Ohita navigointi

Avustajana musiikkivideossa - tähdeksi tähtien takaa?

Avustaja on tärkeä osa kaikenlaisia kuvauksia. Vaikka työ on usein palkatonta ja pitkään paikoillaan odottelua, avustajan rooli tehtävässä tuotoksessa on suurempi ja tärkeämpi, kuin moni luuleekaan.

On elokuun viimeinen tiistai-ilta Helsingin rauhallisella Huvilakadulla, jossa näyttää tapahtuvan jotain. Kadun on täyttänyt kymmenkunta nuorta ja vähän vanhempaakin avustajaa, jotka ovat tulleet Olavi Uusivirran On Niin Helppoo Olla Onnellinen -musiikkivideon kuvauksiin.

Kuvausten on määrä alkaa heti auringon laskettua. Kaikki kuvaamisen tarvittava tekniikka ei kuitenkaan ole vielä paikoillaan, joten kuvausten alkaminen saa odottaa. Venähtäneet aikataulut ovat tuttuja avustajien lisäksi niin kuvausryhmälle, kuin filmituotoksia tähdittäville taiteilijoillekin.

Aikataulut kuvauspaikalla voivat olla riippuvaisia niin luonnosta kuin kalliista studioajoistakin. Itse musiikkivideo kestää normaalisti muutaman minuutin, mutta valmiin videon eteen tehdään töitä monenkin päivän edestä.

Avustaja on tärkeä osa kokonaisuutta

Jokaisessa musiikkivideossa on jonkinlainen tarina, joka usein miten yksinkertaisesti kerronnallaan peilaa musiikkivideossa soivaa kappaletta.

Salkkaritähtenä tutuksi tullut Mika Kurvinen ohjasi Olavi Uusivirran musiikkivideon. Kurvisen musiikkivideo kertoo omaa tarinaansa Olavista, joka jättää yksitellen kaiken maallisen omaisuutensa vastaantuleville avustajille. Musiikkivideon loppua kohti myös avustajat luopuvat yksitellen kaikesta omaisuudestaan ja liittyvät Olavin taakse kasvavan ihmismassan joukkoon. Musiikkivideossa avustajat ovat todella tärkeässä roolissa luomassa videon tarinaa henkiin.

Palkaksi kokemusta

Avustaja toimii musiikkivideoissa tai elokuvissa useimmiten leffalippu- tai ruokapalkalla. Avustajana oleminen antaa kokemusta ja opettaa kameran edessä työskentelyä. Antoisimpana puolena lienee se, että pääsee näkemään, miten kuvauksia tehdään ja olemaan itsekin mukana jossain julkisessa tuotoksessa.

Miten avustajaksi sitten pääsee?

Tuotantoyhtiöt hakevat avustajia ohjelmiin, elokuviin ja musiikkivideoihin esimerkiksi lehti-ilmoitusten ja nettisivujen kautta. Myös Ohjelma-avustajat ry, Media-avustajat ry ja Roolipalvelu ry välittävät avustajia erilaisiin ohjelmatuotantoihin.Milla Kaikkonen Kuva: Petri Voutilainen 16.01.06
toimitus@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Media-avustajat
» Roolituspalvelu

Musiikkivideoiden maailma

» Steen1 – Making of Jarden träkki
» Musiikkivideon elokuvatyöläinen
» Suomen oma Music Television
» The Voice
» Avustajana musiikkivideossa - tähdeksi tähtien takaa?
» Oulun musiikkivideofestivaalit 2005
» Tee Se Itse -musiikkivideo