Ohita navigointi

Arvi Lind päätti uransa tv-uutisissa

Suomen tunnetuin uutisankkuri Arvi Lind, 62, päätti työuransa Yleisradiossa televisiouutisten päälähetykseen keskiviikkona 15. lokakuuta 2003. Lähes 40 vuotta Yleisradiossa työskennellyt Lind kiitti työtovereita ja katsojia yhteisistä vuosista.

"Hyvät katsojat, on jäähyväisten aika"
Yleisradion Tv-uutisten Arvi Lind siirtyy eläkkeelle virallisesti vuoden 2003 lopussa. Kuva: Seppo Sarkkinen/YLE Kuvapalvelu.Noin puolitoista miljoonaa televisionkatsojaa seurasi keskiviikkoiltana klo 20.30 alkanutta TV1:n uutislähetystä, jossa toimi uutisankkurina uransa viimeistä kertaa Arvi Lind. Lähetys eteni tavalliseen malliin aina säätiedotukseen asti, jonka jälkeen Lind piti jäähyväispuheensa rauhallisesti ilman kyyneleitä.

"Hyvät katsojat, on jäähyväisten aika. Tämä oli melkein 40 vuotta kestäneen tv-uutisurani viimeinen lähetys. On ollut etuoikeus saada palvella Suomen kansaa hyvässä Yleisradiossa, hyvien työtovereiden kanssa. Haluan kiittää heitä, ja ennenkaikkea teitä hyvät katsojat, näistä yhteisistä vuosista ja toivottaa kaikkea hyvää. Tekijät vaihtuvat, mutta työ jatkuu", Lind sanoi. Lähetyksen lopputunnuksen aikana uutiskonkari Lind käveli säihkyvien valojen loisteessa ulos studiosta. Hän siirtyy eläkkeelle virallisesti vuodenvaihteessa.
"Suomen luotettavin mies"
Kun suomalainen toimittaja kirjoittaa juttua kollegastaan Arvi Lindistä, nousee yleensä ensimmäisten tekstipalstojen sanomaksi kokeneen uutisankkurin luotettavuus. Totta tämän sanoman täytynee olla - tuhannet vakuuttavat uutislähetykset tv-kameroiden edessä ovat luoneet Lindille Suomen luotettavimman miehen maineen. Luotettavuus kuuluu myös uutisankkurin omiin elämänarvoihin.

"Kolme parasta asiaa suomalaisuudessa ovat ahkeruus, rehellisyys ja luotettavuus", Lind kertoi Free Your Mindin haastattelussa pari vuotta sitten. Kovimpia järkytyksiä Lindin elämässä oli oman nelivuotiaan lapsen menettäminen liikenneonnettomuudessa 1970-luvun alussa. Tapaus on Lindin muistoissa varmasti aina ja hänelle on muodostunut oma motto, jonka hän toistaa usein.

"Tulella kulta koetellaan, ihmismieli vastoinkäymisillä."
"Nuorilla paremmat eväät elämään"
Arvi Lindin tie Yleisradioon aukeni armeijakoulutuksen ja yliopiston suomen kielen opintojen jälkeen. Lind aloitti aloitti työnsä tv-uutisten tekstittäjänä tasan 38 vuotta sitten 15.10.1965 ja pari vuotta myöhemmin hänestä tuli uutistoimituksen reportteri ja uutistenlukija. Pitkän uran aikana vapaa-aika ja perhe ovat olleet korvaamattoman tärkeitä Lindille.

"Omien lasten syntyminen on miehen elämän huippuhetkiä", Lind sanoi. Työskenteleminen ja eläminen eri-ikäisten ihmisten kanssa isänä, toimittajana ja kouluttajana on antanut Arvi Lindille kosketuspintaa myös tämän päivän nuoriin.

"Mielestäni nykyajan nuoriso on erittäin hyvää. Nuorilla on tänä päivänä paremmat eväät elämään kuin esimerkiksi omalla ikäpolvellani. Harrastukset ovat tärkeitä ja niitä nuorilla on paljon. Sosiaaliset harrastukset ovat koulunkäyntiä yhteiskunnalliseen elämään", Lind totesi. Tulevaisuutta ajatellen Arvi Lindillä oli yksi toive.
"Toivon, että Suomessa säilyy rauha."Matias Orola, kuva: Seppo Sarkkinen/YLE Kuvapalvelu 16.10.03
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Arvi Lindin siskonmakkarakeiton resepti
» Yleisradion YLE24-uutistoimitus