Ohita navigointi

Lumoava bändi


Piritta
Lumous keikkaili ennen nimellä Not Guilty, mutta viime vuonna bändi alkoi tehdä suomenkielistä musaa ja muutti nimensä Lumoukseksi. Bändin laulaja ja biisintekijä Piritta luonnehtii Lumouksen musiikkia ankaraksi ja tummaksi.

- Se on semmosta mustaa ja punasta ja violettia. Mä näen biisit aina väreinä. Lihallisuus kuuluu myös vahvasti meidän musiikkiin. Mä haluan puhua asioista, jotka on kiinni ihmisessä. En ole kiinnostunut abstrakteista asioista. Mun mielestä biisin tehtävä on kuvata yksi tunnetila.

Biisien aiheet ovat kantaaottavia, niissä käsitellään muun muassa väkivaltaa, hyväksikäyttöä, ihmisten tarpeita ja tunteita. Useat Piritan
kirjoittamat tekstit käsittelevät asioita naisen näkökulmasta ja potkivat naisiin enemmän puhtia ja uskallusta pitää puoliaan.
- Mä oon huomannut usein että mä ajattelen nuorta naista, et perkeleen likka, vaadi sitä kunnioitusta, älä suostu. Naiskuvahan on tällä hetkellä ihan perseestä.
Toinen asia, johon Piritta haluaisi voida vaikuttaa on välinpitämättömyys.
- Se lähtee varmaan siitä että ihmiset vieraantuu omista tunteistaan ja vieraantuu oikeesta kanssakäymisestä toisten ihmisten kanssa. Sen jälkeen ei pystytä olemaan empaattisia eikä olla oikeasti kiinnostuneita muista.

Alkuvuodesta ilmestynyt Viilto-sinkku on herättänyt kiinnostusta monelta taholta, mutta levytyssopimusta Lumous ei ole vielä tehnyt.
- Me ei olla ehkä muodikkaita tällä hetkellä. Ei ole mikään tän tyylisen musiikin buumi meneillään. Oikeestaan mä olen ihan tyytyväinen siihen, ettei tarvitse heti hypätä johonkin kelkkaan mukaan vaan voi tehdä asioita hissukseen.
Uhaksi isoissa sopimuksissa Piritta näkee liiallisen tuijottamisen muiden mielipiteisiin. Hän ei kuitenkaan usko että kukaan yrittää muuttaa Lumousta, vaikka levyä alettaisiin vääntämään isommallakin pyörällä.
- Aikaisemmin kuunteli ihmisten mielipiteitä liiankin kärkkäästi. Nyt pitää enemmän kiinni siitä mitä itse haluaa.
Toisaalta Piritta ei pidä miellyttämistä mitenkään pahana asiana.
- Tää on semmonen apinanammatti, viihdyttää muita. Susta joko tykätään tai ei tykätä. Pitää olla valmis vähän kerjäämään sitä tykkäämistä, että viittii tehdä tätä. Rockhan on pohjimmiltaan kuitenkin tosi koomista. Lavalla on makea kukkoilla, mutta toisaalta sille voi jälkeenpäin vaan nauraa.

Piritta oli Free Your Mindin chat-vieraana 16.3.01 Lue lisää.

Lumous
Perustettu: Tampereella 1998
Jäsenet: Piritta - laulu, Simo - kitara, Kari - basso, Petteri - rummut
Levyt: Omakustannesingle "Viilto" (2001)Saara Lamberg
saara.lamberg@yle.fi

Katso myös
» Kuuntele täältä Lumouksen biisejä
» Lumous voittajana rock-lyriikkakilpailussa