Ohita navigointi

Skeittipuisto Micropolis avattiin

Taivas näytti harmaalta. Sadekuuroja oli ennustettu. Jo hyvän aikaa skeittareille auki ollut eläintarhan skeittipuisto avattiin virallisesti ulkoilmatapahtumalla. Silti jo apulaiskaupunginjohtaja Ilkka-Christian Björklundin avauspuhetta kuunteli monta sataa ihmistä. Ensimmäiseksi tuli mieleen: eikö skeittareilla ole parempaa tekemistä?

Puiston nimi on Micropolis. Esittelyteksteissä sitä luonnehditaan katuskeittaajien termein luonnon spotiksi, eli paikaksi, jota ei ole varta vasten suunniteltu skeittaukseen, mutta joka soveltuu siihen hyvin. "Micropolis on ennen kaikkea korkeatasoinen ympäristötaideteos."

Joka tapauksessa sen on suunnitellut skeittauksen asiantuntija ja aktiiviharrastaja Janne Saario. Puiston rakennuttamisesta vastasi liikuntavirasto, nuorisoasiankeskus ja rakennusvirasto. Hankkeen yhtenä tarkoituksena on ollut tuoda skeittarit katukuvaan, osana kaupunkikulttuuria. Avajaispuheessaan Björklund paljasti toiseksi tarkoitukseksi sen, että kaupungin sedät ja tädit haluavat nuoruuden energioiden suuntautuvan muualle kuin pahan tekoon. Skeittislangilla höystetyt viralliset puheet epäilyttäisivät ehkä vanhoja romantikon pieruja: missä vaiheessa tätä voi alkaa verrata jääkiekkoon?

Lopputulos.


Micropolis on lähellä keskustaa hyvien liikenneyhteyksien varrella. Aivan puiston vieressä on eläintarhan ratikkapysäkki. Skeittialueen toisella puolella jatkuu keskuspuisto, eikä muillakaan sivuilla ole asuntoja. Puiston sijainti on melkein täydellinen äänekkäälle liikuntaharrastukselle. Kaikki haastatellut skeittarit vakuuttavat että Micropolis on kaupungin paras skeittimesta. Missään muualla ei ole upotettua poolirakennetta. Sen pinta-ala on 3600 neliötä. Vaneria ei ole ollenkaan, eikä yhdessäkään rakenteessa mainita sarvikuonoja. Pinta on luonnonkiveä, betonia sekä nurmea. Kaikki tuli maksamaan yli puoli miljoonaa euroa.

Toimintaa.


Apulaiskaupunginjohtajan jälkeen avajaisissa esiintyi breikkiryhmä. Viiden breikkarin ohjelmanumeroon sisältyi monipuolisesti taidokasta jalkatyöskentelyä, boogie-yrityksiä, peilikuvina tanssimista sekä powerliikkeitä jotka eivät maallikon silmissä jääneet yhtään jälkeen ammattivoimistelijoiden spektaakkeleista. Esiintyjä nimeltään Ivy Dislikes paljastui nuorten tyttöjen punkbändiksi. Dirty Licks asteli lavalle silmät meikissä ja pillifarkut jalassa. Asa veti räpit ja illan pääesiintyjä I Walk the Line soitti tuttuun tapaan punkkia.

Bändeillä oli faninsa ja suuri osa yleisöstä vilkuili ainakin välillä mitä lavalla tapahtui, mutta esiintyjästä riippumatta suurin huomio tuntui kohdistuvan itse skeittipaikkaan. Musiikin pauhaessa taustalla areenalla yritettiin flippejä tai grindausta, seurattiin mihin muut pystyvät tai höpöteltiin kavereiden kanssa. Itse avajaisissa kävi yli 1500 ihmistä. Syvemmällä keskuspuistossa hörpittiin pussiolutta. Micropoliksen reunalla parveili aikuisia ja ei-skeittaavia nuoria, jotka olivat tapahtumassa selkeästi turistien asemassa. Skeittaus näytteli pääosaa. Ja sitä vartenhan puisto rakennettiin. Avajaiset todisti saman minkä näen päivittäin ratikan ikkunasta: Micropoliksen kautta byrokratiat tosiaan mahdollistavat elävää kaupunkikulttuuria.

Videosisällön logo Video
Eläintarhan skeittipuiston, Micropoliksen avajaiset

 Katso video
» Nopeat
» Hitaat

 Kesto: 02:35Free Your Mind toimitus 04.09.2006
toimitus@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Helsingin kaupungin nuorisoasiankeskus
» nolla.net