Ohita navigointi

Lomapassimatkailu

Lomapassimatkamme oli lähtökohtaisesti keskittynyt siihen, että saisimme kuljettua passillamme niin kaukana kuin mahdollista.

Tämä vaati pitkiä junavuoroja, erityisesti kuusi yön yli kestänyttä. Näillä vuoroilla ei aika kulunut millään yksistään junien harrastamisen parissa, vaan oheistuotteina esimerkiksi luimme sarjakuvia ja lehtiä. Erityisenä kestoviihteenä oli monesti tuntejakin kestäneet korttipelisessiot. Tämä oli jo viime vuodelta hyväksi havaittu junamatkailun piristäjä, ja tänä vuonna huolellinen valmistelu toi paljo lisää jännitystä peliin.

Junista kiinnostuneille olivat myös asemat tietysti usein katsomisen arvoisia kohteita ja hyvä syy nousta ylös niin mukavista ja laiskottavista penkeistä jaloittelemaan. Laiskottavista penkeistä puheenollen, aina ei virkeys kiireisten aamuöiden ja vähäunisten öiden jälkeen ollut päällimmäinen tunne, vaan pariin otteeseen reissun jälkipuolella matkalaisemme vajosivat syvälle tuoleihin syvään uneen, joka toisaalta oli ihan ansaittua.

Ilta-aikaan kun olimme jo ehkä vähän väsyneempiä osasimme viihdyttää myös itseämme. Osittaisen avo-osaston lukittamiseen ja avaamiseen löytyi uusia keinoja, kunhan ensin yksi meistä oli ällistyttänyt muita taikatempulla kulkemalla lukitusta ovesta toiselle puolelle ilman avainta.

lomapassi

Yöelämä

Käyttämämme junat ajoivat kuudesti yön yli matkalaisemme uuteen kohteeseen, näistä neljä oli Lapista Etelä-Suomeen tai toisinpäin. Kaksi kertaa olimme mukavuudenhaluisia, ja niinpä paremman nukkumisen innoittamana käytimme makuuvaunuja.

Tunnelman kannalta mielenkiintoisimpia olivat ne neljä yötä jotka vietetttiin päivävaunuissa.
Pari kertaa saimme pitää lemmikkihyttiosastomme omanamme ja olimmekin kuin kotonamme. Näissä osastoissa on tosin 12 paikkaa ja joskus saimme tilan jakaa, ihmisten ja eläinten kanssa. Lapin junissa ravintolavaunu on auki pitkään, joten kuumia ja kylmiä juomia ja pikkupurtavia liittyi illan viettoihin. Asemilla käyskentely iltayön aikaan oli virkästävä väli jos ei vielä malttanut käydä nukkumaan.

Eräs yöpysähdys Seinäjoella takasi meillä otoksia silloin testattavana olleesta mahdollisesti uudesta junayksiköstä. Makuuvanunuissa kaikilla oli samat lepomahdollisuudet, mutta päivävaunuyöpyminen oli siitäkin mielenkiintoinen, että mukavuusluokkia oli kaksi tai kerran jopa kolme: kolmen, kahden ja yhden penkin vuode. Jokaisena yönä ei siis ollut aina yhtähyvät olosuhteet kaikille..

Lappia lomapassimatkailijoille

Matkalla vietimme kaksi päivää aamusta iltaan Lapissa käyden välillä junailemassa etelämmässä yhden päivän. Kolari ja Kemijärvi olivat paikat, joihin saavuimme aamulla ja joista lähdimme vasta illalla pois. Päivät olivat ihan leppoista vaihtelua. Sai syödä kerrankin ihan rauhassa, ja kirjastossa oli aikaa käydä netissä tahi lukea lehdet.

lomapassi

Lomapassi-info

Näillä näkymin LomaPassi tulee myyntiin myös ensi kesänä, mutta hinnoista ei ole vielä päätetty (marraskuu -05).

LomaPassi oli voimassa 01.06.-31.08.05
Kuukauden sisällä voi matkustaa rajattomasti kolmena vapaavalintaisena päivänä. Lippu on henkilökohtainen. LomaPassi käy kaikkien junien 2. luokkaan. Pendolinoon on ostettava paikkatiedot ennen matkaa, hinnat 2. luokassa 6,00-12.00 euroa, matkan pituudesta riippuen.

Hinnat -05
aikuiset 109 euroa
juniorit 6-16 v., opiskelijat, seniorit ja VR:n eläkeläisalennukseen oikeutetut 54,50 euroa

Lomapassilla sai viime kesänä myös lisäetuja
- kolmen euron alennus aikuisten Helsinki-kortista
- Cumulus-, Ramada- ja Holiday Inn Helsinki City Centre -hotelleissa alennusta normaaleista huonehinnoista 9 euroa/huone/vrk ja ravintolarahaa
9 euroa/huone/vrk.Tuomas Toivio, Nikolas Immonen ja Jarkko Rokka 10.01.06
toimitus@toimitus.hattu.net

Katso myös
» http://www.vaunut.org - Tuhansia junakuvia
» http://www.vr.fi