Ohita navigointi

Free Your Stars: Liliom

Jonna Järnefelt ja Martti Suosalo. Kuva: Tapio Vanhatalo / Helsingin kaupunginteatteri.

Helsingin kaupunginteatterin Suurella näyttämöllä sai ensi-iltansa 28.10.2004 unkarilaisen Tamás Ascherin ohjaama draamanäytelmä Liliom, joka on hänen maanmiehensä Ferenc Molnárin käsialaa.

Liliom näki kantaesityksensä vuonna 1909 Vigszinházissa Budapestissa, ja Suomen ensi-ilta oli Svenska Teaternissa 1926. Sen jälkeen Molnárin kirjoittama näytelmä on esitetty Helsingin Kansanteatterissa 1936, Tampereen Työväen Teatterissa 1945 ja Kouvolan teatterissa 1990. Miehen 26:sta näytelmästä viitisentoista, mm. Paholainen ja Satu Sudesta, on nähty Suomessa. Eniten unkarilaisen teatteriteoksia on esitellyt Lilla Teatern 1970- ja 1980-luvuilla.

Helsingin kaupunginteatterin 2000-luvun Liliomissa näytelmän tapahtumat henkivät Ascherin ohjauksessa 1950-luvun tunnelmaa. Kaiken keskipisteessä oleva päähenkilö Liliom (Martti Suosalo) toimii erään tivolin karusellin hoitajana ja rakastuu huvittelemaan tulleeseen Juliin (Jonna Järnefelt). Näytelmän aikana Suosalon roolihenkilö ehtii kuolla, päästä taivaaseen ja palata hetkeksi takaisin maan päälle tyttärensä 16-vuotissyntymäpäivänä.

Suosalo onnistuu näyttelijänsuorituksessaan hyvin, muttei pääse kunnolla näyttämään taitavia ominaisuuksiaan. Muidenkin näyttelijöiden esiintymistä lavalla on ilo katsoa, ja erityisesti hauskuuttavat toisen jakson poliisit (Jyrki Kovaleff ja Tommi Rantamäki), jotka ovat äänekkäissä rooleissaan mainioita. Erityismaininnan ansaitsevat myös taivaan, helvetin ja niiden välissä sijaitsevan hissin näyttämölle luoneet taustatiimiläiset - äänitehosteet ovat lyömättömät.

Loistavista kokonaispuitteista huolimatta Liliom epäonnistuu ilmaisullisesti juonen osalta. Näytelmän ensimmäinen puolisko on tummaa tosielämän kuvausta, jossa olo on paikallaanjunnaava, ja kun toisella puoliskolla päästään vihdoin täyteen vauhtiin, vaikuttaa kaikki loppuvan kuin seinään, varttia liian aikaisin.

Free Your Stars: ***
Jonna Järnefelt, Kristiina Elstelä, Martti Suosalo, Sami Uotila, Petri Johansson ja Miina Turunen. Kuva: Tapio Vanhatalo / Helsingin kaupunginteatteri.Petri Voutilainen, Matias Orola 22.11.04
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Liliom Helsingin kaupunginteatterissa
» Liliom-elokuva IMDB-elokuvatietokannassa

Free Your Stars

2004
» Liliom
» Shrek 2
» Karvinen Elokuva
» Harry Potter 3
» Hanna Pakarinen
» Veljeni Leijonamieli
» Antti Tuiskun albumi
» Keväällä isä sai siivet
» Idols DVD
» Miss Saigon
» Paratiisi
» Hitlerin sateenvarjo
» Baby Dough

» Vuoden 2003 jutut