Ohita navigointi

Asunnon tulisi olla jokaisen perusoikeus

Lämmin koti ja katto pään päällä.Useammalle suomalaiselle tämä on joka päiväistä normaalia elämää. Kuitenkaan ihan kaikilla kattoa ei pään päällänsä ole.
Suomessa on arviolta ilman asuntoa noin 7 400 ihmistä, joista yli puolet asuu pääkaupunkiseudulla.
Viime vuosina asunnottomien määrä on laskenut. Valtion asuntorahaston mukaan vuoden
2005 loppupuolella yksinäisiä asunnottomia oli 7400 ja heidän lisäkseen asunnottomia perheitä tai pariskuntia noin 350. Noin viidennes asunnottomista oli naisia ja hieman alle viidennes asunnottomista oli alle 25-vuotiaita.Kolme prosenttia yksinäisistä asunnottomista ja 14 % perheellisistä asunnottomista oli maahanmuuttajia.

Läheisistä tulisi pitää enemmän huolta

Näin talven alla kylmä pakkanen ajaa asunnottomat etsimään lämmintä yösijaa. Luovuus on heille tällöin enemmän, kuin sallittua. Huonoilla yösija päätöksillä, kun saattaa olla myös kohtalokkaita seurauksia. Monet kodittomat asustelevat mahdollisien tuttaviensa kotinurkissa, ulkovessoissa, rappukäytävissä, lehtiroskiksissa tai päihdehuollon yksiköissä.
Kaikki asunnottomat eivät tosin ole päihde- tai mielenterveysongelmallisia, mikä usein on monesta kodittomasta heräävä ensimmäinen mielikuva. Asunnottomista on kuitenkin valtaosa moniongelmaisia, jolloin tarvitaan kodittomuuden lisäksi myös muunlaista tukevaa ammattiapua.Asunnottomuuteen johtavia syitä on monia: työttömyys, avioero, ylivelkaantuminen, päihdeongelmat ja mielenterveysongelmat. Tyypillinenasunnoton on yksinäinen mies, mutta myös naisia ja nuoria on taivasalla vailla omaa kotia. Nuoria ja muita ikäluokkia voi olla myös “piilo asunnottomanakin”, mikä tarkoittaa sitä, että heitä ei välttämättä tilastoissa näy, jos he majailevat tuttaviensa luona tai muussa tilapäismajoituksessa.Asunnottomaksi joutuneilla on monta tarinaa, miten he ovat nykyiseen tilanteeseensa joutuneet.Esimerkiksi eräs tarina kertoo, että avioeron jälkeen yksin jäänyt mies oli masentunut tapahtuneesta ja oli tullut käyttäneeksi huolimattomasti kaikki rahansa alkoholin kulutukseen ja ajan saatossa hänet oli häädetty asunnostaan maksamattomien vuokrien vuoksi. Niinpä kadut olivat kutsuneet kulkijaa. Taloudelliset notkahdukset ihmisten henkilökohtaisessa elämässä ovat siis yksi polku ajautua näille teille.

Asunnottomille tukea ja turvaa

Asunnottomille on olemassa kohtaamispaikkoja, minne voi mennä ja mistä hakea apua tilanteeseensa.
Esimerkiksi Vaasankadulla Helsingissä sijaitsee Kalkkers-yökahvila ja kohtaamispaikka, joka on avoinna joka yö klo: 22-06. Siellä asunnottomalla on mahdollisuus saada yöaikaan neuvontaa sosiaali-
ja terveysasioissa, sekä ostaa pientä purtavaa edullisesti. Yökahvila on päihteetön paikka ja sen yksi toiminnan
tarkoituksista on kaventaa kuilua asiakkaan
ja viranomaisen välillä. Kalkkers-kahvilan kanssa samoissa tiloissa osoitteessa Vaasankatu 5 toimivat myös Kohtaamispaikka
ja Arskan pesula.Kohtaamispaikassa voi asunnoton
hoitaa käytännön asioita ja sieltä saa tietoa ja ohjausta asunto- ja virannomaisioihin, sekä sosiaaliturvaan liittyviin asioihin. Siellä voi myös nimelliseen hintaan ostettavan purtavan lisäksi lukea päivän lehdet. Arskan pesulassa asunnottomalla on mahdollisuus peseytyä, saada puhdas vaatekerta ylleen ja jättää likaiset vaatteensa pesuun.Arskan pesula ottaa vastaan lahjoituksina ehjiä ja puhtaita miesten sekä naisten vaatteita.Myös esimerkiksi Helsingin Munkkisaaresta löytyy asunnottomien naisten tukipiste Salli, joka tarjoaa korkeatasoisia palveluita asunnottomille naisille. Sallissa on asiakkaan mahdollisuus saada kokonaisvaltaista tukea arjesta selviytymiseen.

Asunnottomilla on myös oma yhdistys nimeltä Vailla vakinaista asuntoa ry, joka on asunnottomien itsensä vuonna 1986 perustama yhdistys, jonka tarkoituksena on asunnottomien ja asuntoloissa asuvien elinolojen parantaminen ja vaikuttaminen niin, että jokaiselle asunnottomalle järjestyisi mahdollisuus itsenäiseen asumiseen. Lisätietoa Vailla vakinaista asuntoa ry:stä löytyy netistä: http://www.vvary.fi. Asunnottomien yötä vietetään joka vuosi 17.10. Asunnottomien yö-kansalaisliikkeen* toimesta. Tapahtumalla halutaan muistuttaa niin päättäjiä, kuin muitakin ihmisiä siitä, ettei asunnottomuus ole näkymätön ongelma.Lisää tietoa vuosittain järjestettävästä asunnottomien yöstä sen nettisivuilla http://www.asunnottomienyo.fi. Asunnottomuuden vähentämiseksi vireillä on asunnottomuuden vähentämisohjelmia, joissa valtio, kunnat ja muuta tahot sopivat keinoista asunnottomuuden vähentämiseksi.Asunnottomille tarvitaan halpojen asuntojen lisäksi myös uudentyyppisiä tuki- ja asumispalveluja.

(Lähteet:Yle24, Helsingin Sanomien Verkkoliite, Ympäristöministeriö, Valtion asuntorahasto)Milla Kaikkonen 14.12.06
milla.kaikkonen@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Vailla vakinaista asuntoa ry
» Asunnottomien Yö

Asuminen

» Oma koti turhan kallis
» Asunnon tulisi olla jokaisen ihmisen perusoikeus
» Asumiseen liittyviä vinkkejä