Ohita navigointi

Helsinki kaataa kymmeniä keskustan puita

Noin 60 huonokuntoista puistopuuta poistetaan Helsingin keskustan alueelta kuluvan kevään 2004 aikana. Työt alkavat helmikuun lopussa ja kestävät Rakennusviraston mukaan kolmesta neljään viikkoa.

Helsingin Kaivopuistosta poistetaan 14 huonokuntoista puuta kevään aikana. Kuva: Helsingin kaupungin kuvapankki/Matti Tirri.

Rakennusviraston mukaan kaikki poistot tarpeellisia
Pääosa puiden poistoista on viime ja toissa vuonna pääkaupungissakin vallinneen ankaran kuivuuden seurausta. Helsingin kaupungin rakennusviraston mukaan kaikki puiden kaadot ovat tarpeellisia.
"Kaadettavat puut on valittu normaalin kuntoseurannan kautta. Harventaminen toteutetaan nyt, koska routa suojaa puun pintaa ja estää sen hajoamista", Rakennusviraston puuasiantuntija Juha Raisio kertoo.

Osa rakennusviraston kaatolistan puista on lahoja ja useissa on havaittu lahottajasieniä, kuten vaahterankääpää, lattakääpää, rikkikääpää, jalavanpakuria, pörhösuomuhelokkaa. Joissakin poistettavissa puissa on lisäksi vakavia rakennevikoja, kuten heikkoja haaraliitoksia, jotka altistavat niitä repeilylle.

Eniten puita poistetaan Kaivopuiston alueelta
Puita poistetaan eniten Kaivopuistosta ja Tähtitorninvuorelta, molemmilta puistoalueilta 14 kappaletta. Kaisaniemenpuistossa Rakennusvirasto harventaa puustoa 13:lla eri puuyksilöllä, ja Myllyrinteeltä poistetaan nuorehkoja vaahteroita kymmenen, liian tiheän kasvun vuoksi. Vähemmin harvennustöin pääsevät Helsingin Lastenlehto, Neitsytpuisto ja Telakkapuisto, joissa kussakin kaadetaan kaksi puuta.

Yhdet puut kaadetaan Fredrik Stjernvallin puistosta, Johanneksen kirkkopuistosta, Liisanpuistosta ja Esplanadilta. Vaativin puunpoisto joudutaan tekemään yötyönä juuri Eteläesplanadin varrella kasvavalle, tyveltään laholle vaahteralle, joka on kallistunut huonosti kadun suuntaan. Poistettavista puista 25 on vaahteroita, 17 koivuja ja 6 lehmuksia. Rakennusviraston kuluvan kevään hakkuulistalle joutuu myös joitakin jalavia, jalopähkinöitä, tervaleppiä ja hopeapajua.

Lauttasaaressa vastustettiin metsähakkuita loppuvuodesta
Viimeeksi marras-joulukuussa Helsingin Lauttasaaren asukkaat vastustivat voimakkaasti kaupunginosansa metsissä tehtyjä puiden poistoja, joita Helsingin kaupunki perusteli tuolloinkin kuivuuden puille aiheuttamilla tuhoilla. Tämän keväisissä kaadoissa on kaupungin mukaan kyse kuitenkin yksittäisten puiden poistoista eikä metsäisten alueiden hakkuista, kuten Lauttasaaressa loppuvuonna.

Raisio myöntää, että kansalaisia on välillä vaikeaa vakuuttaa puuhakkuun tarpeellisuudesta. Työt vievät kuitenkin paljon rahaa, eikä Helsingin säästökuurin aikana turhiin menoihin ole varaa.
"Puiden kaataminen on kallista puuhaa etenkin Helsingin keskustassa. Työssä tarvitaan mm. tikasautoja ja työmiehiä itse kaatoihin ja rekkoja tavaran poiskuljetukseen", Raisio luettelee.

Raision korviin ei ole toistaiseksi kantautunut valituksia alkavista kaadoista. Hänen mukaan yhteydenottoja puiden poistamisesta tulee kaupunkilaisilta silloin tällöin.Matias Orola, kuva: Helsingin kaupungin kuvapankki/Matti Tirri 20.02.04
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Rakennusvirasto vastaa viheralueiden hoidosta Helsingissä
» Puiden poistot järkyttivät lauttasaarelaisia vuodenvaihteessa