Ohita navigointi

Sexstep-messut Kaapelitehtaalla 27-28.10.03

gynekologian demonukke

Tietoa seksistä, ehkäisystä ja sukupuolitaudeista
Sexstep oli seksuaaliterveyden tietoisku-tapahtuma helsinkiläisille peruskoulun 9-luokkalaisille ja lukion 1.luokkalaisille.

Tapahtuman järjesti Schering Oy ja Väestöliiton Seksuaaliterveysklinikka. Kaksipäiväinen tapahtuma järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa, ja tärkeä aihe keräsi paljon kävijöitä. Kiinnostavaa antia olivat ständit, joilla oli nähtävänä nuorten omia tuotoksia, mm. nuorten seksiaiheinen julistekilpailu, tarralapuilla toteutettu äänestys joka kartoitti seksiin liittyviä arvoja, sekä taulu johon kävijät saivat raapustaa mielipiteitä ja ajatuksiaan seksistä.
Tytöt, pojat ja valistus
Kaveripiirissä kehuskellaan seksikokemuksilla, ja toisaalta häpeillään olla kokemattomampia kuin muut. Fakta: kaikista 18-vuotiaista pojista n.puolella ollut seksiä.

Pia Brandt, Väestöliiton Nuorten Avoimet Ovet -projektivastaava kertoo, että Seksuaaliterveysklinikan palveluja käyttävistä 1000 nuoresta on poikia 20.

Samuli Koiso-Kanttila Väestöliiton Miehen Aika -projektista tietää kertoa selityksen tähän epätasapainoon. "-Tytöillä kuukautisten myötä esim. e-pillerien hankinta ohjaa seksuaaliterveyspalveluihin. Seksuaalikasvatus ei tavoita poikia yhtä kattavasti, koska luonnollinen tie palvelujen piiriin puuttuu."
" -Millast se sit niinku on?"
Malleja seksuaaliseen identiteettiin haetaan leffoista, lehdistä, tv:stä ja netistä. Se ei sinänsä ole pahaa tai tyhmää. Kannattaa kuitenkin olla kriittinen; viihdeteollisuus yhdistää usein seksin esimerkiksi väkivaltaan. Median antama kuva miehuudesta, naiseudesta, seksistä, päihteistä, työstä jne. on tuotettu markkinoinnin lähtökohdista, eli sen tavoite on myydä.

Moni nuori ja aikuinenkin on tyytymätön itseensä ja ulkonäköönsä vertaillessaan itseään median esittämiin ihanteisiin ja roolimalleihin.

Viestinnän 'seksistymisestä' huolimatta seksiin, seksitauteihin ja ehkäisyyn liittyvistä asioista ei tosielämässä ole välttämättä niin helppoa puhua.

Väestöliiton Seksuaaliterveysklinikka
Kalevankatu 16 A 4.krs
tarjoaa ilmaisia palveluita alle 18v tytöille ja alle 20v pojille. Voit saada neuvoja anonyymisti puhelimitse tai netitse.

Klinikan neuvontapuhelimeen 09-644066 voit soittaa lähipuhelun hinnalla ma-to klo 13-15.


Paula Blomster 29.10.03
paula@hattu.net

Katso myös
» Allison - Rakkaus ja seksi
» Seksuaaliterveysklinikan nuorten nettipalvelu