Ohita navigointi

Free Your Stars: Hitlerin sateenvarjo

Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä tuli helmikuussa ensi-iltaan Hitlerin Sateenvarjo -näytelmä, joka kertoo talvi- ja jatkosodan vaiheista. Tuoreen teatteriteoksen tapahtumien keskipisteessä ovat Mannerheimin ja Hitlerin kaksi tapaamista sekä kevät 1944.

Adolf Hitler (Jouko Klemettilä) ja Valtakunnan marsalkka Herman Göring (Mikko Kivinen) näytelmässä Hitlerin sateenvarjo. Kuva: Charlotte Estman-Wennström.

Petteri Sallisen ohjaamaa Hitlerin sateenvarjoa katsellessaan voi kuvitella päätyneensä Suomen historian pikkujättiläisen sivuille. Paavo Haavikon kirjoittamassa kaksi ja puolituntisessa, sota-aikaan sijoittuvassa, näytelmässä yleisön eteen tuodaan lukuisia faktapitoisia vuoropuheluja, joiden välistä kumpuileville tietosanakirjamaisille hauskuutuksille on vaikeaa nauraa.

Kun näytelmän katsoja on reilusti alle parikymppinen opiskelija ja käsikirjoittaja toisen maailmansodan aikana elänyt seniori, ajatusmaailmat eivät kohtaa. Ennakkotiedoissa lupailtu komedia ei lyö itseään läpi ainakaan viihteettömyydellään, ja näytelmän vitsien väsyttävät aihepiirit kulkevat lähinnä linnunpesäkeiton, iglujen ja hyttysjuttujen siivittäminä.

Hitlerin sateenvarjon esiintyjiä vasemmalta oikealle: Aarno Sulkanen, Kari Mattila, Petri Johansson, Jouko Klemettilä, Seppo Maijala ja Antti Litja. Kuva: Charlotte Estman-Wennström.

Esityksen ainoana valopilkkuna on natsi-Saksan valtakunnanmarsalkka Herman Göringia näyttelevä Mikko Kivinen, jonka lupsakan pyöreä olemus ja terävät älynväläykset tarjoilevat katsojalle kosketuspintaa näytelmän kulkuun. Göringin oluenjuontia katsellessa vaikuttaa siltä, että Haavikko olisi kirjoittanut kaikki tekstin kohokohdat yksin Kivisen roolin ympärille.

Hitlerin sateenvarjon puvustus on tyypillistä armeijahenkiselle näytelmälle; lavalla nähdään harmaita ja tummia pukuja, arvomerkkejä ja paksuja vöitä. Lavastus ei kuitenkaan kulje käsi kädessä asusteiden kanssa, sillä puiset tuolit ja isoille levyille skannatut kartat jättävät katsojaan tyhjän vaikutelman. Kolkkoon kokonaisuuteen kaipaa todella jotain käsinkosketeltavaa.

Free Your Stars: *Matias Orola, kuvat: Charlotte Estman-Wennström 11.02.04
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Hitlerin sateenvarjo Helsingin kaupunginteatterissa
» Tutustu Paavo Haavikon historiaan englanniksi

Free Your Stars

2004
» Liliom
» Shrek 2
» Karvinen Elokuva
» Harry Potter 3
» Hanna Pakarinen
» Veljeni Leijonamieli
» Antti Tuiskun albumi
» Keväällä isä sai siivet
» Idols DVD
» Miss Saigon
» Paratiisi
» Hitlerin sateenvarjo
» Baby Dough

» Vuoden 2003 jutut