Ohita navigointi

The Winyls

The Winyls bändi

Alunperin Espoosta kotoisin oleva The Winyls toivoo musiikkinsa leviävän laajalle, ja bändi onkin kovaa vauhtia nousemassa yhä suurempaan tietoisuuteen. Tällä hetkellä bändi nauhoittelee uutta levyään Suomenlinnassa.

Leady Winyl (laulu), James James (basso), Pablo Sporre (rummut), HC Andersson (kitara) ja Sam Werner (kitara) eli The Winyls sai alkunsa Englannin Liverpoolissa vuonna 2001. He kuitenkin soittelivat yhdessä jo sitä ennen, mutta silloin nimellä Personal Aspect. Pojat haluavatkin eritellä Winylsin ja Personal Aspectin selvästi kahdeksi eri bändiksi.
- Musiikillisesti ne on ainakin kaksi ihan eri asiaa. Winylsin kanssa musiikki on rokimpaa ja retrompaa. Me haluttiin tehdä levyjä, jotka vastaavat enemmänkin meidän livemeininkiä, Pablo kertoo.
- Se kävi itse asiassa aika luonnollisesti. Yhtäkkiä vaan huomattiin, että tässä ollaan, James sanoo ja jatkaa:
- The Winylsin tarina on ihan omansa.

Hieman yli vuosi sitten bändi päätti tehdä omakustannelevyn, jonka he ehtivät jo nauhoittaakin. Ennen levyn julkaisua tuli kuitenkin tieto, että ruotsalainen levy-yhtiö olisi kiinnostunut heistä. Lopulta bändin vanhat demot päätyivät The Arkin ja The Cardigansin viimeisimmän levyn tuottajalle, Per Sundingille.
- Vaikka haluttiinkin tehdä kaikki itse, haluttiin myös päästä yksi askel pidemmälle ja tehdä musiikkia suuremmassa mittakaavassa, James sanoo jatkaen:
- Olihan siihen tarjoukseen pakko sitten suostua. Saatiin todella vapaat kädet ja myöskin rahoitus onnistui.

Syksyllä The Winyls kiinnitettiin Playground Music Scandinavialle, joka hoitaa bändin asioita tälläkin hetkellä.
- Se on tavallaan nyt meidän levy-yhtiö, mutta ollaan kuitenkin säilytetty hyvät yhteydet myös siihen ruotsalaiseen lafkaan, joka alunperin sai meidät, James kertoo.

Tunnelmaa hyvällä musiikilla

The Winyls on aina halunnut olla itse vastuussa kaikesta, ja suurten yhtiöiden mukaan tuleminen saikin aikaan muutoksia. Joka tapauksessa bändi saa vieläkin olla mukana kaikessa ja tehdä päätökset.
- Nyt ollaan ehkä saavutettu tietyt edellytykset alkaa tekemään kunnolla tätä meidän juttua. Taustajoukot on sen verran hyvät, että tästä on hyvä alkaa ponnistelemaan, James miettii.

Poppoo on soitellut yhdessä jo useita vuosia, ja kuva bändielämästä onkin saanut uusia näkökulmia. Alkuaikoinaan pojat lähettelivät levy-yhtiöille suuret määrät demoja, ja pettyivät, kun mistään ei tullut hyväksyvää vastausta.
- Se on varmaan sellainen vastoinkäyminen, jonka ainakin pitäisi kuulua kaikille bändeille. Siitä tuli olo, että voi kauheaa, eikö kukaan ymmärrä, kuinka hyviä me ollaan? Myöhemmin sitten tajuttiin, miten tää juttu toimii, James nauraa.

Erityisen hyvä muisto bändille on jäänyt viime joulukuun Turun Klubin keikalta, jossa he lämmittelivät Flaming Sideburnsia.
- Siellä oli hyvät puitteet ja loistava meininki heti alusta lähtien. Keikka oli meidän osaltamme todella hyvä ja yleisö oli heti messissä, Pablo kehuu.
- Kivaa oli se, että oltiin tavallaan vieraan yleisön edessä, kun siellä ei ollut kovinkaan montaa vanhaa fania, niin silti jengi lähti samantien messiin. Se oli todistus meille, että hyvällä musiikilla pystyy oikeasti luomaan tunnelmaa, eikä sen tarvitse perustua johonkin ulkomusiikillisiin seikkoihin, James miettii.
Loistavia muistoja pojilta löytyy myös viime kesän Kuopion Rockista ja alkuaikojen Liverpoolin keikalta, joka oli loppuunmyyty.
- Siellä oli mahtava lataus ja ihmiset hyvin mukana, James kehuu.
- Se oli ekoja kertoja, kun oltiin ulkomailla soittamassa, ja se oli hieno todiste siitä, että mehän voidaan pärjätä sielläkin, Pablo jatkaa.

Uusia julkaisuja

Bändin unelmana olisi tehdä musiikkia, joka merkitsisi jollekin jotain.
- Tottakai lähtökohta on se, että tekee musiikkia sen takia, että se on intohimo. Silloin se ei vaadi levytyssopimusta eikä studiota. Ollaan tehty tätä pikkupojista asti, ja toivotaan, että saataisiin pitkä elinkaari bändille, James sanoo ja jatkaa:
- Ei me mitään rocktähteyttä kuitenkaan havitella, mutta halutaan saada musiikkiamme levitettyä mahdollisimman laajalle.

Bändi on äänitellyt vuoden 2004 helmikuusta asti uusia julkaisujaan Tambourine-studioilla Malmössa ja Seawolf-studioilla Suomenlinnassa. Let’s Sing -singlensä bändi julkaisee helmikuun alussa, ja albumia voi odotella maaliskuun aikana. Levy julkaistaan ensin Suomessa ja sitten Ruotissa sekä muualla Skandinaviassa.
- Olisihan se hienoa, jos se saataisiin julkaistua myös Englannissa, mistä periaatteessa lähdettiin liikenteeseen. Siellä meillä on hyvät kontaktit, James kertoo.
Uusi levy tulee poikien mukaan olemaan kiinteä ja linjakas paketti.
- Se tulee jättämään meille paljon valtteja käteen tulevaisuutta varten. Se on sellainen kokonaisuus, joka jättää meille varaa näyttää itsestämme vielä monta puolta tulevaisuudessa, James miettii.
- Se jättää yleisölle nälän päälle. "Tää on hyvä, milloin saa lisää?" pojat kaavailevat.

The Winyls perustuu ystävyyteen ja intohimoon musiikkia kohtaan.
- On hienoa, että ollaan yhdessä kasvettu, kehitytty ja päästy eteenpäin, Pablo miettii.
- Meillä on tarjolla rehellistä musiikkia rehellisiltä rokkareilta. Vaarallisia kyllä ollaan, mutta me pannaan haisemaan rehellisin konstein. Ollaan sankareita oman bändin keskuudessa, ja sillä pääsee jo pitkälle, James hymyilee ja jatkaa:
- Meillä on sen verran kova itseluottamus, ettei meidän tarvitse kosiskella ketään. Ei olla koskaan koettu, että olisi meidän tehtävä käskeä ihmisiä tykkäämään meistä. Jos ihmiset tykkää musasta, niin toivotaan, että ne tekee sen oikeista syistä.Milla Hannula, Kuva Aleksi Koskinen 29.01.05
h_milla_@hotmail.com

Katso myös
» thewinyls.com
» Free Your Mind demoskaba