Ohita navigointi

Muistossa kesäinen Helsinki 2003

Turistilinja-auto Esplanadin puistossa Helsingissä.

Kesä - ihana aurinkoinen kesä! Se on valitettavasti vain kerran vuodessa täällä Pohjolassa. Niinpä päätimme jalkautua Helsingin Esplanadin ympäristöön ja tallentaa talven pimeitä päiviä varten hieman kesäistä elämää vuonna 2003. Kävely matkalla tapasimme turistien lähes ainoat toivot, Helsinki Helpit, pipojen myyjän kauppatorilla, sekä yllättäen koko maailman tunnetuimman, kiltin ja anteliaan ihmisen, joulupukin.

Helppiä keskellä Helsinkiä
Mitä tehdä, kun tulee kaukaa katsomaan Helsingin tuomiokirkkoa, eikä sitä löydä kiertelemälläkään?! Tätä ongelman ratkaisua varten Helsingin kaduilla kiertelevät Helsinki Helpit. Vihreisiin ”Tourist Information” liiveihin pukeutuneet oppaat ohjaavat eksyneet perille.
Helsingin matkailu ja kongressitoimiston listoilla olevat Elina ja Tiina ovat helppinä ensimmäistä kesää. Tietysti koska tyttöjen työtehtäviin kuuluu opastaa suomalaisten turistien lisäksi ulkomaalaisia turisteja tulee heidän myös osata lukuisia kieliä. Tytöt kertovat puhuvansa suomen lisäksi ainakin ruotsia, englantia, espanjaa, ranskaa ja venäjää. Onko näitä kaikkia kieliä tarvinnut tänä kesänä?
"Kyllä on ja enemmänkin, että niitäkin kieliä saa puhua, jota ei osaa", Tiina kertoo.
"Joo, kyllä niitä kaikkia tarvii tässä työssä ja sitten jos tulee jonkun muun kielisiä asiakkaita, niin käyttää niitä paria sanaa mitä osaa tai sitten elekieltä. Kyllä saa tosiaan puhua kaikkea mahdollista", Elina sanoo.¨

Helsingissä on monenlaista nähtävää aina nähtävyyksistä tapahtumiin. Millainen on Helppien perinteinen neuvontatilanne?
"No, se riippuu vähän siitä, että missä seistään ja mikä on kellon aika sattuu olemaan, että aamulla kysytään ihan näitä perusnähtävyyksiä. Ja sitten illalla usein kaikkia ravintoloita tai muita menopaikkoja. Ja sitten tietysti kaikki pankit ja vessat on ihan minä tahansa kellon aikana niitä kysytään", Elina kertoo.
Turisteille ulkomaille tuleminen on varmaan aikamoinen kulttuurishokki. Uskaltavatko ihmiset tulla oppaiden luokse?
"No, ei kaikki uskolla. Aika monet luulee, että tää meidän palvelu on maksullista. Mutta enimmäkseen mä sanoisin, että ehkä amerikkalaiset on rohkeimmasta päästä. He kyllä uskoltaa tulla kysymään vaikka mitä”, Tiina sanoo.

Helsingin kaupungin matkailutoimiston Helsinki Helpit Elina ja Tiina.

Pipoja myynissä kesäisellä Kauppatorilla
Nykyisin nuorten katumuotiin kuuluvat kesälläkin pipot. Näitä katu-uskottavia tuotteita myy Eija Tiilikka Kauppatorilla. Eijan mukaan pipot menevät kaupaksi kesälläkin.
"Kyl ne turistit niitä sit ostaa matkamuistoiksi ja tuliaisiksi, että siinä on pääasiallisin asiakaskunta, et suomalaiset ei kyllä tietenkään edes halua ajatella pipoja."
"Pipojen myynti riippuu ihan siitä, mitä turisteja on ja kuinka innokkaita ne on ja mistä maasta ne on ja niin päin pois. You never know."

Myyntityössä Eija joutuu toisinaan puhumaan myös muuta kieltä, kuin suomea. Eija kertookin englannin olevan aika yleinen kieli ja hänellä olisikin saksan, ranskan ja espanjan kielillekin työn puolesta käyttöä, jos hän vain osaisi niitä kieliä.
Tunnetusti me vedämme pipot korville vasta talvella. Ovatko turistit ihmeissään siitä, että keskellä hellekesää täällä myydään pipoja?
"No, ei oikeastaan oo ihmeissään. Siitä ne on aina innoissaan, kun itse tekee. Et aijaa, really?! Että se on niille se ihmetys. Kyl ne niitä avoimin mielin tutkii ja katsoo"
Eijan myyntipöydältä löytyy jos jonkinlaista neulepipoa. Turisteilla on suosikkimakunsa.
"Lapin tyyli on turisteille semmonen vähän erikoinen juttu, et ehkä se varsinkin näissä peruspipoissa on se juttu”, Eija kertoo.

Joulupukki hikoili katuterassilla Esplanadilla.

Joulu tuli keskelle kesää Espalla
Mitä ihmettä?! Näkevätkö silmämme oikein? Tuota kysymystä mietti varmaan moni tuolloin kävellessään pitkin Espaa. Terassilla istui Joulupukki kolmenkymmenen asteen helteessä!
Nyt on pakko poiketa kysymään, mitä joulupukille kuuluu?
Näin lämpimänä päivänä pukilla taitaa olla kuuma.
"Ei ainakaan tänään. Tässä on kiva tuuli ja nythän ei oo varmaan kun joku 25 astetta, mut viime viikolla täällä ei ois tarvinnut istua, kun oli yli joku 30 astetta, mutta kyllä istuskelin täällä viime viikollakin.”
HKL:n kuskit saivat luvan laittaa shortsit jalkaan helteiden ajaksi, mutta pukille ei ole vielä suunniteltu sopivaa kesäasustetta.
"Sitä ei oo itse asiassa keksitty, mutta mä olen antamassa ensi viikolla tonne Lahden ammattikorkeakouluun, kun siellä on tää käsityölinja, niin todennäköisesti sinne toimeksiannon, koska kyllä sellanen olis ihan paikallaan."

Suomalaiset eivät tule yleensä lähelle terassilla istuvaa pukkia. Kävijöitä on silti riittänyt muista maista.
"Ensinnäkin ulkomaalaiset, tarkoitan turisteja, tulevat sankoin joukoin jopa istumaan tähän ja otetaan valokuvia. Suomalaiset on vähän ujompia, mutta kyllä suomalaisetkin tulee, että tietysti se on suomalaisille vähän yllätys nähdä joulupukki nyt, mutta ulkomaalaiset ei oikeastaan ihmettele sitä. Tunnin aikana tässä on käyny noin 15:sta maasta ihmisiä, kaikista maanosista ja kyl kaikki tietää mikä joulupukki on."

Joulupukin työ on erittäin kansainvälistä, joten joulupukin on hallittava työssään monta kieltä.
"Joo, se on ihan kiva, et kieliäkin saa puhua vähäsen. Kieliä mä puhun kohtuullisen sujuvasti. Suomen lisäksi tietysti niin englantia, saksaa ja auttavasti ruotsia ja sitten osaan muutaman sanan ranskaa ja japania ja niin edelleen", kertoo pukki kielivalikoimastaan.
Jouluun on vielä aikaa, eikä lahjatoiveita ole Espalle kiirinyt. "Ei ku lähinnä semmosia heittoja aikuisilta, tyyliin "punaisia ferrareita", mutta ei sen kummempaa. Jouluaattoon on kuitenkin vielä aikaa."


Real Video


Helteisissä haastatteluissa Helsinki Helpit, Kauppatorin myyjä ja Joulupukki.

Kesto : 07:01

» Hitaat yhteydet 56 kbps

» Nopeat yhteydet 256 kbpsMatias Orola, Milla Kaikkonen 13.10.03
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Helsingin kaupungin matkailutoimisto
» Joulupukin kotiluola SantaPark