Ohita navigointi

Gloria 5v - Vastaus ajan haasteeseen

Kulttuuriareena Glorian toiminnan käynnistämisestä tuli tammikuun 18. päivänä kuluneeksi viisi vuotta. Helsingin kaupungin nuoriso-asiainkeskuksen ylläpitämän areenan toiminnan lähtökohtana ovat olleet nuorten omaehtoisen kulttuuritoiminnan tukeminen sekä uuden kaupunkikulttuurin luominen.

Gloria perustettiin vastaamaan siihen tarpeeseen, mitä nuorilla esiintyvillä taiteenharrastajilla tuolloin oli. Kaupunkiin tarvittiin areena, joka mahdollistaisi nuorten ryhmien esillepääsyn. Päätös kulttuuriareenan perustamisesta ei syntynyt helposti. Ydinkeskustassa sijaitsevan paikan pelättiin lietsovan erilaisia päihde- ja nuoriso-ongelmia. Vuosien varrella nämä pelot ovat kuitenkin osoittautuneet turhiksi.

Nuorten suosiossa
Glorian toiminta vakiintui heti sen käynnistämisestä lähtien. Suurin osa tapahtumista on suunnattu 15 - 25 -vuotiaille nuorille, jotka ovatkin löytäneet Glorian hyvin. Viiden toimintavuoden aikana on järjestetty yli 1000 tilaisuutta, joissa on ollut yleisönä 250.000 kävijää sekä lähes 20.000 esiintyjää.

Helsingin monipuolisin ohjelmisto
Pieni Roobertinkatu 12:n entiseen elokuvateatteriin rakennettu 600 asiakaspaikan monitoimiareena siirrettävine katsomoineen on mahdollistanut hyvin erilaisten tilaisuuksien järjestämisen. Ohjelma-tarjottimella on ollut tapahtumia hip hopista teknoon, rockista performanceen, oopperasta teatteriin ja elokuviin. Gloriassa on järjestetty myös nuorten kuvataiteilijoiden näyttelyitä, muoti-näytöksiä, konferensseja, festivaaleja sekä kokeellisia poikki-taiteellisia tapahtumia.

Gloria on ollut myös mukana toteuttamassa kymmeniä vuotuisia ulkotapahtumia, joista merkittävimpiä ovat olleet Taiteiden Yö Töölönlahdella, Kaivarin kesäkonsertit, POP Finlandia, Ääni ja Vimma -bändikatselmus, Dance Action ja Loiste. Glorian tapahtumapalveluihin kuuluvat siirrettävät esiintymislavat henkilökuntineen ovatkin tuttu näky kesäisin siellä missä tapahtuu.

Tapahtumien lisäksi Gloria tunnetaan myös merkittävästä sosiaalisesta kulttuurityöstä: viiden vuoden aikana yli 200 nuorta on työllistynyt erilaisiin tapahtumatuotannollisiin tehtäviin. Glorian oppimiskeskus-
toimintaa tullaan tulevaisuudessa kehittämään Gloria-akatemia -nimikkeen alla.

Menestyksen salaisuus
Kulttuuriareena Gloriasta ei ole muotoutunut jäykkää kulttuurilaitosta. Glorian tarjoamat tilat ja palvelut on koettu tärkeänä ja usein ainoana vaihtoehtona nuorten omaehtoisten produktioiden esille tuontiin. Toimintaa ohjaavana periaatteena on alusta lähtien ollut luoda uutta tuotantokulttuuria tuottamalla vapaa-ajan palveluita yhteistyössä nuorten omien toiminta- ja kulttuuriryhmien kanssa. Tuotantomalli, jossa 'nuoret järjestävät nuorille' Glorian vastatessa esim. teknisistä ja taloudellisista puitteista, on mahdollistanut Glorian kiinnittymisen tiukasti ajan henkeen.

Gloria on löytänyt paikkansa helsinkiläisessä kulttuurimaastossa ja tuonut paljon esille uutta ja ainutlaatuista ohjelmaa pääkaupunkiseudun kulttuurielämään, samalla rikastuttaen kaupunkikulttuuria.Free Your Mind toimitus 20.01.04
toimitus@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Glorian kotisivut
» Ääni ja Vimma -04 tulee olemaan myös Gloriassa