Ohita navigointi

Musiikkivideon elokuvatyöläinen

Antony Bentley on lupaava ohjaajan alku, joka on pienestä pitäen ollut mukana erilaisissa tuotantoprojekteissa. Jo 8-vuotiaana ensimmäisen palkallisen työnsä kameran edessä tehnyt Antony vaikuttaa tänä päivänä omassa tuotantoyhtiössä kahden läheisimmän ystävänsä Tero Tammisen ja Kati Tammisen kanssa. Kiireinen Antony kerkesi kuitenkin käväisemään Nuorten Mediakeskus Hattutehtaalla kertomassa hieman itsestään ja alastaan.

Pääasiassa musiikkivideotuotantoon ja sen ohella myös mainostuotantoon keskittyvä Justin Case Productionsin Antony Bentley on kerännyt vuosien aikana kokemuksia lähes kaikilta eri musiikkivideon tuotantoon liittyviltä osa-alueilta. Laajasta kokemuksestaan huolimatta Antony tähtää ohjaajaksi ja kokeekin kaiken kokemuksen erilaisista työtehtävistä vain tukevan ammatinvalintaansa. Hyvä ohjaaja tuntee kaikkien tekijöiden toimenkuvan ja resurssit. Antony sanoo. Musiikkivideotuotanto on raskasta työtä ja täytyy tietää, mitä kultakin työntekijältä voi pyytää. Syksy on ollut kiireistä aikaa ja muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta, kaikkeen on lähdetty mukaan. Huumori onkin tärkeä osa tuotantoryhmää ja ilman sitä syntyisi turhia riitoja ja kellään ei olisi enää hyviä fiiliksiä tehdä mitään. Silloin koko tuotanto kärsii, niin ryhmä kuin lopputuloskin.

Vakiotiimi tuotannoissa onkin jo muodostunut, mutta se ei silti tarkoita etteikö uusille kyvyille annettaisi mahdollisuutta. Oman tuotantoyhtiönsä lisäksi Antony toimii freelancerina muiden tuotantoyhtiönsä ihmisten tavoin. Justin Case Productions on ollut mukana tekemässä muun muassa musiikkivideoita Olavi Uusivirralle, Kapasiteettiyksikölle, Irinalle, Emmille ja Hanna Pakariselle.

Budjettia tarvitaan


Musiikkivideoiden budjeteista puhuttaessa Antony sanoo niiden olevan tosi rajalliset ja alimitoitetut. Suomessa musiikkivideot eivät ole bisnestä, joka olisi kovinkaan tuottoisaa. Rahaa palaa musiikkivideoita tehdessä aina, kun työntekijöille maksetaan palkkaa. Mitä pienemmällä budjetilla mennään, sitä vähemmän itse työntekijät saavat korvauksia työstään. Silloin, kun lähdetään leikkiin pienellä budjetilla, se vaatii jokaikisen vastaan tulemista. Raskaan työn jälkeen ensimmäisenä muistetaan työntekijöitä.Parhaimmillaan budjetti on kymmenen sivun seloste siitä mihin raha oikeastaan kuluukaan.

Musiikkivideoproduktioon lähdettäessä mukaan, levy-yhtiö kuunteluttaa kappaleen johon lähdetään tekemään videota. Levy-yhtiö kertoo bubjetista ja toiveista mitä heillä ja artistilla on videon suhteen. Tämän perusteella lähdetään kirjoittamaan käsikirjoitusta. Joskus eri ohjaajia ideoineen kilpailutetaan.
Kappaleesta ei välttämättä tarvitse edes pitää. Tärkeintä on, että se ruokkii visuaalisia ideoita. Kappaletta purettaessa se voidaan suunnitella jopa siten, että sen lopullinen leikkaus on valmiiksi päässä kuvaamaan lähdettäessä. Kuvausporukka kasataan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja mahdollisimman nopeasti. Niin työntekijätkin kuin artistitkin pyritään pitämään ajan tasalla siitä mitä ollaan tekemässä. Kokeneemmat artistit luottavat helpommin kokeneisiin ohjaajiin, että tulos on esityskelpoista. Tilanteesta riippuen suurin vaikutusvalta mitä tehdään, vaihtelee ohjaajan, artistin ja levy-yhtiön välillä.

Antony Bentley

Ammatillaan Antony on varmistanut sen, että saa tehdä mitä haluaa ja sen lisäksi vielä sen, että saa tehdä sitä rakkaiden ystäviensä kanssa. Musiikkivideobisnekseen haluaville, Antony antaa sellaisin vinkin, että kannattaa alkuun pyrkiä tekemään kenelle tahansa ja millä tahansa resusseilla, haalia ympärilleen osaavaa väkeä ja oppia virheistään. Jotta voisi tehdä musiikkivideoita, ei välttämättä tarvitse käydä siihen kouluja. Kallion lukion ja 1,5 vuotta Prahassa elokuvakoulussa ohjaamiseen ja kuvaamiseen keskittyneen Antonyn mielestä koulu on hyvä tapa tutustua ihmisiin ja kokeilla asioita. Kouluja tärkeämpänä Antony näkee kokemuksen ja osaamisen mitä ei välttämättä koulusta irtoa.

Aistit auki


Hyväksi musiikkivideo-ohjaajaksi kehittyäkseen pitää hakea mahdollisimman laajaa inspraatiota, vaikka valokuvaamalla, musiikkia kuuntelemalla ja piirtämällä, löytää musiikin visualioimisen taito. Alalle kannattaa ensin hakeutua tekemään mitä tahansa, tutustua prosessiin ja ihmisiin. Jos ei musavideo tarjouksia satele heti taivaalta voi etsiä mieleisiä tuoreita, levy-yhtiöihin kiinnittämättömiä artisteja ja tarjoutua tekemään heille videoita pilkkahinnalla ja sitä kautta kerätä työnäytteitä ja kokemusta.Eevi Savolainen Kuvat: Sami Toro 16.01.06
eevi.savolainen@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Millainen on hyvä musiikkivideo -äänestys foorumissa
» Tampere Film Festival 2006

Musiikkivideoiden maailma

» Steen1 – Making of Jarden träkki
» Musiikkivideon elokuvatyöläinen
» Suomen oma Music Television
» The Voice
» Avustajana musiikkivideossa - tähdeksi tähtien takaa?
» Oulun musiikkivideofestivaalit 2005
» Tee Se Itse -musiikkivideo