Ohita navigointi

Suomen suurin piraattisivusto poliisin hampaissa

Keskusrikospoliisi tutkii Internetissä tapahtunutta laajaa elokuvien, musiikin, ohjelmien ja pelien jakelua epäiltynä tekijänoikeusrikoksena. Tutkinnassa on tehty suuruusluokassa 20 kotietsintää eri puolilla Suomea. Suositulla Finreactor sivustolla oli n. 10 000 käyttäjää.

Juttukokonaisuudessa epäillään jaetun tekijänoikeuden suojaamaa materiaalia BitTorrent-vertaisverkkosovelluksella, jolla vertaisverkon käyttäjät jakavat ja lataavat tiedostoja toisten verkon käyttäjien kesken. Kyseiseen verkkoon pääsy vaatii rekisteröinnin. Kun käyttäjä lataa verkossa tarjolla olevan tiedoston itselleen, hänestä tulee samalla jakaja, jonka koneelta muut käyttäjät lataavat samaa tiedostoa itselleen. Tekijänoikeusrikoksen rangaistusmaksimi on kaksi vuotta vankeutta, ja tämäntyyppisiin rikoksiin liittyy usein myös vahingonkorvausvaatimuksia.

Vaikka palvelussa oli n. 10 000 käyttäjää, ei heitä kaikkia vastaan voida resurssipulan vuoksi nostaa syytteitä tai korvausvaatimuksia. Poliisi teki tänään 14.12. n. klo 7 aikoihin kotietsinnät Finreactorin ylläpitäjien koteihin ja takavarikoivat tietokoneet, cd:t ja muut rikoksentekovälineet.Eräs palvelun 18-vuotias ylläpitäjä kertoi IRC-keskustelussa, että poliisien tullessa aamulla hänen äitinsä oli avannut oven yllättyneenä. Poliisi oli luultavasti löytänyt oikean katuosoitteen internet-palveluntarjoajalta saamiensa tietojen perusteella. Juttukokonaisuuden esitutkinta tulee kestämään useita kuukausia.


Tiedotteita väärennetty

Keskusrikospoliisin tiedotettua tiistaina Internetissä tapahtuneiden tekijänoikeusrikosten esitutkinnasta, on sähköposteissa ja Internetin keskusteluryhmissä levitetty erilaisia väärennettyjä kirjeitä ja tiedotteita KRP:n nimissä. Keskusrikospoliisi on antanut asiasta yhden 14.12.2004 päivätyn lehdistötiedotteen. Kaikki muut KRP:n nimiin kirjoitetut tiedotteet ovat väärennettyjä. Keskusrikospoliisin edustajat eivät ole lähettäneet asiaa koskevia sähköpostiviestejä epäillyille tai muille asianosaisille, joten myös KRP:n henkilöstön nimissä kirjoitetut viestit ovat väärennettyjä.

Poliisina esiintyvä saattaa syyllistyä virkavallan anastukseen, joka rikoslain mukaan (16 luku 9 §) on rangaistava teko.Kuvakaappaus Finreactorista tiistaina 14.12.04Jonne Laakso 17.12.04
jonne.laakso@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Poliisin lehdistötiedote
» Musiikin kotikopiointi yleisintä internetistä

IT-artikkelit

»Vakavia haavoittuvuuksia löydetty Windows käyttöjärjestelmistä
»Googlen vuosiraportti
»Suomen suurin piraattisivusto poliisin hampaissa
»BSA-Turvallisen ja laillisen verkkoympäristön edistäjä
»Piratisti haastattelussa
»Musiikin kotikopiointi yleisintä internetistä
»Selainsota