Ohita navigointi

Free Your Stars: Paniikki

Jani Volanen, Petteri Summanen ja Tommi Korpela. Kuva: Yehia Eweis.

Mika Myllyahon kirjoittama ja ohjaama Paniikki on taidokkaasti tehty kokonaisuus, jossa näyttämön eri osa-alueet pelaavat hyvin yhteen keskenään. Näytelmän kaikki 50 esitystä syyskuusta tammikuuhun varattiin loppuun jo ensi-iltaviikolla.

Ryhmäteatteriin mennessään ei tiedä etukäteen näyttämön ja katsomon sijoitteluista, sillä tarpeen vaatiessa esitystilan elementit vaihtavat sujuvasti paikkaa uuden näytelmän tullessa ohjelmistoon. Mika Myllyahon kirjoittamaa ja ohjaamaa näytelmää Paniikki yleisö saa seurata Pengerkadulla kaarevasta katsomosta.

Näyttämö lavasteineen avautuu katsojalle Paniikissa miellyttävän harmonisena. Lavastuksen suunnittelut Eliisa Rintanen ja valosuunnittelusta vastanneet Pietu Pietiäinen ja Max Wikström ovat tehneet tapahtumien keskipisteestä lämpimän oranssinsävyisen olohuoneen, jossa voisi kuvitella itsekin viihtyvänsä.

Kolme miestä kohtaavat heikkoutensa
Paniikissa kohtaa kolme miestä, Leo (Petteri Summanen), Max (Jani Volanen) ja Joni (Tommi Korpela), jotka kaikki tuntevat enemmän tai vähemmän ystävyyttä toisiaan kohtaan. Jokainen yrittää olla omassa elämässään vahva, mutta takaiskujen herättämät heikkoudet nousevat paikoin esiin kovan pinnan alta.

Näytelmän lähtökohtana ovat Leon ongelmat. Pitkäaikaisen elämänkumppanin painostamana miehen pitäisi selvittää itselleen, kuka hän todellisuudessa on ja mitä hän elämältään haluaa. Aiemmin henkistä apua ongelmiinsa saanut Max yrittää saada Leon ajatuksia liikkeelle, mutta hänestä ei tunnu olevan paljon apua.

Tapahtumiin sekoittuu omalta osaltaan myös Joni, joka tuppautuu Maxin luokse omine ajatuksineen. Lyhyen ajan sisällä kaikilla kolmella miehellä tuntuu olevan kerrottavaa toisilleen, ja ympäriltä nouseva paniikin aalto ryhtyy painamaan päälle. Miten löytää tasaisen elämän tai pääsee eroon ahdistuksesta?

Alastomuutta ja modernia tekniikkaa
Ryhmäteatterissa on ennenkin näytelty miehisesti "munasillaan", mutta Paniikin rodeomainen ja humalantuoksuinen nakuilu on aivan oma lukunsa. Rajattomuuden tunne herättää katsojassa kysymyksen: Voiko näyttämöllä tehdä mitä vain? Ainakin alaston Tarzan voi ratsastaa toisen sankarin selässä näyttämön poikki.

Silloin kun vaatteet ovat päällä, pukusuunnittelija Anna Sinkkosen tyylivalinnat näyttäytyvät edukseen. Volasesta on tehty keveisiin vaatteisiin verhoutunut, luovan oloinen Max ja Summasesta kauluspaitoja käyttävä ja ulkoisesti hillityn oloinen Leo. Korpelan näyttelemä juontaja-Joni on sen sijaan saanut päälleen villimpää väriä.

Näytelmässä hyödynnetään harkitusti tekniikan moderneja välineitä, jotka tuovat Paniikin hahmoille uudenlaisia kanavia ympäröivien tunteiden ilmaisemiseen. Maininnan ansaitsee Jussi Kärkkäinen, joka on saanut iskettyä hienovaraisesti äänen ja musiikit kohdilleen kolmen miehen keskinäisten välienselvittelyjen lomaan.

Tommi Korpela ja Petteri Summanen. Kuva: Yehia Eweis.

Paniikki - Ryhmäteatteri
Teksti ja Ohjaus Mika Myllyaho. Rooleissa Tommi Korpela, Petteri Summanen ja Jani Volanen. Pukusuunnittelu Anna Sinkkonen, lavastussuunnittelu Eliisa Rintanen, valosuunnittelu Pietu Pietiäinen ja Max Wikström sekä äänisuunnittelu ja musiikki Jussi Kärkkäinen. Ensi-ilta oli 21.9.2005 Ryhmäteatterissa.Matias Orola, kuvat Yehia Eweis 25.09.05
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Ryhmäteatteri taustatietoineen
» YLEn arkistomateriaalia rentoutuksesta

Free Your Stars 2005

» Star Wreck
» Life
» Prinsessa Ruusunen
» Rimakauhua rakkaudessa
» Tyttö sinä olet tähti
» Diivat
» Paniikki
» Virhe
Tiimi
» Hairspray

» Vuoden 2004 jutut