Ohita navigointi

Free Your Stars: Ihmisiä hyvinvointivaltiossa

Ihmisiä Hyvinvointivaltiossa -näytelmän ekonomistia näyttelee Markku Maalismaa. Kuva: Leena Klemelä/Suomen kansallisteatteri.Reko Lundánin uusi revyy Ihmisiä hyvinvointivaltiossa esittelee Suomen 1980- ja 1990-lukujen talouden nousuja ja laskuja, joita tarkastellaan pääasiassa tavallisen veronmaksajan näkökulmasta.

Hammaslääkäriin jonottava Kansalainen (Terhi Panula) ja Ekonomisti (Markku Maalismaa) ottavat tehtäväkseen tutkia hyvinvointivaltion menneisyyttä ja tulevaisuutta. Näytelmä kulkee 1980-luvun puolivälin nousunäkymistä aina nykypäivän Sonera-sotkuihin saakka.

Vaikka hyvinvointivaltion laajan henkilökaartin poliitikkohahmot eivät välttämättä avaudu nuoremmalle katsojalle, on näytelmän vauhdikkaasta kulusta helppo nauttia. Svengaavan musikaalityyppinen esitys pistää tanssijalan vipattamaan ja myös yleisö saa mahdollisuuden osallistua tunnelman luontiin. Seitsemän näyttelijän voimin tehdään kaikkiaan parisenkymmentä roolia, joiden sanomaa rytmittää mukaansatempaavin valssitahdein Mari Kätkä ja Siirtolava.

Helsingin Kampin rakennustyömaan miljöö toimii mainiosti Kansallisteatterin näyttämöllä yksinkertaisen lavastuksen avulla. Harmaille työmaaseinille saadaan lisäväriä vuosilukujen ja iskulauseiden siivittämänä. Rauhallinen valaistus ja arkipäiväinen puvustus sopivat hyvin näytelmän teemoihin.
Ihmisiä hyvinvointivaltiossa on värikäs katsaus kotimaamme menneisyyteen ja näytelmästä on saatu viihtyisä kaikilla teatteritaiteen osa-alueilla.

Ihmisiä Hyvinvointivaltiossa Suomen Kansallisteatterissa. Kuvassa näyttelijät Jukka-Pekka Palo, Juha Varis, Mari Kätkä, Katariina Kaitue ja Seppo Pääkkönen. Kuva: Leena Klemelä/Suomen kansallisteatteri.

Free Your Stars: *****Max Ovaska, Matias Orola, kuvat: Leena Klemelä/SKT 04.12.03
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Ihmisiä Hyvinvointivaltiossa Suomen Kansallisteatteri
» Reko Lundán Wsoy:n kirjailijagalleriassa

Free Your Stars

2003
» LOTR: Kuninkaan paluu
» Ihmisiä hyvinvointivaltiossa
» Fantasticks
» Stalker
» Pariisin kukko
» Näköala sillalta
» Hamlet
» Viattomuuden loppu

» Vuoden 2004 Free Yours Star