Ohita navigointi

Median pyörteissä

Varoitus! Tämän tekstin tarkoitus on olla spekuloiva ja sormella osoittava. Ota aivot narikasta ja lue tämä teksti ajatuksen kanssa. Jälkipuintikaan ei ole kovin huono idea.

Toisinaan mediassa on hetkiä, jolloin oman pään pitäminen kylmänä sekä kriittisyys ovat suositeltavia ominaisuuksia ja niiden käyttäminen palkitaan aina ruhtinaallisesti. Maailmalla ja ympäristössämme tapahtuu jatkuvasti asioita, joista mielemme muokkaa haluamattakin niin pienempiä kuin suurempiakin kokonaisuuksia ja muodostamme niistä välittömästi omia mielipiteitä. Mielipiteisiin ja niiden suuntaukseen vaikuttavat läheiset ihmiset, uutisointi ja monien muiden vaikuttajien mukana jopa mainokset.
Suurimpana vaikuttajana mielipiteen muodostumiseen toimii kuitenkin omat kokemukset, etenkin jos sellaisia sattuu olemaan. Meissä jokaisessa asuu pieni kriitikko, halusimme tai emme, ja hänen avullaan osaamme muodostaa mielipiteemme riippumatta siitä tiedämmekö kyseisestä asiasta yhtään mitään.

Kriittinen medialukutaito avaa oven
uuteen maailmaan


Koillis-Helsingin lukion abiturienttina olen oppinut nauttimaan median olemassaolosta, suhtautumaan siihen kriittisesti ja oppinut tunnistamaan siinä niin hyviä kuin huonojakin ominaisuuksia.
Koillis-Helsingin lukio on medialukio, jossa korostetaan viestintäsivistystä eli medialukutaitoa. Medialukutaito sisältää taidon hankkia, analysoida ja käsitellä tietoa kriittisesti. Kritiikki tarkoittaa arvostelua ja arviointia. Sana ymmärretään usein tarkoittamaan nimenomaan kielteistä, muttei sovi unohtaa sen tarkoittavan myös myönteistä arvostelua. Hyvä kritiikki on laajojen kriteerien eli arviointi- tai ratkaisuperusteiden esittämistä. Monesti kritiikin esittäminen on puutteellista. Tällöin olisi hyvä esittää kysymyksiä kritiikin esittäjälle, miksi tämä on juuri sitä mieltä. Pelkkä ”se oli ihan hyvä” ei koskaan riitä, eikä siihen pidä koskaan tyytyä. Se ei kerro kuulijalleen mitään uutta tai merkittävää, millä hän voi itse oppia jotain uutta.

Median puolueeton vaikutusvalta?


Yksiselitteisiä asioita on harvassa ja siksi kriittisyyden lisäksi on tärkeää etsiä asioille mahdollisimman monia näkökulmia. Niiden avulla voit avartaa käsityksiäsi tapahtumista ja ymmärtää osapuolten motiiveja toiminnalleen kyseisessä tilanteessa.
Mediakaan ei koskaan ole täysin mielipiteetön ja puolueeton, vaikka sitä kovasti yrittääkin. Monesti tapahtumissa näkee median edustajien toimivan suorastaan eläimellisesti, jotta saisivat juuri sellaisen kuvan kuin haluavat. Mediatapahtumissa ei ole montaakaan minuuttia aikaa miettiä millainen kuva olisi hyvä ja informatiivinen. Kuvia räpsitään summamutikassa ja hyvän idean välähtäessä päähän, sitä lähdetään toteuttamaan keinoilla millä hyvänsä.
Lehtiin ja muuhun mediaan päätyvien kuvien täytyy olla tunteita herättäviä. Sillä ei ole väliä välittääkö kuva positiivisia vai negatiivisia ajatuksia, kunhan sen katsomisesta aiheutuu mieluiten voimakkaita tunteita ja kiinnostusta kyseistä asiaa kohtaan.

Myyntivaluuttana kuvat ja otsikot


Itsellä lehteä selaillessa huomio kiinnittyy vain ja ainoastaan itseä kiinnostaviin otsikoihin ja kuviin. Otsikon tehtävä on saada lukija lukemaan artikkeli. Mikäli otsikko on kiinnostava, lukijan huomio kiinnittyy tekstiin siihen asti kunnes se on luettu loppuun ja ymmärretty tai huomaakin artikkelin olevan tylsä ja otsikon olleen harhaan johtava.Tällöin lukeminen saa nopean lopun ja katse siirtyy seuraavaan otsikkoon, joka mahdollisesti herättää tunteita ja houkuttaa lukijaa lukemaan loppuun asti.
Mediassa on myös nähty niitäkin tapauksia, jolloin otsikko on kertonut toista, mutta itse tekstiä luettaessa otsikon väite onkin kadonnut täysin olemattomiin ja kertoo otsikon olevan pelkkää valhetta. Näin ollen pelkkä otsikoiden selailu uutisointia seuratessa ei riitä, mikäli haluaa saada kunnollisen kokonaiskuvan tapahtumista.
Monet mediat tuovat useita näkökulmia esiin jutun yhteydessä ja se on myös yksi hyvä syy olla moniruokainen uutisoinnin ja median ruokkiessa meitä. Lisää näkökulmia saat esimerkiksi juttelemalla kaverin kanssa kyseisestä asiasta. Myötäily ei monien näkökulmien saavuttamiseksi kannata. Ihannetilanne olisi, jos tekisin mielipiteeni täysin omista johtopäätöksistä enkä ottaisi vaikutteita muualta. Silloin, kun tyrkytys on suurinta, ei sitä voi olla huomaamatta, ja tuskin myöskään olla ottamatta siitä vaikutteita. Laaja ruokavalio uutisten suhteen ja oman pään pitäminen palkitsee sinut jossain vaiheessa tiedollisesti. Tiedon jano ja vähään tyytymättömyys ovat kunnianhimoisia piirteitä, mutta mitä enemmän luet, sitä vähemmän sinua viedään narussa. Muistetaan ruokaympyrä jatkossa mediaa ja maailman menoa seuratessa.Eevi Savolainen 19.12.06
toimitus@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Koillis-Helsingin lukio
» Mediakompassi - Mitä on mediakriittisyys?