Ohita navigointi

Free Your Stars: Stalker

Kanadalaiseen kaupunkiin arvellaan pudonneen suuri meteoriitti, joka kuitenkin osoittautuu mahdolliseksi maan ulkopuolisen elämän kontaktiksi. Havaintoaluetta ryhdytään kutsumaan "vyöhykkeeksi".

Henry Hanikka on yksi Helsingin kaupunginteatterin Stalker-näytelmän tiedemiehistä. Kuva: Mikko Kanninen/HKT.

Stalker edustaa todellista sci-fiä, jonka sisältö tuskin avautuu tavalliselle teatteriyleisölle. Näytelmän teksti on raskasta ja juonen kulkua on näin ollen vaikea seurata. Katsojan täytyy todella keskittyä Stalkerin käänteisiin, koska muuten huomaa olevansa kaukana "vyöhykkeen" ulkopuolella.

Lavastus eroaa tavanomaisesta suuren teatterin tyyppilavastusmallista. Stalkerin lavastuksessa on selvästi pyritty toteuttamaan taiteellista näkemystä, joka sopii hyvin kokonaisuuteen. Näytelmää on yritetty toiminnallistaa lavan yllä jatkuvasti esitettävillä videoleikkeillä, joiden toteutuksessa on kuitenkin epäonnistuttu. Huono kuvanlaatu, sumeana näkyvät tekstit ja niiden ajoitukset aiheuttavat katsojalle päänsärkyä ja leikkeet riistävät huomion näyttämöllä tapahtuvasta toiminnasta.

Näyttelijät toimivat pelastajina tässä Mikko Kannisen ohjauksessa. Vyöhykkeellä kulkevien oppaiden tanssikoreografia on sulavaa, mutta tanssia esitetään näytelmässä turhan paljon. Yliräikeä valaistus hyökkää jatkuvasti katsojan päälle ja on ajoittain varsin ahdistavaa. Stalkerin äänimaailma perustuu vahvasti sci-fiin.

Stalker edustaa Helsingin kaupunginteatterin sci-fi-tarjontaa. Kuva: Mikko Kanninen/HKT.

Free Your Stars: *Matias Orola, Max Ovaska, kuvat: Mikko Kanninen/HKT 25.11.03
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Stalker -näytelmä Helsingin kaupunginteatterissa
» Stalker -tieteisroolipelin esittely

Free Your Stars

2003
» LOTR: Kuninkaan paluu
» Ihmisiä hyvinvointivaltiossa
» Fantasticks
» Stalker
» Pariisin kukko
» Näköala sillalta
» Hamlet
» Viattomuuden loppu

» Vuoden 2004 Free Yours Star