Ohita navigointi

Free Your Stars: Pariisin kukko

Helsingin kaupunginteatterin uusi farssi Pariisin kukko sai ensi-iltansa torstaina 6.11.2003 Suurella näyttämöllä.

Asko Sarkola ja Miitta Sorvali Pariisin kukossa. Kuva: HKT/Tapio Vanhatalo.Georges Feydeaun kirjoittama farssi raottaa verhoa 1800-luvun Ranskan seurapiirielämään, jossa rakkaus roihuaa ja ihmissuhteet kuuluvat välttämättöminä linkkeinä ihmisten arkeen. Pariisin kukon kaksi pääpariskuntaa Vatelinit (Sara Paavolainen ja Asko Sarkola) ja Pontagnacit (Riitta Havukainen ja Risto Kaskilahti) vievät tarinaa eteenpäin laajan näyttelijäkaartin voimalla.

Näytelmän sähäkkä englantilaisrouva Maggy Soldignac (Miitta Sorvali) saa osakseen yleisön suurimmat suosionosoitukset - ansaitusti. Sorvalin tekemä huippurooli on ehdottomasti näytelmän hauskinta antia. Persoonalliset eleet, räväkkä mauttomuus, englantilainen suomalaisaksentti ja positiivinen yliampuvuus ovat Sorvalin tulkitsemalle roolille ominaisia piirteitä, jotka saavat yleisön räjähtämään spontaaniin nauruun.

Anneli Qveflanderin suunnittelemat puvut ovat silmiähiveleviä. Pariisilaisrouvien vuosisadan takainen puvustus hehkuu vaaleanpunaisen, oranssin ja mustan sävyissä ja istuu hyvin suomalaisnäyttelijöiden päälle. Qveflanderin yli 35 vuoden pituinen teatterikokemus lavastajana ja pukusuunnittelijana on luonut hänelle tyylin, jota on ilo katsella.

Pariisin kukon lavastus on romanttisen suurta, mutta ei turhan hyökkäävää. Rekvisiitta avautuu näyttämöllä yksinkertaisina elementteinä; tuoleina, pöytinä, sänkyinä ja jakkaroina.
Valaistus on satumaisen ristiriitaista pastellisävyjen värittämänä. Kaikki tekijät yhdessä auttavat katsojaa sulautumaan näytelmän aikakauden tunnelmaan.

Sara Paavolainen, Sami Uotila ja Riitta Havukainen. Kuva: HKT/Tapio Vanhatalo.

Suurimpana ongelmana Pariisin kukossa on se, ettei ensimmäisten kahden näytöksen hauskuus kanna näytelmän loppuun asti. Väliajalle siirryttäessä näytelmä on kohokohdassaan, mutta kolmannessa näytöksessä päädytään vain esittelemään ja ratkomaan parisuhdeongelmia. Lopun lopahdusta lukuunottamatta Pariisin kukko on loistava näytelmä, jossa saa moneen otteeseen nauraa sydämensä pohjasta.

Free Your Stars: ****½Max Ovaska, Matias Orola, kuvat: HKT/Tapio Vanhatalo 08.11.03
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Pariisin Kukko Helsingin kaupunginteatterissa
» Georges Feydeaun elämästä englanniksi

Free Your Stars

2003
» LOTR: Kuninkaan paluu
» Ihmisiä hyvinvointivaltiossa
» Fantasticks
» Stalker
» Pariisin kukko
» Näköala sillalta
» Hamlet
» Viattomuuden loppu

» Vuoden 2004 Free Yours Star