Ohita navigointi

Poliisi pysäytti tehokkaasti kuokkavieraat

Kuokkavieraiden kulkueen ensimmäinen banderolli matkalla kohti Presidentinlinnaa. Kuva: Iida Heinonen

Viime vuodesta harventunut mielenosoittajien joukko ei mahtanut mitään poliisivoimien ylivoimaisille ihmismuureille, jotka estivät turhan riehumisen

Koko kuokkavieras -tapahtuma oli alusta asti hyvin poliisin hallussa. Mielenosoittajat, jotka olivat lähteneet marssimaan kohti Hakaniemeä perjantaina vallatulta talotaan, saivat huomata joukkojenhallintapoliisien olevan valmiina pienimpiinkin rettelöinteihin. Ensimmäinen kulkue, joka muodostui n.50 radikaaleimmasta mielenosoittajasta, marssi Hietalahdesta Hakaniemeen tiukasti poliisin saartamana, niin että ei ollut toivoakaan pääsystä edes Senaatintorille ilman poliisien suostumusta.

Katuja pitkin poliisisaattueessa
Hakaniemessä kulkueeseen liittyi suurempi joukko ihmisiä, joka vahvuudeltaan selvästi aikaisempia vuosia pienempi. Näin kokoon saatu noin 2002 hengen kulkue asteli poliisiautojen perässä kohti Presidentinlinnaa. Jälleen suurin osa sivukaduista oli paikattu joko mellakka-aidoilla, poliisien rivistöllä tai suurilla konteilla, joiden päällä saatoi nähdä poliiseja vartioimassa ympäristöä. Senaatintorilla kulkue pysähtyi katsomaan, kuinka poliisi sulki tiukasti kaikki linnaan johtavat kadut. Turhautuneena tästä juoksivat kuokkavieraat Kauppatorile, jossa tilanne oli vähintään yhtä toivoton: tori oli suljettu n. 200 metrin päästä linnasta ja poliiseja oli huomattavan paljon, kaikki pukeuteena suojavarusteisiin.

Poliisi pysyi tyynenä huolimatta provokaatioista
Hetken tilannetta tarkkailtuaan eräät mielenosoittajat yrittivät kaataa mellakka-aidat. Aidat saatiin kaatumaan, mutta tiukka joukkojenhallintapoliisien rivistö vahvistettuna ratsupoliiseilla oli liikaa kylmän kangistamille kuokkavieraille. Muutamia tappeluita puhkesi lähinnä mielenosoittajien keskuudessa ja joitakin pulloja lensi poliiseja kohti. Kuitenkin oli mielenosoittajien keskuudessa aistittavissa pienoinen pettymyksen henki. Poliisi oli vain yksinkertaisesti liian voimakas ja mielenosoittajien rivit liian harvat. Huolimatta muutaman kymmenen ihmisen paikoitellen väkivaltaisestakin käytöksestä, suurin osa kuokkavieraista ei kuitenkaan ollut aikeissa kaataa aitoja tai häiritä taksikuljetuksia, vaan he tyytyivät tarkkailemaan tilannetta agressiivisimpien, usein humaltuneiden, henkilöiden selustasta.

Kaiken kaikkiaan kuokkavieras mielenosoitus oli voitto poliisille, joka pystyi pitämään rauhan Helsingin kaduilla. Tapahtuma oli kuitenkin pettymys mielenosoittajille, mutta myös medialle, jonka edustajia oli paikalla huomattavan paljon salamavalot räpsyen. Tämän vuoden kuokkavierasmielenosoituksesta ei tullut aikaisempien vuosien tapaan väkivaltaista mellakkaa, josta olisi voitu puhua vielä pitkään.Matti Niemi, kuva Iida Heinonen 07.12.03
matti.niemi@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Toimintakalenteri
» Linnan Juhlissa pukuloistoa