Ohita navigointi

Free Your Stars: Taru Sormusten Herrasta - Kuninkaan paluu

Samvais Gamgi ja Frodo Reppuli

Ohjaaja Peter Jacksonin massiivinen elokuvatoteutus aikamme ehkäpä legendaarisimmasta kirjasta on tullut päätösosaansa.

Kirjailija J.R.R Tolkienin samannimiseen menestyskirja-sarjaan perustuva elokuvatrilogia Taru Sormusten Herrasta on kulttiohjaaja Peter Jacksonin uusin teos. Fantasiasarjan viimeinen osa Kuninkaan paluu sai ensi-iltansa 17. joulukuuta ja paljastaa näyttävästi huipentuvan lopun. Kävimme katsomassa, kuinka tanner tömisee Keski-Maan tasangoilla ja kuinka jyrkät ovat portaat Mordoriin.

Elokuvan suuri työryhmä on kekseliäisyydellään saanut aikaan kaikkien aikojen suurimman pienen budjetin elokuvan. Elokuvasarjan tuottajilla onkin aihetta hykerrellä tyytyväisinä katsojalukujen kohottua
pilviin jo ensimmäisen näytäntöviikon aikana.

Jokaisen, joka jaksaa seurata kolme- ja puolituntisen Kuninkaan Paluun, täytyy myöntää, että ohjaaja Jackson osaa hommansa. Kun tuhannet Rohanin ratsastajat kohtaavat mustana mattona edessä vellovan örkkiarmeijan, ei katsoja voi kuin haukkoa henkeään. Näyttäviä sotakohtauksia Kuninkaan paluu onkin pullollaan.

Kirjan kaksijakoisuus on talletettu filmille onnistuneesti. Toinen osa elokuvasta seuraa Sormuksenkantaja Frodon ja hänen ystävänsä Samin vaellusta pitkin Mordorin synkkiä polkuja kohti Tuomiovuoren huippua, tehtävänään hävittää tuhoisa Valtasormus. Toinen osa esittelee Gandalf-velhon ja useiden muiden kirjavien henkilöhahmojen valmistautumista suureen taisteluun vihollisen voimakkaita sotajoukkoja vastaan. Elokuvan hyppivä rakenne tuskin häiritsee tarinaan eläytyvää katsojaa, sillä kohtaukset ovat toinen toistaan vaikuttavampia.

Elokuvan tyyli jatkaa edustavasti edellisosien teemaa täydellisyyteen pyrkivillä elokuvataiteen saroilla; huikeaa kamerankäsittelyä, puvustuksen ja lavastuksen eliittiä sekä valo-, ääni- ja erikoistehostemaailman käsittämätöntä hallitsemista.

Jacksonin työ on kerrassaan tunteisiinvetoavaa; hän kuvaa hienosti pelkoa ja tunteiden ristiriitaisuuttamutta, sekä toivoa, uskoa tulevaisuuteen ja ystävyyssuhteiden tärkeyttä.


Free Your Stars: *****Max Ovaska ja Matti Niemi 23.12.03
toimitus@hattu.net

Katso myös
» Elokuvatrilogian virallinen kotisivu
» Suomen Tolkien-seura ry.

Free Your Stars

2003
» LOTR: Kuninkaan paluu
» Ihmisiä hyvinvointivaltiossa
» Fantasticks
» Stalker
» Pariisin kukko
» Näköala sillalta
» Hamlet
» Viattomuuden loppu

» Vuoden 2004 Free Yours Star