Ohita navigointi

Free Your Stars: Star Wreck

Star Wreck

Star Wreck on luonnollisesti nimensäkin mukaan parodia elokuva- ja TV-sarja, Star Trekistä. Star Wreck syntyi tamperelaisen Samuli Torssosen päässä vuonna 1993 parin minuutin 2D-animaatiosta kokoillan elokuvaksi.

Mikään elokuva ei synny helposti, ei myöskään Star Wreckit. 90-luvun alussa tietokoneiden kotikäyttöinen tekniikka oli varsin kämäistä ja ensimmäiset Star Wreckit syntyivät kuva kuvalta kaksiulotteisella piirrostekniikalla.

Pian ensimmäisen Star Wreckin jälkeen, Samuli teki toisen Wreckin, joka syntyi melko samoilla tavoin, kuin ensimmäinenkin osa, mutta tiimiin tuli myös toinen tekijä, Rudi Airisto. Rudi on aina vihannut Star Trekkiä, joka on itseasiassa vain hyvä asia, sillä Samulin koomikon kyvyt eivät olleet kovin edistyksellisellä tasolla, joten Rudi onnistui hyvin löytämään Star Trek-sarjan kliseisimmät ja naurettavimmat seikat. Star Wreck II: The Old Shit sisälsi myös oikeaa 3D-grafiikkaa, joka näyttää kyllä nykypäivän Wreckejä katsellessa melko alkeelliselta, mutta se toi Wreckeihin Star Trek-tyylisen tunnelman.

Star Wreck III yllätti pituudellaan; yli puolituntinen täysin amatöörivoimin kyhätty animaatioelokuva ei ollut mikään tavallinen näky vuonna 1995. Myös grafiikat paranivat huomattavasti; hahmot piirrettiin uudelleen ja otettiinpa vielä stereoäänikin käyttöön.

Star Wreck 4 ½: Weak Performance vei Star Wreckin aivan uudelle asteelle, sillä siinä otettiin oikeat näyttelijät käyttöön. Näyttelijät kuvattiin sinisen kankaan edessä, jonka jälkeen taustaväri poistettiin tietokoneella ja taustalle voitiin lisätä mitä haluttiin, mm. komentosilta. Tämä toi varsinkin näyttelijäsuorituksiin lisää eloa, sillä hahmojen ilmeet vaihtelivat, toisinkuin aikaisemmissa Wreckeissä. Elokuvaan yhdistettiin myös vuonna 1996 kuvattu maailman huonoin elokuva, Ändy Bones: Yksin valossa.
Star Wreckin viides osa tehtiin itseasiassa ennen neljättä Wreckiä, joten bluescreen-tekniikka oli siinä välillä todella ontuvaa.

Star Wreck VI: In the Pirkinning

Seitsemän vuotta tuotannossa ollut kuudes Star Wreck osoittautui oikeaksi menestykseksi; monien ylä-aste ja lukio meni sitä odotellessa. Jos näkisi vain elokuvan tietämättä, että se on kuvattu amatöörivoimin, voisi sitä luulla kymmeniätuhansia euroja maksaneeksi jättiprojektiksi. Totuus kuitenkin on, että elokuva toteutettiin harrastelijavoimin niukalla budjetilla. Elokuva on kerännyt mainetta ja faneja ympäri maailmaa; Star Wreckin internetsivujen foorumissakin on yli 1700 rekisteröitynyttä käyttäjää.

Elokuvasta ei missään vaiheessa pitänyt tulla kokoillan tehoste-elokuvaa, vaan vartin mittainen räiskintäpätkä höystettynällä ronskilla huumorilla. Toisin kuitenkin kävi, kun käsikirjoitukseen lisäiltiin pikkuhiljaa pieniä ideoita, joita muovailtiin pitkään ja hartaasti. Tuloksena tulikin Suomen ensimmäinen kokopitkä tehoste-elokuva.

Elokuvassa ei ole käytetty kalliita lavasteita, vaan kaikki on lisätty tuttuun tapaan digitaalisesti bluescreen-tekniikkaa käyttäen.Tekijäkaarti kasvoi vuosien varrella ja nyt elokuvaa oli toteuttamassa todellisia tekijöitä.
Ainoastaan näyttelijäsuorituksia olisi voinut parantaa.

Kaikkein parasta on, että elokuvan voi ladata täysin ilmaiseksi Star Wreckin sivuilta, http://www.starwreck.com!
Lataamiseen kannattaa varata hieman pidemmän aikaa, sillä elokuva on melko suuri tiedosto. Elokuvan voi ostaa myös DVD:llä Star Wreckin sivuilta.Heikki Nummi 13.12.2005
heikki.nummi@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Star Wreck: In the Pirkinning -elokuvan viralliset sivut
» Wanhat Star Wreckit

Free Your Stars 2005

» Star Wreck
» Life
» Prinsessa Ruusunen
» Rimakauhua rakkaudessa
» Tyttö sinä olet tähti
» Diivat
» Paniikki
» Virhe
Tiimi
» Hairspray

» Vuoden 2004 jutut