Ohita navigointi

Vadelma ry

Vuoden 2004 loppupuolella heräsi ajatus perustaa yhdistys. Helsinkiläinen kulttuuriyhdistys, elävä juuritason kollektiivinen toimija, samansuuntaisesti ajattelevien taiteen ja musiikin harrastajien yhdistävä tekijä. Syntyi Vadelma ry, visuaalisen taiteen ja elävän musiikin yhdistys.

Vadelman toimintaidea muodostui kolmen perusajatuksen varaan:
1. Avataan nettisivusto, jossa on sisäpuoli (jäsenten keskustelufoorumit ja muut yhteisöjutut) + julkisivu, jossa vadelman jäsenet voisivat esitellä omaa taidettaan, musiikkiaan, kuviaan, ja johon dokumentoidaan yhdistyksen tapahtumat.
2. Hommataan tilat, johon rakennetaan bändeille treenikämppiä, pystytetään taiteilijoille työtiloja, mahdollisesti videoedit ja pimiö, musastudio ja auditorio sekä sosiaalitilat.
3. Järjestetään monitaiteellisia Vadelma-tapahtumia, viedään Vadelman taide ja musiikki ihmisten keskelle ja ympärille.

Toiminta sai nopeasti tuulta purjeisiin

Nettisivusto saatiin heti pystyyn (http://www.vadelma.org) ja ensimmäinen poikkitaiteellinen Vadelma-klubi pidettiin joulukuussa 2004 hyvällä menestyksellä. Varsinaisen sysäyksen - ja kymmeniä uusia jäseniä - Vadelma sai vuoden 2005 alkupuolella, kun yhdistys löysi oivalliset tilat keskustasta Lönnrotinkadulta.
Muutaman kuukauden talkoiden jälkeen vuokraamiimme 474 m2:n kellaritiloihin oli noussut kolme treenikämppää, jäsenten yhteistiloja - muun muassa keittiö ja nettikahvila, metallintyöstötila ja taidetyötiloja yhteensä n. 15 taiteilijalle.
Periaatteet Vadelmalla on määritelty yhdistyksen säännöissä, joissa mainitaan, että "Vadelman lipun alla" ei saa esittää itsetarkoituksellisen väkivaltaista tai rasista tai muutoin syrjivää aineistoa. Muutenkin kaikki ahdistunut tai ahdistava materiaali saa puolestamme etsiä ilmaisukanavansa pahoinvoinnilleen aivan muualta.

Jäseneksi pääsee hakemuksella

Vuoden 2005 lopulla jäseniä Vadelmassa on reilut 50. Vadelmaan voi hakea jäseneksi kuka vain, hakemukset käsittelee Vadelman hallitus. Jäsenmaksu on 20 euroa vuodessa. Esimerkiksi treenitilojen vuokraaminen edellyttää jäsenyyttä.

Yhteisöllinen puoli hiljalleen muotoutumassa

Kollektiivista, kokoavaa toimintaa on esimerkiksi parissa keskeisessä vireillä olevassa projektissa: neljä kertaa vuodessa ilmestyvässä Vadelma-lehdessä sekä Vadelman web-radiokanavassa, johon jäsenet voivat tehdä äänitaidetta, musiikkia tai vaikka kuunnelmia.Kalle Kuisma Kuva: Antti Ahonen 03.02.06
kkuisma@welho.com

Katso myös
» Käpylän Klubi
» Nuorten kansalaistoiminta