Ohita navigointi

Tarvikeakkuja ei todettu vaarallisiksi

Helsinkiläisyrityksen markkinoima tarvikeakku. Kuva: Turvatekniikan keskus.Turvatekniikan keskus on selvittänyt markkinoilla olevien GSM-puhelimien litium-ioni-tarvikeakkujen turvallisuutta.
Uusia vaarallisiksi luokiteltavia akkumalleja ei tuoreissa tutkimuksissa löytynyt.


Tarvikeakkujen turvallisuusongelmat tulivat esille viime vuonna, kun kuluttajat ilmoittivat Nokian 3310 ja 3330 matkapuhelimiin sopivien litium-ioni -tarvikeakkujen räjähtämisistä. Kyseiset tuotteet eivät olleet Nokian alkuperäistuotteita vaan muiden valmistamia tarvikeakkuja.

"Tarvikeakkujen räjähtämiset ovat aiheutuneet akkukennon sisäisestä oikosulusta, joka on saattanut syntyä esimerkiksi puhelimen pudottua tai jopa ilman ulkoista syytä. Oikosulun seurauksena akku on kuumentunut voimakkaasti, pullistunut ja joissain tapauksissa räjähtänyt", TUKES kertoo.

Turvatekniikan keskuksen toimesta yhteensä 54:lle akulle yritettiin tutkimuksissa aiheuttaa kennon sisäinen oikosulku vaurioittamalla niitä pudotustesteissä ja kennon ulkopuolisilla oikosuluilla ilman akun suojapiiriä. Näissä tavallista käyttöä paljon rankemmissa testeissä ei saatu ainoatakaan akkua räjähtämään.

Sen sijaan väkisin aiheutetut räjäytyskokeet osoittivat, että monen akkumallin turvallisuutta voitaisiin vielä parantaa. Tukesin mielestä esimerksi luotettavasti toimiva akun varoventtiili lisää turvallisuutta.Matias Orola, kuva: Turvatekniikan keskus 18.05.04
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Gsm-akkututkimuksen tuloksia
» Miksi kännykän akku väsähtää nopeasti?