Ohita navigointi

Kesäkumikampanja 2005 "Seksiä selvinpäin"

Kondomipaketti

Kesäkumikampanja muistuttaa kondomin käytöstä turvallisena ja luotettavana menetelmänä ehkäistä hiv-tartuntaa ja muita sukupuolitauteja sekä raskautta. Selvinpäin ehkäisy muistuu paremmin, siksi Kesäkumikampanjan teemana onkin tänä vuonna "Seksiä selvinpäin".

Kampanjan tarkoituksena ei ole usuttaa kokeiluihin, vaan harkintaan siitä, milloin itse on valmis seksiin. Tavoitteena on lisäksi tehdä kondomi nuorille tutuksi ja ohjata nuoria sen käytössä.

Kesäkumikampanjaa suojelee sosiaali- ja terveysministeriö.

Kesäkumikampanja kesällä 2005

Tänä vuonna kymmenettä kertaa järjestettävä YleX:n (aikaisemmin Radiomafian) ja SPR:n Kesäkumikampanjan avaus tapahtui lauantaina 4.6. YleX Pop -konsertissa. Konsertissa kuultiin ensimmäistä kertaa julkisesti kesän 2005 Kesäkumibiisi "Kumivirsi" PMMP:n esittämänä. Kampanjassa ovat mukana myös kondomien maahantuoja Suomen RFSU Oy, Syöpäjärjestöt ja Suomen Graafiset Palvelut.

Rintamerkki

YleX Pop:ssa alettiin jakamaan kesäksi tilattuja 230 000 kesäkumipakkausta ja niiden jako jatkuu monilla eri festareilla koko kesän ajan. Samaisella teltalla, jossa YleX:n juontajat jakoivat kesäkumeja, saattoi myös tehdä seksitestin, jonka läpäisijät saivat tunnustuksena tästä Naimamaisterin rintamerkin kiinnitettäväksi esimerkiksi takkinsa kaulukseen. Huumorimielisen testin tarkoituksena on levittää seksivalistusta ja saada pohtimaan asioita. Testi saavutti heti ensimmäisenä toimintapäivänä suuren suosion ja vakiinnuttaa varmasti paikkansa perinteisen Kesäkumien jakelun rinnalla.

Nuorten seksitaudit

Vuosittain Suomessa todetaan noin 50 000 sukupuolitautia. Perinteiset sukupuolitaudit kuten kuppa ja tippuri ovat syrjäytyneet muilla taudinaiheuttajilla, kuten klamydialla, herpes-, papillooma-, hepatiitti- ja hiv -viruksilla.Tyypillistä kaikille sukupuolitaudeille on niiden mahdollinen oireettomuus. Nuorille tyypillisiä tauteja ovat klamydia, herpes ja kondylooma.

Klamydia
Klamydian aiheuttama bakteeri leviää suojaamattomassa yhdynnässä limakalvoeritteiden välityksellä. Oireet ilmaantuvat noin viikon kuluttua tartunnasta, mutta klamydia voi olla täysin oireetonkin. Tartunnan oireina voi esiintyä tihentynyttä virtsaamistarvetta, kirvelyä, vuotoa virtsaputkesta sekä alavatsakipuja. Klamydia hoidetaan kerta-annoksella antibioottia. Myös seksipartneri on hoidettava aina. Hoitamattomana klamydia voi aiheuttaa tulehduksia ja myöhemmin lapsettomuutta. Klamydian hoito on potilaalle maksutonta.

Kondylooma (HPV-virus)
Kondyloomassa taudin itämisaika vaihtelee kuukausista jopa vuosiin. Noin 50% nuorista aikuisista on kondylooma ja valtaosa tartunnoista on oireettomia. Tutkimuksissa on todettu, että joillakin virustyypeillä on yhteys kohdunkaulan syövän syntyyn. PAPA-seurannalla onkin tärkeä rooli kondyloomatartunnan diagnosoinnissa. Kondyloomaan ei ole olemassa parantavaa hoitoa. Hoitona käytetään paikallishoitoja kuten laser, kryo ja kemialliset aineet.

Herpes (HSV-virus)
Herpes-viruksen itämisaika on 1-3 viikkoa. Virustartunta aiheuttaa yleisoireita (kuume, päänsärky, flunssaoireet) ja paikallisoireita (sukuelinten kutina, kuumotus ja rakkulat sukuelimissä). Piilevä herpesinfektio aktivoituu mm. hormonaalisten muutosten, muiden infektioiden, UV-säteilyn ja fyysisen tai psyykkisen rasituksen seurauksena Herpesinfektioon ei ole parantavaa lääkitystä, mutta oireita voidaan lievittää viruslääkkeillä.

Kondomipaketti

Pari faktaa HIV:stä ja AIDS:sta

- Maailmassa noin 40 miljoonaa ihmistä on saanut hiv-tartunnan tai aidsin.
- Suomessa on todettu lähes 1800 hiv-tartuntaa, vuosittain todetaan yli sata uutta tartuntaa.
- Suomessa elää noin 400 aidsiin sairastunutta.
- Hiv-tartunnoista noin 70 prosenttia saadaan seksin kautta.
- Eniten hiv-tartuntoja on 25-34-vuotiailla. Alle 15-vuotiaita hiv-tartunnan saaneita arvioidaan olevan maailmassa noin 2,5 miljoonaa.
- Naisilla on huonomman sosiaalisen asemansa vuoksi vähemmän mahdollisuuksia välttää infektio, ja naiset saavat tartunnan yleensä nuorempina kuin miehet: vuonna 2004 aikuisista naisista 17,6 miljoonalla oli hiv tai aids.YleXPop -05 Free Your Mind crew 04.06.05
toimitus@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Kesäkumikampanjan sivuilla mm. kumin käyttöohje
» Seksuaaliterveysklinikan Nettipalvelu

Ylex Pop 2005

Jutut

» YleX Pop- konsertissa 2005 päättäjäispäivän viettoa

» Kesäkumikampanja 2005 "Seksiä selvinpäin"

Kuvat

1 2 3 4 5