Ohita navigointi

Sielukasta jamitusta kapteeneilta 8.4.2001


- Jotkut sanovat meidän musiikkia suomalaiseksi reggae-musiikiksi, mutta musta se on kuitenkin paljon enemmän. Jos multa kysytään, niin sanoisin, että me soitetaan rytmimusiikkia, kertoo Soul Captain Bandin kitaristi Jori.

Bändin biisit syntyvät usein treeneissä improvisaatiopohjalta ja keikoillakin meininki on aika vapaata jamittelua.
- Se kehkeytyy ihan itsestään. Pyritään siihen että soitetaan rytmiä vapaasti, annetaan sen elää, hengittää ja kulkea eteenpäin. Siitä syntyy uusia juttuja ja sitten vaan mennään niiden mukaan.

Suomi suorastaan vilisee rokkipoppoita ja hiphopkin nostaa päätään kummasti, mutta Soul Captain Band on oma rotunsa.
- Ei ole toista, joka tekisi yhtä aktiivisesti tätä juttua mitä me tehdään. Koko ajan tosin olen kuullut uusista bändeistä, jotka toimivat rytmipohjalta ja se on tosi hieno juttu.
Vaikka reggae on kotoisin hiukan eksoottisimmista maisemista kuin Suomen jänkät, Soul Captain Band tyytyy ensimmäiseen kotimaiseen kieleen.
- Me tehdään musiikkia suomeksi ja miksi ei tehtäisi? Meillä ei ole oikeestaan mitään hinkua lähteä ulkomaille, Suomessa riittää kyllä maita ja mantuja missä soittaa. Suomeksi lauletut jutut sitä paitsi kuulostaa erilaisilta, eimerkiksi ?rauhaa ja rakkautta? on paljon tehokkaampi ilmaisu kuin ?peace and love?, joka on jo tosi käytetty klisee.
Bändin laulaja Jukka tekee myös sanoitukset biiseihin. Aiheet ovat positiivisia ja kantaaottavia. Biisit käsittelevät ihmisten vastuuta teoistaan, itsenäisen ajattelun tärkeyttä ja patistetaan ihmisiä kyseenalaistamaan asioita.
- Me pyritään siihen, että yleisölle välittyisi positiivisuus ja hyvä asennoituminen ja fiilis, Jori kertoo.

Testataan hiukan Jorin maailmankuvaa ajankohtaisilla asioilla. Mitä
mieltä...
Homoliitoista: Mun mielestä kaikilla ihmisillä on oikeus rekisteröidä suhteensa. En mä näe homoudessa missään nimessä mitään sairautta tai muuta vastaavaa.
Geenimanipulaatiosta: Mä oon itse luomuihminen henkeen ja vereen ja musta geenimanipulaatio on aika pelottava ajatus. En mä toisaalta hirveesti siitä tiedä, mutta seuraavat parinkymmentä vuotta varmaan näyttävät miten siinä käy.
Hullun lehmän tauti -hysteriasta: Kyllähän toi tauti vaikuttaa moniin ihmisiin, että jollainlailla näen aihetta siihen, mutta hysterian kannalla en ole. Asiat voi ottaa vastaan muutenkin kuin hysteerisesti.

Perustettu: Helsingissä 1997
Kokoonpano: Jukka - laulu, Seppo - kitara, Jori - kitara, Tommi - koskettimet, Sonja - perkussiot, taustalaulu, Kari - basso, Jaska - rummut, Eero - trumpetti ja Erno - pasuuna.
Levyt: 2000 ilmestynyt omakustanne EP, saatavilla Lifesaver-levykaupasta, uusi sinkku tulossa kesällä ja pitkäsoitto syksyllä
Keikat: 15.3 Helsinki, Tavastia, 26.4 Tampere, YO-taloSaara Lamberg
mailto:saara.lamberg@yle.fi

Katso myös
» Lifesaver-levyliike
» Skenet - kulttuurin nettilehden katsaus mm. Suomen reggae-skeneen