Ohita navigointi

Musicians Against Racism 2006

Helsingissä sijaitsevassa Kulttuuriareena Gloriassa järjestettiin Musicians Against Racism - konsertti tiistaina 21.03.06. Illan aikana lavalla nähtiin lukuisia suomalaisia artisteja.

Rasismi on toimintaa, jossa erilaista henkilöä kohdellaan syrjivästi ulkonäön, fyysisten piirteiden, kansanluonteen, kielen tai kulttuurillisten seikkojen takia. Rasistiksi kutsutaankin ihmistä, jonka mukaan muut rodut eivät ole yhtä ylellisiä kuin hänen oman kansansa.

Rasismin vastainen päivä on saanut alkunsa Etelä-Afrikassa, jossa poliisit avasivat tulen ja tappoivat 69 rauhanomaisen mielenosoituksen osallistujaa vuonna 1960. Päivä päätettiin virallistaa vasta reilun kuuden vuoden päästä tapahtumasta vuonna 1966.

Tanja Karpela: "Musiikki yhdistää ihmisiä"


Kulttuuriministeri Tanja Karpela jakoi palkinnot rasismin vastaisen Samaa maata–videokilpailun voittajille. Ministeri joutuu työssään käsittelemään pitkälti asioita rahan ja valtionbudjetin kautta. Tapahtumassa puhuminen on konkreettinen askel eteenpäin, sillä silloin hän voi huomata, että asennetasolla tapahtuu muutoksia.

- Ihmiskunnan historiaa katsoessa tilastot kertovat surullista tarinaa. Olemme aina osanneet syrjiä ja tehdä ihmeellisiä hierarkiajärjestelmiä. Silloin kuin väestöryhmien kesken on suuria elintasoeroja, niin on selkeästi huomattavissa, että yhteiskunnassa on ongelmia.

Karpelalla on kaksi lasta, jotka käyvät ala-astetta. Heidän koulussaan opiskelee lukuisista eri maista kotoisin olevia opiskelijoita. Kulttuuriministerin ollessa peruskoulussa oli todella harvinaista, että oppilaitoksessa olisi nähnyt ihopigmentiltään tummempia oppilaita.

Rasismia on mahdollista pehmentää poistamalla ennakkoluuloja. Musiikki on meitä kaikki yhdistävä kieli, johon pystymme eläytymään, vaikka emme ymmärtäisi lauletusta kielestä sanaakaan.

- Musiikki on aina yhdistänyt ihmisiä ja tulee myös yhdistämään. Se on erittäin toimiva väline, sillä sen avulla tuodaan esille erittäin tärkeitä ja ajankohtaisia asioita.

Audio sisällön logo Audio
Tanja Karpela palkitsi samaa maata -videokilpailun voittajat

Kesto: 5:58

Lataa podcast mp3-muodossaAudio sisällön logo Audio
Roni Tran lähtee elämä on parasta huumetta RY:n kiertueelle

Kesto: 5:06

Lataa podcast mp3-muodossaAudio sisällön logo Audio
Daniela Lainela työstää soolomateriaalia

Kesto: 2:38

Lataa podcast mp3-muodossaPetri Voutilainen 22.03.06
petri.voutilainen@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Tanja Karpela: "Historiallinen hetki nuorisotyön alalla"
» Tanja Karpelan kotisivut