Ohita navigointi

Vintiöiden viimeinen peli Kolumbian maalijuhlaa

MM-kisojen A-lohkon päätösottelussa Kolumbia voitti Suomen murskalukemin 9-1. Suomen Vintiöiden ainoan maalin ampui Helsingissä Tomi Petrescu (9). Kuva: Suomen Palloliitto.Suomen alle 17-vuotiaiden jalkapallon maajoukkue, Vintiöt, pelasi tiistaina MM-turnauksen viimeisen pelinsä Kolumbiaa vastaan. Free Your Mindin toimitus oli paikalla todistamassa kovaa taistelua, joka kääntyi Kolumbian maali-iloitteluksi.

Peli oli alkuvihellyksestä saakka energistä ja 10 200 päinen yleisö eli loistavasti mukana koko ottelun ajan. Alussa molemmat joukkueet kokeilivat, kuinka peli kulkee itsellään ja vastustajalla ja näytti hieman siltä että Kolumbia hallitsi palloa.Suomi kuitenkin tarttui Kolumbian virheisiin heti ja pääsi rakentamaan vaarallisia tilanteita Tomi Petrescun (9) johdolla.Pelin ensimmäinen maali syntyi Kolumbialle helposta vapaapotkusta kun peliä oli pelattu 16 minuuttia.
Vintiöt alkoivat maalin jälkeen päästä pelin makuun ja Finnair Stadionin yleisö saikin nauttia hurjista kikkailuista ja tyylikkäistä pelikuvioista. Suomen ensimmäinen melkein-tilanne koitti 27 minuutin kuluttua pelin alkamisesta. Sivurajaheitosta pallo päätyi Kolumbian maalille, jossa odotti Sami Sanevuori (15) valmiina puskemaan. Kolumbia puolusti kuitenkin tehokkaasti ja pääsi nousemaan takaisin Suomen päätyyn.

Pallo pyörii ja yleisö elää täysillä mukana
Ajassa 30.00 Kolumbian pelaajaa rikotaan Suomen rangaistusalueella ja seurauksena rangaistuspotku. Suomen maalivahti Aapo Kiljunen (1) torjuu väärään suuntaan ja Kolumbian toinen maali soi jo verkossa. Maalilaulu hukkuu yleisön hurjaan huutoon. Kolumbian kolmatta maalia ei tarvitse odottaa kauaa kun Gustavo Adrian Ramos (16) pääsi puskemaan pelin ensimmäisen pelitilanne maalin. Katsomossa ehtii jo ajatella, että tästä tulee vielä nöyryytys. Ylös näyttää kovasti siltä, että Kolumbia saa paljon vapaapotkuja tilanteista, joissa Suomi tuskin hipaisee. Mutta Fair Playhan mainostaa kentän kulmassa... Kun kaupunki alkaa hiljalleen hämärtymään ja kentän valojen luomat tyylikkäät varjot näkymään pääsee Vintiöt viimein iskemään. Kentän kellon näyttäessä 41 pelattua minuuttia Suomen kärkihyökkääjä Tomi Petrescun (9) pääsee iskemään pallon Kolumbian verkkoon ja kotiyleisö räjähtää huutoon. Tätä tänne on tultu katsomaan !
Vielä juuri ennen puoliaikaa saa Kolumbia vaarallisen paikan kulmapotkun jälkitilanteesta ja pallo pomppii maaliin. Suomen onneksi maali hylätään ja syystä, sillä Kolumbian hyökkäys teloi ohimennessään Suomen maalivahtia. Erätauon ajaksi katsomot tyhjenevät.

Toinen puoliaika Vintiöitä viedään
Suomi palaa kentälle vahvana ja uutta tahtoa täynnä. Peli kulkee kyllä, mutta viimeistely ei luista ja Kolumbia tarttuu edelleen jokaiseen tilanteeseen, jonka pelaajille antaa. 50 minuutin kohdalla pääsee Jarkko Hurme (18) läpi ja ohimennytlaukaus aiheuttaa yleisössä kiitettävän kohaduksen. Samalla minuutilla Kolumbia nousee nopeasti Suomen päätyyn ja puolustus ei ehdi täysillä mukaan. Kolumbialle helppo maali. Tilanne 4-1.
Kolumbia näyttää kalastelevan vapareita ja sellaisen se myös saa. Onneksi Suomen muuri on välissä ja maalilta vältytään. Toistaiseksi. Kolumbia pääsee hyvään hyökkäykseen ja laukoo lujaa. Onneksi Suomen maalivahti Aapo Kiljunen on hereillä ja venyy uskomattomaan torjuntaan. Kun peliä on pelattu 61 minuuttia iskee Kolumbia taas. Suomi nousee aloituksesta hyvään hyökkäykseen, joka on vähällä päättyä maaliin, mutta Kolumbia poimii pallon ja nostaa sen nopeasti jälleen Suomen maaliin. Vain kaksi minuuttia edellisen jälkeen, ajassa 63.00, on peli jo 6-1.
Suomen peli alkaa väkisinkin tökkiä, mutta kuten ammattilaisten kuuluukin peli pelataan loppuun asti. 67 minuutin kohdalla Ümit Menekse (13) saa, ainakin katsomosta katsottuna, täysin epäoikeutetun keltaisen kortin, kun hän tönäisee Kolumbian pelaajaa selkään ja Kolumbialainen kaatuu polveaan pidellen. Ja hetkeä myöhemmin ajassa 68.00 iskee Kolumbia seitsemännen maalinsa. Suomen joukkue ei lannistu ja varsinkin puolustuspää pelaa hurjana vaikka Kolumbia painostaa rankasti ja iskee jälleen kaksi maalia kun peliä on pelattu 71 ja 74 minuuttia.
Katsomo alkaa tyhjentyä ja tilanteen ollessa 9-1, olisi peliä kamalaa katsella jollei Suomen puolustus ja maalivahti edelleen yrittäisi kovasti. Myös hyökkäys nousee aina pallon saatuaan, mutta Kolumbian joukkue on vain yksinkertaisesti parempi ja joukkueen pallotaiturit alkavat näyttämään jo huimia temppuja yleisölle.

Viime minuutit
Kolumbia kalastaa vielä yhden vapaapotkun, joka ei tosin päädy maaliin asti ja näin peli päättyy 9-1 Kolumbian voittoon. Lehdistöhuoneessa tapaamme vielä väsyneet pelaajat ja valmentaja Jyrki Heliskosken. Valmentaja sanoi Vintiöiden pelanneen upeasti toisen puoliajan puoleenväliin asti ja kertoi ottavansa vastuun siitä että tappiolukemat olivat lopulta niin suuret.
Maalivahti Aapo Kiljunen sanoi väsyneesti pelin olleen kova, mutta vakuutti että Vintiöt nousevat kyllä.

Aapo Kiljusen, Ümit Meneksen ja valmentaja Jyrki Heliskosken haastettelut ja tunnelmat Vintiöiden viimeisestä pelistä kuulet Radio Punahatun MM-Futis-lähetyksestä perjantaina kello 17:00. Juontajina Essi Tarvonen ja Matias Orola.Essi Tarvonen, kuva: Suomen Palloliitto 19.08.03
essi.sissi@jippii.fi

Katso myös
» Kuuntele MM-radiota kisojen aikana
» MM-turnauksen alkulohkojen tulokset

MM-jalkapallo '03

» MM-Etusivu
Uutiset
» Kolumbia murskasi Suomen juniorit
» Meksiko kaatoi Vintiöt
» Suomelle avausvoitto
» MM-radio perjantaisin
» Mediataustaa kisoista
Tulokset
» Alkulohkot
» Jatko-ottelut