Ohita navigointi

Euroviisufinaalin huumaa Senaatintorilla

Juhlakansa kokoontui seuraamaan Suomessa järjestettyjen Euroviisujen huipentumaa lauantaina sankoin joukoin Helsingin Senaatintorille. Kaupungin suurimmassa olohuoneessa, kuten Senaatintorilla järjestettyä tapahtumaa nimitettiin, oli paikalla eri lähteistä riippuen arviolta noin 25 000 - 50 000 katsojaa, jotka olivat tulleet seuraamaan kahdelta isolta tv-screeniltä odotetun Suomen Euroviisun suoraa finaali lähetystä.

Yhteishenki kohosi suomalaisittain kilpailussa viidentenä esiintyneen Hanna Pakarisen esittämän "Leave Me Alone"- kappaleen kohdalla, jolloin ihmismeren keskellä hurrattiin ja liehuteltiin monia sinivalkoisia Suomen lippuja. Senaatintorilla oli edustettuna liehumassa kisaturistien käsissä myös muiden maiden lippuja.

Kuin sillit purkissa


Kansainvälisen Euroviisu-tapahtumaviikon päättäneen lauantai-illan finaali näkyi Helsingin keskustan katukuvassa myös muulla tavoin; kaduilla oli sankoin joukoin liikkeellä normaalia lauantai-iltaa enemmän ihmisiä, kuppiloiden tv-screeneiltä katsottiin myös Euroviisuja ja juopuneista kansaeläjistä päätellen illan yhteishenkinen huuma oli korkeammalla, kuin mihin edes koskaan vappuisin juoppohullu kansamme yltää.

Suomea kehuttiin upeista ja onnistuneista Euroviisujen järjestelyistä. Senaatintorin megatapahtumassa tosin järjestelyissä oli muutama korjattava puute. Jotkut paikan päällä olleet ihmiset harmittelivat äänentoistoa, joka parempi Tuomiokirkon portaille päin istuneille ja siellä suunnassa olleille, kuin heistä katsoen Senaatintorin oikealla puolella olleille ja siellä sivuscreenistä lähetystä seuranneille.
Tapahtuman ja suoran tv-lähetyksen myöhäinen ajankohta (klo: 22-01.15) on otettava myös huomioon kerrottaessa, että koko perheen tapahtumaksi ei Senaatintorin olohuoneesta olisi muutenkaan ollut.Turvallisempaa oli nuoremmille Lordi ja Hanna-faneille katsoa Suomi lähettiläiden Euroviisuesityksiä kotisohvalta vanhempien suomin poikkeus valvomisoikeuksin.

Suurta ihmetystä paikalla herätti se, ettei tälläiseen ennakkoon tiedettyyn massatapahtumaan ollut tuotu bajamajoja juhlakansan siistiä tarpeiden tekoa varten. Tästä syystä johtuen koko Senaatintori lähiympäristöineen lillui keltaisessa nesteessä, joiden seassa juhlakansa monikulttuurillisesti sitten juhli.
Senaatintori ja Tuomiokirkon alue on kuitenkin turistien suosimaa matkailualuetta ja Suomen tunnetuinta maamerkkiä edustaa mahtava Tuomiokirkko, jonka kuva komeilee monen Suomesta kertovan kirjallisuuden ja esitteen päälikannessa. Siksi tuntuukin oudolta, ettei tapahtuman järjestäjät ajatelleet ollenkaan tilaisuuden ympäristö vaikutuksia, puhumatakaan siitä millaisen kunnioituksen esimerkiksi kirkkoa ja valtiovallan rakennusten ympäristöön pissiminen ja sen muuten sotkeminen herättää.

Portaat istuimina


Tuomiokirkon portailta oli tietenkin parhaimmat näköalapaikat illan suoran Euroviisufinaalin seuraamiseen. Portaat olivatkin tungokseen asti täynnä ja järjestyksenvalvojat joutuivat rajoittamaan Tuomiokirkon portaille pääsyä käännyttämällä sinne pyrkiviä pois sieltä.
Illan edetessä ihmisten tuloa Senaatintorille jouduttiin myös rajoittamaan ihmispaljouden vuoksi.
Senaatintori pääsi myös kahdesti osalliseksi illan suoraan finaali lähetykseen: Suomen hauskin blondi Krisse Salminen kävi tapansa mukaan hassuttelemassa lavalla ja tämän jälkeen Suomen toissa vuoden Euroviisuedustaja Laura Voutilainen julkisti Suomen antamat puhelinäänet Senaatintorin lavalta.Milla Kaikkonen 06.06.07
toimitus@toimitus.hattu.net

Katso myös
» http://www.senaatintori.fi
» Vuoden 2008 euroviisubiisejä etsitään jo

Euroviisut 2007

Jutut
» Eurovision laulukilpailussa ennätysmäärä osallistujamaita
» Euroviisufinaalin huumaa Senaatintorilla
» Hanna salaa finaaliesityksen yksityiskohdat
» Viisujuontajien lavaharjoitukset käynnistyivät
» Viisuviikolla poikkeuksia liikennejärjestelyissä
» Viisuedustaja harkitsi vetäytymistä kilpailusta

Kuvat
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20

Senaatintori
21 22 23 24