Ohita navigointi

Free Your Stars: Viattomuuden loppu

Helsingin kaupunginteatterissa sai alkusyksystä ensi-iltansa Pasi Lampelan kirjoittama ja ohjaama Viattomuuden loppu, jonka tapahtumat sijoittuvat varakkaaseen suomalaisperheeseen.

Viattomuuden lopun pääosissa ovat Pekka Laiho ja Hannele Lauri. Kuva: Stefan Bremer

Lopulta on vain itkua, naurua ja konjakkia
Näytelmä sukeltaa keskelle epätoivoista tilannetta, jossa perheen isää Antti Rantaa (Pekka Laiho) syytetään seksuaalisesta ahdistelusta työpaikallaan. Rannan yhtiön hallitus pohtii tämän jatkomahdollisuuksia virassaan ja samaan aikaan raivoisa mediamyllytys on käynnissä.

Koetukselle joutuu isän lisäksi myös koko muu perhe. Perheen äidin, Katariinan roolissa näyttelevä Hannele Lauri on konjakkia ja viskiä päivätyökseen litkivä seurapiirirouva, joka käyttää aikaa kotona poikansa Kostin (Niko Saarela) kanssa. Poika on maailmaa kiertänyt huippupianisti, joka on päättänyt lopettaa soittouransa burn-outin ja rakkauselämän ongelmien takia.

Lisäväriä perheen sekavaan elämään tuovat perheen tytärtä, Annikaa esittävä Milka Ahlroth ja hänen miehensä Arton roolissa komeileva Juha Veijonen. Nuori pari tulee setvimään epävarmaa rakkaussuhdettaan vanhempien luokse heikoin tuloksin.

Näytelmä koostuu yllätyksellisistä juonenkäänteistä, jotka noudattavat kokonaisuudessaan selkeää kaavaa. Eräiden henkilöhahmojen taustat jäävät kuitenkin turhan epäselviksi tapahtumien melskeessä. Koomista kokonaisuutta pitää vahvasti yllä Hannele Lauri räjäyttävällä roolillaan,
jossa hän kannattelee perheen henkisen johtajan valtikkaa itsellään.

Perheen tytärtä ja hänen miestään esittävät Milka Ahlroth (oik.) ja Juha Veijonen. Kuva: Stefan Bremer


Suurin osa näytelmään rakennetusta toiminnasta liittyy alkoholijuomilla läträämiseen. Ajoittain tästä syntisestä elämäntavasta kärsii koko näytelmä, kun konjakki läikkyy liiaksikin. Toiminnallisuutta on korostettu myös kierrättämällä näyttelijöitä jatkuvasti ympäri lavaa, mutta toisaalta myös turvautumalla asiattomaan kiroamiseen.

Perinteisellä lavatappelulla on näytelmässä olennainen rooli, joka tuo siihen myös tummempia sävyjä. Lavasteikkunoista kimmeltävä kuunvalo ja akvaariossa uiskentelevat kultakalat rentouttavat lavan edessä vellovaa tunnemerta. Näytelmän ääni- ja musiikkimaailma on varsin hillittyä, joka sopii hyvin teemaan. Puoliaikojen väleille valittu räjähtävä musiikki ei kuitenkaan tunnu erityisen sopivalta yleisilmeeseen.

Kaiken kaikkiaan Viattomuuden loppu on varsin nautittava esitys, joka ei jää seisomaan paikalleen.
Free Your Stars: ***½Max Ovaska, Matias Orola, kuvat: Stefan Bremer/HKT 19.10.03
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Viattomuuden loppu Helsingin kaupunginteatterissa
» Hannele Laurin tähdittämä Kuumia Aaltoja

Free Your Stars

2003
» LOTR: Kuninkaan paluu
» Ihmisiä hyvinvointivaltiossa
» Fantasticks
» Stalker
» Pariisin kukko
» Näköala sillalta
» Hamlet
» Viattomuuden loppu

» Vuoden 2004 Free Yours Star