Ohita navigointi

Viinakäräjät pohjois-Helsingissä

Viinakäräjät 2003

Tämän syksyn viinakäräjissä nousi suureksi aiheeksi alkoholiveron alentaminen.

Miksi viinan hinta laskee niin paljon ja keskioluen hinta ei putoa juuri lainkaan? Halutaanko että kansa ostaa enemmän viinaa ja nuoriso rappiolle!?

EI! Tässä ei ole kyse kumpaa myydään enemmän vaan yksinkertaisesti kyse on siitä että viinassa on suurempi veroprosentti kuin keskioluessa, mutta ostaako nuoret sitten kossupullon kymmenellä eurolla vai pari euroa kalliimman kahentoista säkin olutta?

Todennäköisesti halvempi houkuttelee nuorta ostajaa jolla ei ole liiemmin rahaa ole tuhlattavaksi.

Tälläisiä ja monia muita aiheita puitiin päättäjäpaneelissa, ainut huono puoli oli aika, aikaa oli varattu liian vähän tai pikemminkin kysymykset olivat hyvin laajoja aiheiltaan joiden vastaamiseen oli monta eri näkökulmaa.

viinakäräjät 2003

Ryhmäkeskustelua
Ennen päättäjäpaneelia nuoret jotka olivat mukana käräjissä kasattiin pieniin ryhmiin, joista jokaiselle ryhmälle annettiin oma aihe josta sittemmin he keskustelivat ja tekivät kysymyksiä päättäjäpaneeliin.

Lähdin yhden ryhmän mukaan jonka aiheena oli että saako alaikäinen liian helposti alkoholi ja mitä se aiheuttaa?

Heti kävi ilmi että nuoret saavat helposti ostettua juomat, perinteisin tapa on lokittaa (=pummia) kaupan tai kiskan vieressä ja pyytää jotain täysi-ikäistä hakemaan juomat, toinen hyvin perinteinen tapa on pyytää iso siskoa tai veljeä hakemaan juomat. Joissain perheissä vanhemmat ostaa lapsilleen juomat, näin he tietävät mistä juomat on saatu ja paljon sitä on, mutta yleensä nuori ostaa itse lisää juotavaa. Vanhemmat eivät voi uskoa, että heidän kiltit lapsensa juovat kolmen olutpullon sijasta kymmen pulloa.
Tapoja on monia saada juomat tai pikemminkin kännit.
Hyvin monella on väärennetyt paperit tai jonkun muun täysi-ikäisen paperit,näin nuoret pääsevät baareihin ja saavat kaupasta/Alkosta ostettua juomat. Tästä ei voida syyttää ravintoloiden henkilökuntaa tai kaupankassaa että he myyvät alaikäislle.

Nuorten pitäisi ottaa itse vastuu tästä. Missä on se jännitys kun täyttää 18 vuotta, kun kaikki baarit ja muut menomestat on jo koluttu. Muutenkin hyvin nuoret ovat alttiita addiktoiville aineille esim.tupakka, alkoholi ja huumeet.

Mitä vanhempana aloittaa nautintoaineiden käytön tai kokeilun sitä enemmän on järkeä mukana. Nuorena ei vielä tajua niin hyvin aineiden haittoja ja yleensä nuoret ottavat haistattelevan asenteen kun niille sanotaan/huudetaan, kun he ovat jääneet kiinni kokeilusta. Jotkut saattavat ottaa opikseen, mutta aika moni kokeilee vielä myöhemmin ja ainahan kielletty hedelmä houkuttelee.Aleksi Hämäri 21.11.03
fym@hattu.net

Katso myös
» Nuorisoasiainkeskus
» Päihdelinkki

Viinakäräjät 2003

» Pohjoinen alue
» Itäinen alue
» Kantakaupunki