin. On hauskaa kuunnella, kun Eero laulaa olohuoneessa. En ole mennyt missään nimessä itse ehdottamaan muijalle oman musiikin soimaan laittamista, Asp selventää.

Rokkarit ovat saaneet matkan varrella reippaasti ympärilleen naisia, jotkut ovat antaneet jopa pojille rukkaset aikoinaan.

- Olen yrittänyt itse vikitellä jotain muijia, jotka eivät ole olleet kiinnostuneita minusta. Niiltä on saanut pelkkiä kylmiä katseita aikaisemmin, mutta tänä päivänä he tulevat juttelemaan ja lähettelevät tekstiviestejä. Se on mielestäni tosi huonoa käytöstä, koska se on hiton ala-arvoista, rumpali Ville Asp kommentoi.

Pojat haluavat pitää tämän hetkisen seurustelutilanteensa vain omana tietonaan. Rumpali kertoo, että ei pidä lainkaan yhden illan jutuista. Saarikoski ei ole puolestaan vielä valmis isäksi ainakaan viiteentoista vuoteen.

- Seksistä puhuttaessa tykkään, että pelissä on enemmän tunnetta. En kiellä, että yhden illan juttuja ei tulisi harrastettua, mutta ei niistä paljoa mitään käteen jää loppupelissä. Usein vielä sattuu niin, että kondomia on unohtanut käyttää, niin saattaa olla morkkiksia aamulla.

- Voi niitä isättömiä lapsia olla jossain päin Suomessa huonolla tuurilla. Olen edelleen sitä mieltä, että olen henkisesti vielä edelleen rippikouluikäisen pojan tasolla. En ole valmis isäksi, koska en pysty kunnolla huolehtimaan itsestänikään. Haluan nähdä maailmaa ja soittaa musiikkia sen sijaan, että asettuisin paikoilleni, Eero perustelee.

Saarikoski on ainut pojista, joka asuu vielä yhdessä vanhempiensa kanssa. Rumpali tunnustaa yöpyneensä laulajan luona muutamaan otteeseen.

- Asuihan Poets Of the Fall -yhtyeen laulajakin vanhempiensa kellarissa vielä kolmekymppisenä. Minäkin asun tällä hetkellä suunnilleen kellarissa, jossa ovat musiikkivehkeeni, Saarikoski sanoo.Koulut jäivät kesken

Saarikoskella ja Aspilla on opinnot vielä kesken Turussa. Laulajan opiskelut tulevat luultavasti jäämäänkin, mutta rumpalilla on suunnitelmissa käydä yliopistonsa luennoilla aina silloin kuin aikaa siihen musiikilta jää.

- Opiskelin ennen musiikkiin kokopäiväisesti siirtymistä Turun Kauppaoppilaitoksessa, Eero kertoo.

- Minulla on opinnot kesken Turun yliopistossa ja taideakatemiassa. Olen ollut aina huono lukemaan, sillä viimeistään kirjan toiselle sivulle siirryttäessä silmäni ovat jo kiinni. En ole koskaan lukenut kirjaa loppuun, mutta olen ollut aina sen verran fiksu, että olen päässyt tenteistä läpi, Asp kehuskelee.

Pojilla riittää työkokemusta monilta eri aloilta, mutta lukion lisäksi heillä ei ole muuta koulutusta.

- Olen ollut töissä rakennustyömaalla, kaupan- ja hallinnon alan firmassa päivittämässä henkilötietoja ja satamassa siirtämässä autoja, Eero luettelee.

- Olen tehnyt lukuisia paskaduuneja muun muassa jakanut lehtiä, ollut perunapellolla, kassalla, tarjoilija, raksalla ja myynyt erilaisia tuotteita puhelimessa. Hirvittävin työpaikka on ollut puhelinmyynnissä. Sain myytyä tavaraa aika monille, koska olen loistava puhumaan etenkin puhelimessa. Minulle tuli kuitenkin olo, että myyn ihmisille sellaista tuotetta, jota en itsekään ostaisi, Ville lopettaa.

So Called Plan esiintyy päihteettömässä Nollat Taulussa -tapahtumassa Valttiareenalla koulujen päättäjäispäivänä. Heidän lisäkseen lavalle nousee muun muassa Mariska ja Private Line.Petri Voutilainen 16.05.06
petri.voutilainen@toimitus.hattu.net

Katso myös
» So Called Planin haastattelu Free Your Mindissa
» So Called Plan -yhtyeen kotisivut