Ohita navigointi

Lumipyry muutti Etelä-Suomen elämän

Harvinaisen voimakkaan lumipyryn takia niin lento-, juna- kuin tieliikennekin olivat suurissa vaikeuksissa. Helsinki-Vantaan saapuva lentoliikenne keskeytettiin tuntien ajaksi. Kuva: Finnair.Harvinaisen voimakas lumipyry vaikeutti eteläsuomalaisten elämää viikonvaihteessa, ja kaiken kaikkiaan Etelä-Suomeen saatiin vuorokaudessa puolen metrin hanget. Sankka lumisade aiheutti sunnuntaina Helsinki-Vantaan lentokentällä pari tuntia kestäneen lähestymislaitehäiriön, jonka takia lentoliikenne oli sekaisin koko loppuillan. Lentokoneita jouduttiin ohjaamaan varakentille mm. Tampereelle, Turkuun ja Vaasaan.

Pääkaupungin asukkaat aurasivat katuja
Lauantai-iltapäivänä alkanut ja sunnuntaiyönä voimistunut runsas lumisade kasvatti esimerkiksi Helsingin seudulle yli 40 senttimetrin lumipeitteen. Pääkaupungin asukkaat ja useat lumiaurat puhdistivat parhaansa mukaan kaupungin katuja, mutta sivuteiden paksuihin nietoksiin juuttui useita autoja. VR:n junaliikenteen aikataulut olivat sekaisin, ja Helsingin julkinen liikennekin myöhästeli pyryn takia. Helsingin Sanomien tietojen mukaan joukkoliikenteellä oli erityisiä vaikeuksia etenkin Pasilan, Lauttasaaren ja Oulunkylän kaupunginosissa, joissa busseja jouduttiin hinaamaan. Pahimmillaan joukkoliikenteen myöhästymiset olivat pääkaupunkiseudulla jopa tunnin mittaisia.

"Vastaavanlainen lumimäärä kerran kymmenessä vuodessa"
Yleisradion uutisten haastattelema meteorologi Matias Brockmann Ilmatieteen laitokselta arvioi sunnuntaina, että viikonvaihteen kaltainen lumimäärä sataa maahan Etelä-Suomessa vain kerran kymmenessä vuodessa. Aiemmin tänä talvena lunta on pyryttänyt vain kerran todella runsaasti; joulua edeltäneenä viikonvaihteena lunta saatiin etelärannikolle kymmeniä senttejä. Viimeisimmän lumipyryn jäljistä kärsitään Etelä-Suomen kaduilla vielä viikkojen ajan, sillä esimerkiksi parkkipaikolle ja jalkakäytäville on jouduttu kasamaan tonnikaupalla lunta. Helmikuun ensimmäiselle viikolle ennusteet povaavat poutaisempaa säätä, vaikka sadealueita kulkeneekin Suomen yli itään.Matias Orola, kuva: Finnair 01.02.04
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Ilmatieteen laitos kertoo talven lumitilanteesta
» Tuoreimmat ajokelitiedot tarjoaa Tiehallinto