Ohita navigointi

Podcasting - Suutarin poika uusissa kengissä

Podcastingista on viimeisen puolen vuoden aikana noussut uusi hitti maailmalla. Podcast sanaa kuulee joka puolella, mutta harvalla on vastaus kysymykseen mikä se on.

-Podcastingissa on kyse siitä, että yksinkertaisella teknisellä innovaatiolla on tehty iso askel ohjelmien saamisen helpottumiseksi, kertoo YLE Radion uusien palvelujen kehityspäällikkö Tuija Aalto.

Podcasting eroaa normaalista ääniklippien Internet-sivuille laittamisesta sillä, että se on tilauspohjainen. Podcast-lähetykset jaetaan rss-syötteen kautta. RSS-syötettä pystyy tilaamaan esimerksiksi FeedReader-ohjelman avulla, joka on suunniteltu juuri syötteiden vastaanottoon. Myös Firefox- ja Opera-selaimilla voi tilata RSS-syötettä. Podcastingin suosion nousua on auttanut huomattavasti se, että Applen iTunesilla ja Nullsoftin Winampilla, jotka ovat mediasoittimia, pystyy nykyään tilaamaan RSS-syötettä. Näin samalla ohjelmalla pystyy sekä tilamaan, että kuuntelemaan podcasteja. iTunesilla pystyy siirtämään podcast-lähetykset edelleen suoraan iPod soittimeen, jolloin perusajatus "kuuntele missä ja milloin tahansa" toteutuu.

Historiaa ja tulevaisuuttaPodcasting oli alunperin bloggaamista äänellä. Normaalin kirjoittamisen ohella bloggaajat alkoivat lähettää omia radiolähetyksiään. Tällöin ei vielä käytetty RSS-syötettä apuna, vaan podcastit linkitettiin normaalisisti sivuilta. Vasta Adam Curryn kehittelemä iPodder-ohjelma nostatti podcastin suosion pilviin. iPodder ohjelmisto mahdollisti podcastingien tilaamisen suoraan tietokoneelle sen sijaan, että podcasteja olisi pitänyt etsiä ympäri Internettiä.

Vaikka podcast on tällä hetkellä pop, niin pinnan alla kuohuu. Apple julkisti äskettäin uuden iPod-soittimen, jolla pystyy katsomaan videoita. Seuraava kehitysaskel on videopodcasting, jossa jaellaan esimerkiksi televisio-ohjelmia myöhemmin katsottavaksi.

Tuija Aalto ei näe mitään estettä sille, että podcasting jäisi pysyväksi jakelukanavaksi YLEllä. Suurimpana esteenä hän näkee uusien oikeuksien saamisen.
-Kaikkien musiikkiohjelmien ja draaman esitysoikeussopimukset esimerkiksi kattavat vain radion ja/tai television, ei nettiä ollenkaan.Jonne Laakso 09.01.06
jonne.laakso@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Wikipedia - Podcasting
» Tuhat sanaa -blogi podcastingista