Ohita navigointi

Viestintäpaja porojen keskellä

Inarin viestintäpaja

Nuorisotyön tunnustuspalkinnon Allianssilta saanut Inarin viestintäpajalla ”tähdistä tulee toimittajia”. Toiminnan sydämenä on Radio Inari. Toimintaa ohjaa tekijöiden oma halu ja tahto.

Inarin Viestintäpaja on nuorille ja vähän vanhemmillekin tarkoitettu paikka, jossa voi harjoitella ATK-taitojaan, tehdä videoita, toimittaa radio-ohjelmaa, hengailla muuten vain tai käydä katsomassa sähköpostinsa. Paikan päältä selviää myös erilaisia koulutus mahdollisuuksia ja sieltä voi myös käydä kysymässä neuvoa, mitä kannattaisi tehdä. Tällä hetkellä Inarin Viestintäpaja toimii väliaikaisissa, erittäin pienissä, mutta toimivissa tiloissa ja pajalle tarvittaisiinkin vielä studiotilat. Vaikutusvälineekseen Inarin Viestintäpaja halusi median, koska mediaa tekemällä oppii käsittelemään ympäröivää yhteiskuntaa erilaisella tavalla. Oppiessaan käsittelemään mediaa, oppii myöskin hankkimaan tietoa, käsittelemään ja jopa omaksumaankin sitä. Pohjois-Suomessa nuorten on vaikeampi päästä haluamiinsa koulutuspaikkoihin kuin Etelä-Suomessa, joten he tarvitsevat enemmän valmiuksia media-alan hommiin. Viestintäpajalla halutaan tukea nuorten tulevaisuutta pajan toiminnalla.
Alkunsa Inarin Viestintäpaja sai siitä, kun Inarin kuntaan tuli noin kymmenen vuotta sitten innokas kaveri, joka hommasi muutaman videokameran. Hän alkoi omien ystäviensä kanssa pyörittää videopajaa ala-asteen kellarissa. Ajan kuluessa mukaan kuvioihin tuli myös radiotoiminta. Työpajastatuksen paikka on saanut noin kymmenen vuotta sitten. Nimessä oleva Inari tulee Inarin kunnasta, jossa Ivalo sijaitsee. Viestintäpajan virallinen ja pidempi nimi on Inarin Kunnan Viestintäpaja.

Työntekijöitä ja -kokijoita

Jarmo Siivikko on Inarin Viestintäpajan ainoa vakituinen työntekijä. Apunaan hänellä on ollut erilaisia työnsuunnittelijoita ja työnvalmentajia. Ohjaavaa henkilökuntaa on yleensä kolmesta neljään henkilöä. Työntekijöille löytyy aina tarvetta, etenkin sellaisille, jotka pysyisivät hieman pidempään. Kävijöitä Viestintäpajalla vuodessa käy noin 12-18 nuorta erilaisissa toimipisteissä. Viime vuosi oli normaalia vilkkaampi ja kävijöitä oli 22. Nuoria yhdistävä tekijä on heidän työttömänäolonsa. Viestintäpajalla ei ole minkäänlaista ahdasta ikäpolitiikkaa. Suurin osa kävijöistä on 17-28-vuotiaita, mutta muutama noin 40-vuotiaskin löytyy. Tietysti pajan pyrkimyksenä on, että työntekijät olisivat nuoria, alle 28-vuotiaita. Näin ollen työstä olisi heille hyötyä mahdollisesti tulevaisuudessa ja kouluttautumismahdollisuuksiin lähteminen onnistuu paremmin.

Radio Inari Viestintäpajan valttikortti

Yli puolet nuorista tekee Viestintäpajalla yleensä radiohommia. Lähetysaika Radio Inarissa on noin 24 tuntia vuorokaudessa. Puolet lähetyksistä pitää suunnitella ja tehdä valmiiksi etukäteen, joten se syö eniten työntekijöiden voimia. Muu osa porukasta työskentelee tekniikan parissa, kuten lainaustoiminnassa, huoltaa laitteita ja järjestää tapahtumia. Loput tekevät nettiin kuvaa ja ääntä. Pajalla suositaan käytännönläheistä työskentelyä, joka parhaimmassa tapauksessa sytyttää nuoren mielenkiinnon tekemäänsä juttua kohtaan. Tekeminen ei sisällä teoriaa ja oppiminenkin tapahtuu tekemisen ilosta ja sen kautta. Osa radiotoimittajista on aloittanut ”uransa” vanhigossa, eli he ovatkin aivan huomaamattaan yhtäkkiä huomanneet istuvansa radiostudiossa ja tekevänsä radio-ohjelmaa.

”Kuuntelijoita, onko heitä?”

Radio Inari kuuluu Inarin kunnan alueella. Inarin kunta on Suomen laajin kunta ja parhaimmillaan radion kuuntelijalukumäärä on koko kunnan väkiluku eli noin 7000 ihmistä. Kevätkausina lukumäärä tuplaantuu Saariselän turistikauden ansiosta. Radio Inarin tavoitteena on olla paikkakunnan paras radioasema. Siellä soitetaan sitä mitä kuuntelijat haluavat kuulla ja ohjelmien sisältö onkin perustavaraa, joka ei sisällä ylimääräisiä efektejä tai temppuja. Kuuntelijoita pyritään saamaan omilla jutuilla, kuten paikallisilla artisteilla tai aluetta koskevilla aiheilla. Radio Inarista lähetetään uutisia, ajankohtaisohjelmia, nuortenohjelmia, musiikkiohjelmia, teemaohjelmia eri tapahtumista, jumalanpalveluksia ja jopa iskelmäohjelmaa kerran viikossa.

Tähtitehdas vai tähtien tehdas?

Muilla radioasemilla toimittajista tulee yleensä tähtiä, mutta Radio Inarilla homma menee pikemminkin niin päin, että tähdistä tulee toimittajia. Radio Inarin tähtitoimittajakaartiin kuuluu mm. Edorf, joka on tullut tutuksi muullekin Suomelle "räpin Suomen mestarina" vuodelta 2003 ja etenkin paikallisten keskuudessa tunnetut rap-musiikin tekijät Ambassa ja Amoc. Aina silloin tällöin radiosta voi myös kuulla keikkailevia tähtiä ja Angelin tyttöjen kuulumisia. Radio Inarin tarkoituksenakaan ei ole tehdä toimittajista tähtiä eikä myöskään edes ammattilaisia, vaan pyrkiä vaikuttamaan yhteiskunnallisesti asioihin.
Tulevaisuudessa Inarin Viestintäpaja aikoo panostaa lisää toimintaansa ja suunitelmissa olisi Radio Inarin varalle hankkia lisää kuuluvuusalueita ja uusia lähettimiä. Kuuntelijoita pitäisi saada lisää ja näin ollen uudet toimintatilat saatuaan radion mainostuskin lisääntynee. Mainostus on kallista puuhaa ja on toiminut tähän asti luonnonmenetelmillä eli puskaradion kautta, tosin sitä tullaan varmasti käyttämään tulevaisuudessakin. Maailman valloitus Inarin Viestintäpajalla ja Radio Inarilla onkin vasta aluillaan!

Video

 Real

» 56 kbps
» 256 kbps
» 512 kbps
» 1000 kbps

 Windows

» 56 kbps
» 256 kbps
» 512 kbps
» 1000 kbps

 Quicktime

» 56 kbps
» 256 kbps
» 512 kbps
» 1000 kbps

Kesto 04:32

"Mediahommia tekemällä oppii käsittelemään ympäröivää yhteiskuntaa"


Video

 Real

» 56 kbps
» 256 kbps
» 512 kbps
» 1000 kbps

 Windows

» 56 kbps
» 256 kbps
» 512 kbps
» 1000 kbps

 Quicktime

» 56 kbps
» 256 kbps
» 512 kbps
» 1000 kbps

Kesto 06:55

"Hyvä radio-ohjelma tempaa mukaansa ja on luonnollista puhetta ihmiseltä toiselle"


Video

 Real

» 56 kbps
» 256 kbps
» 512 kbps
» 1000 kbps

 Windows

» 56 kbps
» 256 kbps
» 512 kbps
» 1000 kbps

 Quicktime

» 56 kbps
» 256 kbps
» 512 kbps
» 1000 kbps

Kesto 05:08
"Tulee luonnollinen kiinnostus asioihin ja joku homma vaan yhtäkkiä nappaa"Eevi Savolainen, Minja Taponen ja Heikki Nummi 08.09.05
toimitus@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Inarin viestintäpaja
» Lapin Nuorisotiedotus