Ohita navigointi

Vappu vie ison summan veroeuroja

Vapun juhlinnassa syntyvien jälkien siivoamiseen varustaudutaan Helsingissä aikaisempien vuosien malliin. Pääkaupungin keskustassa on käytettävissä parisataa siirtokäymälää ja sata ylimääräistä roskista, mistä huolimatta Vappu maksaa kaupungille arviolta 96 000 veroeuroa.

Ilmapallot ovat osa vappua Helsingin Senaatintorin juhlinnassa. Kuva: Paul Williams / Helsingin kaupungin kuvapankki.

Helsingin keskustassa 200 siirtokäymälää
Rakennusvirasto pyrkii takaamaan Helsingin vapun aikaisen siisteyden tuomalla keskustan alueelle siirtokäymälöitä, lisäämällä roska-astioita ja suoja-aitaamalla Esplanadinpuiston nurmi- ja istutusalueet.

Vapun aikana kaupunkikuvaa keskustassa, Kaivopuistossa, Kaisaniemen puistossa, Tähtitorninmäellä, Sibeliuksen puistossa ja Alppipuistossa koristavat 196 siirtokäymälää, kaksi invavessaa sekä yksi verkkoon liitetty sponsorin WC-kontti Kaivopuiston juhla-alueella.

"WC-yksiköihin tehdään välityhjennys vappuaaton ja vapunpäivän välisenä yönä. Kun vessat välillä tyhjennetään, mahtuu niihin ainetta kaikkiaan 235 200 litraa. Roska-astioita on lisätty 103, roskakontteja 16 sekä avolavoja 15", Helsingin kaupungin rakennusvirastosta kerrotaan.

Siivouskustannukset kohoavat korkeiksi
Tänä vuonna Helsingin vapun siivouskustannukset ovat edellisiä vuosia kalliimmat sunnuntaityön vuoksi. Siivous- ja sanitaatiojärjestelyt maksavat arviolta 96 000 veroeuroa, ja katujen siisteydestä huolehtivat lakaisukoneet ja pesuautot. Lisäksi siivoukseen osallistuu vappuaatosta alkaen jalkapartioina 24 kaupungin omaa työntekijää ja vapunpäivänä 45 urheiluseuroista ja yhdistyksistä värvättyä työntekijää.

Rakennusvirastosta korostetaan, että suurin vastuu siisteydestä on vapun juhlijoilla itsellään. Oiva tapa rakastaa Helsinkiä on käyttää pönttöä eli todellakin hyödyntää verorahoilla kustannettuja vessoja ja roska-astioita. Roskien ja lasinsirpaleiden keruu käsin maasta pyhäpäivänä on kallista puuhaa.

"Valitettavasti vappuaamiaisen ”kalustaminen” Kaivopuistossa pöydillä, tuoleilla, teltoilla ja jopa kokolattiamatoilla on saanut ikäviä piirteitä siten, että kalusteiden poisvienti jätetään rakennusviraston vastuulle. Kalusteet ovat painavaa, maksullista jätettä ja niiden poisvienti on juhlijoiden vastuulla", Rakennusvirastosta korostetaan.


Helsingin keskustan liikennejärjestelyt vappuna 2004. Kuva: Helsingin kaupungin rakennusvirasto.

Vappuna liikennerajoituksia Helsingin keskustassa
Osa Helsingin keskustan kaduista rauhoitetaan jälleen tänä vappuna autoliikenteeltä jalankulkijoiden käyttöön. Vilkkaimman jalankulkualueen kadut suljetaan autoliikenteeltä merkitsemällä ne pihakaduksi vappuaattona 30. huhtikuuta klo 17.00 alkaen.

Havis Amandan ympäristö, Unioninkatu ja Eteläranta, avataan autoliikenteelle vapunpäivän aamuna klo 5.30 ja loput kadut sunnuntaina 2. toukokuuta klo 11.00. Vappuna jalankulkijoille rauhoitetulla alueella on myös pysäköinti kielletty, ja pysäköintirajoitukset tulevat voimaan jo torstaina aamupäivän aikana.

Havis Amandan ympäristön katusulkujen vuoksi ajoyhteydet ovat poikki Katajanokan suunnasta tulevalta liikenteeltä Pohjoisesplanadilta Eteläsatamaan ja Eteläsatamasta Katajanokalle 30.4. klo 17.00 – 1.5. klo 5.30. Tämän vuoksi vappuaattona autolautoilla lähteviä autoilijoita pyydetään saapumaan terminaaleihin vaihtoehtoisia reittejä.Matias Orola, kuvat: Helsingin kaupunki 28.04.04
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Vuosaaren yläasteen vappuhattuja 2003
» Valpurin keittiövinkkejä katkarapupiiraasta simaan

Vappu 2004

» Ennakkojuttu

» Saurin moitteet