Ohita navigointi

Red Bull Swoop 2004

Teppo Heikkinen yläilmoissa. Kuva: Red Bull.

Helsingissä Hietaniemen uimarannalla nähtiin sunnuntaina 18.7.2004 kolmatta kertaa järjestetty Red Bull Swoop -laskuvarjohyppykilpailu. Mukana oli yhdeksän taitavaa suomalaishyppääjää.

Aurinkoinen sää helli katsojia
Sään suhteen herkkä laskuvarjohyppykilpailu Red Bull Swoop järjestettiin aiemmasta tiedosta poiketen jo sunnuntaina aurinkoisella Hietaniemen uimarannalla. Alkuviikon säätila näytti ennusteissa muutama päivä aiemmin epävakaiselta, joten järjestäjät päättivät laittaa tapahtuman käyntiin kauniin kesäsään vallitessa. Upea päivä sai myös katsojat liikkeelle ja järjestäjän arvion mukaan Hietaniemessä vieraili päivän aikana kaiken kaikkiaan jopa 10 000 ihmistä.

Teppo Heikkinen laskeutuu yläilmoista. Kuva: Red Bull.
Sata metriä pitkä kilpailurata
Itse Red Bull Swoopin kilpailurata oli rakennettu veden rajaan Hietaniemen rannan pohjoispäähän ja se oli suunnattu tarkkaan kilpailupäivän tuuliolojen mukaan. 100 metriä pitkään kilpailurataan kuului 10 porttia, joiden läpi kilpailijoiden tuli liitää. Suoritus mitattiin ensimmäisestä portinvälistä siihen saakka, kun kilpailija otti ensimmäiset juoksuaskeleet tai pysähtyi.

Alkukierroksen liidot olivat aiheuttaa onnettomuuksia
Ensimmäisellä kilpailukierroksella muutaman kilpailijan matalat lennot olivat aiheuttaa järjestäjille päänvaivaa, mutta vakavilta loukkaantumisilta vältyttiin. Toisella ja kolmannella kierroksella kilpailijoiden liidot sujuivat pääosin ongelmitta, ja alkukierroksilta finaaliin paikkansa varmistivat Joonas Rautalin, Teemu Järvelä ja Teppo Heikkinen.

Finaalissa maaginen 100 metrin ylitys
Finaalikierrokselle selviytyneet hyppääjät kilpailivat omilla kymmenluvuillaan. Voiton jo toistamiseen vei Joonas Rautalin, jonka huikea 106–metrinen fleeri oli Red Bull Swoop -kilpailujen historian pisin liito. Vuonna 2002 saman miehen voittoliito kantoi "vaivaiset" 69 metriä. Toiseksi sijoittui Teemu Järvelä, joka hänkin pääsi lähelle satasen rajaa lähes 99 metrin hypyllään, ja kolmanneksi Teppo Heikkinen 92,7 metrin liidollaan.

Swoop vaatii tarkkuutta, taitoa ja rohkeutta
Kilpailun järjestäjät kertovat, että tarkkuutta, taitoa ja rohkeutta vaativa swoop on yksi laskuvarjohyppäämisen monista alalajeista. Swoopin ideana on, että hyppääjä laskuvarjon avattuaan ohjaa sen hallittuun syöksyyn kohti maata. Juuri ennen maahan tuloa hyppääjä oikaisee syöksyn ja pyrkii lentämään kilpailuradan läpi mahdollisimman pitkälle aivan maan pintaa pitkin. Voittajakolmikko Teemu Järvelä, Joonas Rautalin ja Teppo Heikkinen. Kuva: Red Bull.Kilpailussa arvostellaan syöksyn jälkeisen vaakaliidon eli fleerin pituus. Järjestäjien mukaan laji on erittäin vaativa ja sitä harrastavat vain kokeneet laskuvarjohyppääjät.

Tulokset
Tuloslistassa on mainittu kilpailijan nimi ja fleeri eli laskeutumisessa saavutettu maanpinnan suuntaisen lennon pituus.

1. Joonas ”Kujo” Rautalin 106,00 m
2. Teemu Järvelä 98,70 m
3. Teppo Heikkinen 92,70 m
4. Nico Kiviniemi 85,70 m
5. Osku ”Ode” Siivonen 71,70 m
6. Klas Ramsay 62,40 m
7. Jaakko Kurikka 49,60 m
8. Sami Lehtinen 10 m
9. Lasse ”Liimis” Lampu -Matias Orola 18.07.04
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Red Bull City Flight -04 peruttu
» Helsingin kaupungin uimarannat