Ohita navigointi

Jouluvalot loistavat Aleksanterinkadulla

Joulukatu 2005. Kuva: Milla Kaikkonen.

Lumettomaan ja hämärään Helsingin keskustaan saatiin valoa sunnuntaina 20.11.2005, kun Aleksanterin joulukadun valot sytytti Jussi Pajunen, ensimmäistä kertaa kaupunginjohtajan urallaan. Joulukadun historia ulottuu pitkälle viime vuosisadalle. Kluuvikadulle seppeleet ja värivalot tulivat 1930, Aleksille 1949.

Tuhannet ihmiset seurasivat joulukadun avajaisjuhlallisuuksia Senaatintorilla syystalvisessa Helsingissä. Ohjelmassa olivat klo 13 alkaen leppeät joululaulut sekä kaupunginjohtajan ja joulupukin tervehdykset. Aleksanterinkadun jouluvalot loistavat loppiaiseen 6.1.2006 asti. Ensi vuonna joulukatu avataan 19.11.2006.

Helsingin ensimmäinen joulukatu avattiin 1930
Helsingin ensimmäinen joulukatu avattiin 13.12.1930 Kluuvikadulla, johon mallia haettiin Tukholmasta. Kluuvikadun kauppiaat kustansivat joulukadun koristelun ja paikalla oli tuolloin muutamia värivaloja, kuusiköynnöksiä ja seppeleitä. Seuraavina vuosina joulukadun koristeluun ei ollut varaa laman takia.

Talouden kohentuessa vuonna 1935 entinen Heikinkatu, nykyinen Mannerheimintie (Erottajalta Kiasmalle) koristeltiin sadoilla soihduilla, tervapadoilla ja valonheittäjillä. Ennen sotavuosia vuonna 1937 ja 1938 Kluuvikatu koristeltiin vielä kuusiköynnöksin, lumitähdin ja kelloin.

Aleksanterinkadulle jouluvalot sodan jälkeen
Sotien ja lamakauden jälkeen jouluvalot koristeineen tulivat Aleksanterinkadulle vuonna 1949. Paikallisten kauppiaiden aloitteesta katua koristamaan ripustettiin kolme kilometriä kuusiköynöstä ja 4000 lamppua. Liikkeidenkin näyteikkkunat olivat koristellut. Muidenkin katujen kauppiaat ottivat koristelusta mallia ja pian Helsingissä olikin jo kuusi joulukatua.

Aleksanterinkadun joulukoristelu vakiintui vuosikymmeniksi "viralliseksi" joulukaduksi ja sen avajaispäiväksi vakiintui ensimmäinen adventtisunnuntai.
1980-1990-luvulla myös muille keskeisille kaduille alettiin ripustamaan jouluvaloja.

Jotta koristelut voidaan pitää mainoksettomina, Helsingin kaupunki on jo kauan osallistunut jouluvalojen kustannuksiin. Katujen kauppiaat ovat tosin saaneet tahtonsa läpi joulukatujen avajaisten aikaistamisessa viikolla tai kahdella.

Joulukatujen koristelu liittyy ennen kaikkea kaupallisuuteen. Joulukadut syntyivät alunperin Yhdysvaltojen ja Länsi-Euroopan suurkaupungeissa valomainonnan kehittyessä 1920-luvulla. Suomen vanhin joulukatu sijaitsee Pietarsaaressa.Milla Kaikkonen, Matias Orola 23.12.05
milla.kaikkonen@toimitus.hattu.net, matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Vuoden 1952 joulukatu kaitafilmillä
» Joulukadun avajaiset 2004 Free Your Mindissa

Helsingin joulukatu 2005

» Aleksanterinkadun jouluvalot loistavat

Kuvagalleriat
1 2 3 4 5