Ohita navigointi

J. L. Runebergin syntymästä 200 vuotta

Runeberg syntymän 200-vuotisjuhlan tunnusgrafiikan on suunnitellut graafinen suunnittelija Paula Jääskeläinen Porvoosta. Kuva: J. L. Runebergin kansallinen juhlatoimikunta.Torstaina 5. helmikuuta 2004 tulee kuluneeksi 200 vuotta Suomen kansallisrunoilijan J. L. Runebergin (1804-1877) syntymästä. Runebergia juhlitaan sanoin, kuvin ja sävelin eri puolilla Suomea. Ohjelmassa on muun muassa seminaareja, konsertteja, näyttelyitä, teatteriesityksiä ja julkaisuja sekä lapsille että aikuisille.

Juhlavuoden kohderyhmänä lapset ja nuoret
J. L. Runebergin kansallinen juhlatoimikunta perustettiin puolitoista sitten, kesällä 2002, tukemaan Runeberg-tapahtumia järjestävien tahojen ja eri puolilla maata järjestettävien tilaisuuksien markkinointia. Juhlavuoden erityisenä kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret.
"Heitä tuetaan löytämään oma elävä suhde kansallisrunoilijaan ja hänen kauttaan kirjallisuuteen ja kulttuurihistoriaan", J. L. Runebergin kansallisesta juhlatoimikunnasta kerrotaan. Kansallisen juhlatoimikunnan toimintaa tukevat opetusministeriö, Svenska kulturfonden ja Suomen Kulttuurirahasto.

Valtakunnallinen kirjoituskilpailu lukiolaisille
Juhlatoimikunta käynnistää juhlavuonna kirjoituskilpailun 'Maamme tänään - Vårt land i dag', joka on suunnattu suomalaislukiolaisille. Juhlavuonna halutaan tietää, miltä Suomi näyttää nykynuoren silmissä. Kilpailutyön lähtökohtana voi olla Runebergin alkuperäisteksti, ja runolle voi laatia myös melodian. Runo voi olla moderni, vaihtoehtoinen, humoristinen, realistinen, uusia näköaloja avaava tai jotain ihan muuta.

Kilpailuun voivat osallistua kaikki lukiolaiset vuosikurssista riippumatta. Äidinkielen opettajat toimivat esiraatina ja valitsevat kustakin lukiosta harkintansa mukaan 2-5 tekstiä kilpailuun. Tekstien tulee olla perillä viimeistään 24. syyskuuta 2004 mennessä, mutta kilpailutekstejä otetaan vastaan jo keväästä 2004 lähtien. Kilpailun tuomaristoon kuuluu opettajia ja kirjailijoita, ja kilpailun voittaja julkistetaan ja palkitaan Helsingin kirjamessuilla 28.-31. lokakuuta 2004.

Kirjoittamestarit J.L. Runeberg ja Z. Topelius yhteiskuvassa. Kuva: J. L. Runebergin kansallinen juhlatoimikunta.

Runeberg oli huippusuosittu jo elinaikanaan
J. L. Runebergista tuli jo varhain elinaikanaan hyvin suosittu kirjailija Suomessa. Hänen runojaan sävellettiin pian niiden ilmestymisen jälkeen ja ne levisivät kansan keskuuteen niin ruotsiksi kuin suomeksi. Runebergin tunnetuimman teoksen Vänrikki Stoolin tarinoiden ensimmäinen osa ilmestyi vuonna 1848 ja sitä myytiin ennätyksellisesti. Kaksitoista vuotta myöhemmin ilmestynyt toinen osa myi sitäkin paremmin; kahdessa päivässä teosta myytiin yli tuhat kappaletta.

Myös ulkomailla Runebergin maine oli kovassa nousussa. Vieraillessaan Ruotsissa vuonna 1851 hän sai kuninkaallisen vastaanoton, ja väki jonotti saadakseen nähdä hänet. Samana vuonna Runebergia alettiin yleisesti kutsua Suomen kansallisrunoilijaksi.Matias Orola, kuvat: Runebergin kansallinen juhlatoimikunta 31.01.04
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Johan Ludvig Runebergin syntymästä 200 vuotta
» Kokkolan kirjasto on koonnut kirjallisuuden teemapäivät