Ohita navigointi

Tiktak julkaisi uuden albuminsa

Tiktakin tyttöjen juuret ovat lähtöisin Suutarilassa toimivasta Pohjois-Helsingin Bändikoulusta, jossa jäsenet soittivat ensimmäisen kerran yhdessä jo kolmannella luokalla. Ystävyys, yhteinen harrastus ja rakkaus musiikkiin johdattivat levytyssopimuksen allekirjoittamiseen Universal Musicin kanssa vuonna 1999. Tiktakin neljäs albumi ”Myrkyn edellä” ilmestyi kauppoihin keskiviikkona 23. marraskuuta.

Kokoonpanon ensimmäinen singlelohkaisu ”Sekoitat Mun Maailman” julkaistiin likkojen opiskellessa yläasteella. Ensiesiintyminen suuremmalle yleisölle tapahtui Elämä lapselle -konsertissa saman vuoden elokuussa. He osallistuivat vielä vuoden lopulla Jyrki Hit Challenge - kilpailuun kappaleella ”Lopeta” ja veivät ylivoimaisen voiton. Tytöt julkaisivat joulumarkkinoille esikoisalbuminsa ”Frendit”, ja siitä alkoi likkojen nousukiito kohti tähteyttä.

- En muista lähes mitään siitä hetkestä, kun sain albumin ensi kertaa käteeni. Emppu oli kuitenkin jo silloin kuin maailmansa myynyt, kun näki kaksipuolisen julisteen. Luulisi, että tuommoiset hetket muistaisi ikuisesti, Nea sanoo.

Palataksemme vielä kerran yhtyeen nimen historiaan kerrottakoon, että ennen erästä keikkaa vahtimestari hoputti tyttöjä sanomalla: ”Tiktak, kello käy, nouskaa lavalle”. Ennen tätä kyseistä kokoonpanoa suurin osa jäsenistä esiintyi Blue Moon, Nobody ja Sypress Hill –bändeissä.

- Silloin soiteltiin vielä coverkappaleita, ja niiden vaikeustaso nousi aina sitä mukaa, kun yhtye kehittyi, Emppu toteaa.
- Soitin aikoinaan rumpuja ja Emppu lauloi ensimmäisessä kokoonpanossaan, Nea muistelee.

Kyseessä on perinteinen syysmyrsky!
Tiktakin neljäs pitkäsoitto "Myrkyn edellä" sisältää vahvoja ja koskettavia kappaleita kahdentoista raidan verran. Tytöt eivät halua laske viralliseksi levyikseen heidän kolmea muuta albumiaan, jotka sisältävät kaikki samat kappaleet kuin aikaisemmissa tuotannoissaan. Käytävillä on kuiskittu yhtyeen nykyisestä musiikista, että kokoonpano olisi Suomen tyttöapulanta.

- Tällä albumilla ei ole niin suurta eroa edelliseen verrattuna kuin muiden välillä on ollut, mutta totta kai luvassa on kehittyneempää Tiktakkia. Musiikkimme on edelleen poppia, mutta sitä on nykyisin enemmän työstetty. Tapamme esiintyä on ehkä vähän rokimpi, jos sitä sanaa haluaa välttämättä käyttää. Se ei ole ollut mikään tietoinen valinta, sillä kappaleitten ehdoilla edelleen mennään. Totta kai taidot kehittyvät koko ajan, kun soittaa paljon keikkoja, Emppu huomauttaa.

Kari Tapiolta ja Yö -yhtyeeltä on ilmestynyt albumit "Myrskyn jälkeen", mutta Tiktak on rajuilman edellä.

- Myrsky on aika pidetty teemana. Se kuvaa voimakasta luonnonilmiötä, jonka voi vetää helposti ihmissuhteisiin ja omaan elämään vertauskuvallisesti. Veikkaan kuitenkin, että kyseessä on ihan perinteinen syysmyrsky, Emppu sanoo.

Tytöt kertovat suosikeikseen uudelta albumiltaan kappaleet ”Kuka vaan” ja ”Minä olen yön”.

- ”Myrskyn edellä” ja "Ympyrää" -levyt olivat sellaisia, että niitä tehtiin pitkään ja hartaasti. Ne olisivat tulleet kauppojen hyllyille aikaisemmin, jos kappaleet oltaisiin vaan annettu käteen ja käsketty vetämään studiossa. Kynnys oli korkeammalla tätä albumia tehdessä varsinkin biisien suhteen, Nea kertoo.
- Ei me enää mitä tahansa kuraa viitsitä vetää, Emppu toteaa.

Tytöille on tullut seitsemän vuoden aikana rutkasti lisää itsevarmuutta. Empun mielestä soittotaito oli ensimmäisen levyn ilmestymisen aikoihin heikkoa.

- Me ei oltu silloin tarpeeksi lahjakkaita ja esikoisalbumia tehdessä soitto oli tosi huonoa. Meillä oli kuitenkin kova yritys päällä ja haluttiin tehdä tätä hommaa. Olen vähän sitä mieltä, että ensimmäisen albumin tekoa olisi voinut vähän viivästyttää, että olisimme saaneet hiukan lisää soittotaitoa. Se oli aika räveltämistä ja asiat menivät silleen, että menimme studioon rykäisemään kappaleet, jotka justiinsa osattiin. Tuottajat ja insinöörit viilasivat sen lopuksi musiikin kuuloiseksi. Nykyään se menee niin päin, että soitetaan biisit ja se alkaa olla siinä, Emppu kertoo.
”Ei niin malmilainen”
Nea ja Emppu ovat asuneet ja käyneet koulunsa Suutarilassa muiden bändin jäsenten kanssa. Tytöt olivat aikoinaan aktiivisesti mukana Suutarilan palvelutalossa toimivan bändikoulun toiminnassa. Sen lisäksi Noora, Petra, Tuuli ja Emppu nähtiin musiikkiteatteri Pressin riveissä.

- Suutarila on meidän kaikkien lähtöpiste ja siellä tutustuimme toisiimme ensimmäisen kerran, Emppu mainitsee.
- Meillä oli ala-asteella opettajana Petteri Kokljuschkin, joka on toiminut meidän managerinakin. Olemme puhuneet viime aikoina paljon koulusta tyttöjen kanssa, sillä odotamme innolla luokkakokouksia, Nea kertoo.

Nykyisin Nea asustelee Malmilla ja Emppu puolestaan Kalliossa. Kosketinsoittajakin on käynyt kokeilemassa kaupungissa asumista.

- Luokittelen itseni ei niin malmilaiseksi, mutta ihan siinä hollilla asustelen. Olen käynyt kokeilemassa kaupungissa eloa, mutta se ei ollut minun juttuni. Asuin Kruununhaassa hetken aikaa yksiössä. Jos kämpässä avasi verhot niin vastapäätä näkyi seuraava talo, ja kun halusi löytää puita, niin täytyi lähteä aika kauas niitä etsimään. Malmilla minulla on vähän isompi asunto ja luonto on lähellä. Pääsen helposti lenkille koirani kanssa, Nea hymyilee.
- Minulla oli kriteerinä, että kämppä olisi lähellä Kalliota, ja siellä nyt asustelen, Emppu toteaa.Petri Voutilainen 30.11.05
petri.voutilainen@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Tiktakin -nettisivut
» Tiktak Kaivopuiston kesäkonsertissa

Tiktak

» Tiktak julkaisi uuden albuminsa

Videot
» Tiktakin Nea ja Emppu haastattelusssa