Ohita navigointi

So Called Plan - Se Oikea kokoonpano

So Called Plan

Turkulainen So Called Plan juoksee alasti ympäri baareja, jakaa levyjään ilmaiseksi ja saa keikkoja puhelimen vieressä odottaessa, mutta silti kukaan ei myönnä olevansa heidän faninsa.

Vuoden 2003 keväällä Longball Pride -yhtyeen Joni ja Ville sekä Sidewalkin Eero ja Jussi yhdistivät voimansa, ja näin syntyi melodista poppipunkkia soittava So Called Plan.
Suurimmat vaikutteensa bändi on saanut muun muassa yhtyeiltä NOFX, Bad Religion, Millencolin ja No Fun At All.
- Vaikka ollaankin pienestä pitäen kuunneltu melodista punkkia, niin tuodaan basisti Jonin kanssa myös heavyvaikutteita bändiin, koska soitettiin niin mättöä Longball Pridessa, rumpali Ville kertoo.
- Tässä on vuosien varrella ruvennut musiikkimaku laajenemaan; nykyään tykkään jostain europoppibiiseistä ja death metallista, laulaja Eero sanoo.
- Roxette on myös hyvä, vaikka ei noi muut sitä kehtaa tunnustaa, kitaristi Jussi paljastaa.

Eero ja Ville tuovat ideat biiseihin, jotka laitetaan yhdessä kasaan treenikämpällä.
- Biisit kertoo arkipäiväisistä asioista, esimerkiksi tytöistä. Periaatteessa ympäripyöreää paskaa, mutta pakko siellä jotain on laulaa, Eero miettii.
- Joskus olen sanonut johonkin haastatteluun, että biisit kertoo siitä kun on ja ei ole siistiä, siitä kun on krapula, siitä kun on ja ei ole rahaa ja siitä kun on ja ei ole ongelmia, Ville summaa.
- Turhaa lähteä mistään politiikasta laulamaan, koska se ei kiinnosta ketään meistä, vaikka tottakai kiinnostaa, mitä maailmalla tapahtuu, Joni sanoo Villen jatkaessa:
- Meidän musiikki on kuitenkin meille itsellemme, ja halutaan, että se näyttää muillekin siltä, että se on hauskaa. Ei meillä oo tarkoitustakaan alkaa valistamaan jengiä.
- Sit ku mä oon 100% tyytyväinen elämääni, voin alkaa miettimään, että laulaisin jostain muusta kuin elämästä, Eero miettii.
- Siinä vaiheessa, kun jengiä alkaa näkymään keikoilla muistivihot kädessä, joihin ne kirjoittaa, mitä me sanotaan, niin on syytä huolestua, Joni sanoo.

Alasti juoksentelua


Bändi on puolentoista vuoden aikana ehtinyt soittaa parikymmentä keikkaa ja julkaista kaksi demoa, joita on myyty lähinnä ‘kädestä käteen’ -periaatteella ja netin kautta.
- Yleensä kyllä tapahtuu niin, että kun otetaan levyjä mukaan ja lähdetään myymään niitä, niin myöhemmin tajutaan, että ollaan annettu kaikki ilmaiseksi jonnekin. Pääasia kuitenkin, että ihmiset kuulee meidän musiikkia. Harrastukset aina maksaa, ja tää harrastus antaa kuitenkin niin paljon, että saa maksaakin.

Parhaillaan So Called Plan työstää ensimmäisen, seitsemän biisiä sisältävän EP:nsä parissa.
- Sen jälkeen meidän ei varmaan tarvii enää mitään muuta tehdäkään, kuin soitella. Tulee niin kova nauha, Ville virnistää.
- Sille levylle on muuten tulossa yksi heavybiisi, pojat paljastavat.
EP:n julkaisuajankohta herättää ristiriitaisia mielipiteitä bändin sisällä.
- Joulun tienoilla.
- Syyskuun lopussa.
- Veikkaan, että menee helmikuun puolelle.
- Viime nauha piti nauhoittaa kuukaudessa, mutta siinä meni puoli vuotta.
- Kyllä se on valmis syyskuun lopussa.
- Joululahjaks.

Ei kokoomusnuorille, uusnatseille ja hamppumarssille


So Called Planilla on epätavallinen tapa tuoda itseään esille:
- Me juostaan alasti ympäri Turun baareja, Jussi sanoo.
- Yleensä jengi on saanut kuulla meistä netin kautta, ja keikkoja yritetään saada mahdollisimman paljon. Se on periaatteessa paras keino promota itseään.
Bändi ei itse ole kovin aktiivinen keikkojen hankinnan suhteen.
- Istutaan puhelimen vieressä ja odotetaan, että joku soittaa. Me ei olla koskaan hommattu itseämme soittamaan mihinkään, Joni sanoo.
- Jonkin verran ollaan tehty yhteistyötä ulkopaikkakuntalaisten bändien, muun muassa Flippin’ Beansin ja Downstairsin, kanssa. Ollaan säädetty niitä Turkuun soittamaan, ja ne taas on ottaneet meidät omiin kaupunkeihinsa, Ville kertoo.
- Koko ajan aukeaa uusia ovia ja tuttavuuksia. Toisaalta oli helppoa lähteä liikkeellekin, kun oli parin vanhan bändin pohjat, ja kaikki tunsivat vähän porukkaa. Ei tarvinnut aloittaa ihan tyhjästä, Jussi sanoo.

Turun taiteiden yössä So Called Plan ja Out of Bounds soittivat yllätyskeikat, jotka varmistuivat puoli tuntia ennen soittamista. Keikat vedettiin kävelykadun varrella sijaitsevalla parkkipaikalla. Onko mitään paikkaa, missä So Called Plan ei suostuisi esiintymään?
- Kokoomusnuorten bileissä!
- Eikä uusnatsien bileissä.
- Eikä hamppumarssissa.
Keikkoja oli eksynyt seuraamaan suuri määrä ihmisiä, osa sattumalta ja osa tarkoituksella. Onko bändillä paljon faneja?
- Ei oo varmaan ketään sellaista, joka myöntäisi olevansa meidän fani, Joni epäilee.
- Kai niitä faneja muutama on; samoja naamoja ainakin näkyy keikoilla. Alaikäisiä on jonkun verran, mutta täysi-ikäisiä ei ole kuin omat kaverit.
- Oikeastaan kaikki meidän keikat on olleet sellaisia, että ikäraja on ollut 18 tai 20. Se karsii jengiä, joka haluaisi nähdä meidät, Ville harmittelee.
- Jokaisella on oikeus kuulla meidän musiikkia, niin kyllä niiden kaikkien pitäisi päästä keikoille kattomaankin meitä, Joni sanoo.

Kaikista maailman bändeistä So Called Plan haluaisi mieluiten lämmitellä Tiktakia.
- Lähetettiin niille terveisiä yhdessä televisiohaastattelussa, mutta ei oo kuulunut mitään, Jussi harmittelee.
- Se oli vaan Turun alueella, niin ei ne varmaan nähneet sitä, Eero sanoo.

Soitto-opintoja bändin pojilla ei kuulemma ole takana, poikkeuksena Ville.
- Mä oon käyny pianotunneilla, Ville sanoo.
- Etkä oo! Eero keskeyttää.
- Ei kovat jätkät käy soittotunneilla.
- Ensimmäiset treenit oli aikoinaan sellaisia, että kukaan ei ollut edes koskenut kitaraan eikä rumpuihin, Jussi kertoo ja jatkaa:
- Se lähti silleen, että soitettiin heti vaan omia biisejä. Ei olla ikinä soitettu mitään Stairway to Heavenia tai vastaavaa.
- Ollaan kaikki aloitettu samoihin aikoihin soittamaan. Sitten, kun toiset oppi soittamaan, ne opetti toisille sen saman jutun, Joni sanoo.

Musiikki elämäntapana


Mitä mieltä bändi on Suomen punktarjonnasta?
- Kyllähän täällä on paljon hyviä bändejä, mutta niitä saisi kuulla enemmän. Ei oo mitään kanavaa, mikä soittais marginaalimusiikkia, jota kuitenkin löytyy paljon, Ville valittelee.
- Moon TV -tyylinen kanava kun tulisi takaisin, niin olisi mahdollisuus saada esimerkiksi itsetehtyjä videoita näkyville, Joni sanoo ja jatkaa:
- Netti toimii nykyään ainoana välityskanavana. Netissä kun pyörii joka päivä muutaman tunnin, löytää koko ajan uusia bändejä.
- Isot levy-yhtiöt valittaa hirveesti, kuinka netti mahdollistaa biisien lataamisen, ja rahaa menee ohi heidän pussistaan. Se on kuitenkin hyvä, että netin kautta on mahdollista levittää pientenkin bändien musiikkia, kun ei tarvitse saada sitä rahaa; biisejä voi jaella ilmaiseksi, Ville sanoo.
- Aika harva meidän kaverinporukan ulkopuolelta on kuullut meidän bändistä ilman internetiä. Kun meidän sivut avattiin, niin heti rupesi tapahtumaan, Jussi sanoo.

So Called Plan on tähän asti ollut pojille vain harrastus, mutta bändin suurin unelma on tehdä musiikkia työkseen.
- Tätä on tehty jo kahdeksan vuotta, niin kyllä sen on huomannut, ettei mikään muu maistu niin hyvältä, joten tottakai tästä odottaa jotain suurempaa. Tätä vois tehdä vaikka 12 tuntia päivässä, eikä tuntuis missään, Ville sanoo.
- Joo tätä vois tehdä 12 tuntia päivässä; istutaan tällä hetkellä baarissa bissetuoppi kädessä, Joni riemuitsee.

Mitä bändi sitten merkitsee pojille?
- Helvetin hyvä ajanviete, Eero sanoo.
- Musa on elämäntapa: sitä kuunnellaan, soitetaan ja tehdään. Kaikki pyörii sen ympärillä. Tän bändin parhaimpia puolia on se, että kaikki haluaa soittaa samaa musiikkia ja tehdä samantyyppisiä biisejä. Jokainen tietää, mitä kuuluu tehdä, mikä kuulostaa hyvältä ja mikä sopii mihinkin. Se biisien kasaaminen on silloin helppoa, Ville sanoo ja jatkaa hetken mietittyään:
- No ei voi sanoa, että se olis helppoa. Se on saatanan vaikeaa.

Se Oikea kokoonpano


So Called Planin parhaita puolia ei tarvitse kauan miettiä.
- Kun tapas tän porukan, kymmenen vuotta kaatui samantien. Kaikki aika ja rahat menneet, ja edelleen soitetaan treenikämpällä punkkia, Joni sanoo.
- Parasta on maanantaitreenit, kun kamat ei pysy kasassa, kun Eeron mikkipiuha menee poikki keikalla ja mistään ei tuu yhtään mitään. Tai se, että kukaan ei voi puhua mitään, kun soitetaan biisiä treenikämpällä tai keikalla, Jussi luettelee.
- Käytän 80% valveillaoloajasta tän musiikin tekemiseen, niin koulusta valmistuminen on jäänyt taustalle. En tiedä onks se hyvä vai huono puoli. Mutsin mielestä se on huono, mutta omasta mielestä se on helvetin hyvä puoli, Ville sanoo.
- Se oli kyllä siistiä, kun tajusi, että tää on se mun homma, Jussi sanoo.
- Kesti seitsemän vuotta ja aika pitkälti kymmenen eri kokoonpanoa, ennen kuin löytyi Se Oikea kokoonpano. Tässä loksahti ekaa kertaa palaset kohdalleen, eikä oo aikomustakaan soittaa enää missään muussa bändissä, Ville miettii.

Miten So Called Plan eroaa muista saman genren bändeistä?
- Paremman näköisiä jätkiä, kalliimmat vaatteet, kovempia ryyppäämään ja parempia biisejä, pojat heittävät ja vakavoituvat:
- Kaikki eroavat toisista bändeistä sen takia, että bändeissä on erilaisia tyyppejä. Jos tykkää tällaisesta musiikista, niin kuunnelkaa meitä ja kaikkia muita, mitä haluatte kuunnella. Hyvää musiikkia ei oo ikinä liikaa.Milla Hannula 16.09.04
h_milla_@hotmail.com

Katso myös
» So Called Plan kotisivut
» So Called Plan Mikseri netissä