Ohita navigointi

Kotisivujen suunnittelua

Kysymysmerkki näytössä

Jos mietit minkälaiset sivut teet, niin kannattaa lukaista tämä suunitteluteksti. Tekstissä otetaan huomioon kaikki tärkeät asiat.

Värit

Tekstissä väriä ei tarvii muuttaa oletuksesta eli mustasta paitsi jos se ei erotu taustasta. Jos vaihat kokoajan tekstin väriä ympäri dokumenttia, niin tulos on aika villi ja rasittava. Eli väriä ei kannata vaihtaa paitsi jos se ei erotu taustasta.
Taustaväriäkään ei kannata olla villi (eli siis ei mitään punasta, keltasta tai mustaa), ellet yritä kertoa värillä jotakin. Taustan kannattaa olla ei huomioo herättävä (eli sopivaksi taustaväriksi sopii harmaa).

Grafiikka

Grafiikka on yks sivujen aika merkittävä osuus. Sillä on kuitenkin myös rajansa. Nettiyhteyksien vaihtelevuus on yks aika iso riesa. Grafiikassa on otettava huomioon hitaat yhteydetkin. 56k on suomessa tällä hetkellä käytetyin nettinopeus, joten kannattaa tehdä nettisivut sille nopeudelle sopivaksi. Alle 10 sekunttia on suositeltava aika sivujen lataukseen, muuten saatat menettää paljonkin kävijöitä.

Navigointi, sisältö ja muut

Navigoinnin ja sisällön sijoittaminen täytyy harkita tarkkaan, sillä jos sijoitat oikealle, niin se näyttää aika mielipuoliselta (tää esimerkki sopii paremmin niille, jotka lukee oikealta vasemmalle ;). Jokatapauksessa navigointi sopii parhaiten ylös tai vasemmalle. Sisällön paras paikka on aina keskellä, paitsi jos sen jakaa navigoinnin kanssa, eli siis n.20% navigoinnille ja sisällölle loput, eli n.80%.
Muut sitten voi sijoittaa esim. oikealle (jota kutsun palstapuoleksi) tai alas. Palstapuolelle kannattaa laittaa esim. kalenterin sekä sisältöön liittyviä linkkejä (joukkoon voi myös laittaa gallupin). Alas taas yleensä laitetaan yhteystiedot, copyright tai kävijämäärä tai mikä ettei kaikki.

Muuta

Mainontaa kannattaa vältää aika paljon, mutta jos silti haluaa laittaa, niin se kannattaa olla jossakin ei häiritsevässä paikassa.
Hyvänä esimerkkinä suunnittelusta toimii Free Your MindMikael Kundert 14.02.03
mikaelkk@hotmail.com

Katso myös
» Miksunet
» Web-palveluiden käytettävyys ja tuotanto