Ohita navigointi

Teatterikorkeakoulu on arvostettu oppilaitos

Samuli Vauramo

”Teatterikorkeakoulu on hyvin vaativa koulu. En suosittele sitä kuin vain niille henkilöille, joiden on ihan pakko päästä sinne opiskelemaan”, Samuli Vauramo naurahtaa.

Suomen Teatterikoulu aloitti virallisesti toimintansa vuonna 1943. Koulun ensimmäisenä rehtorina toimi teatterineuvos Vilho Ilmari. Teatterikorkeakoulu antaa teatterin ja tanssin aloilla korkeinta opetusta Suomessa. Koulussa opiskelee noin 450 opiskelijaa. Teatterikorkeakoulussa voi suorittaa niin kandidaatin, maisterin ja tohtorin tutkinnot näyttelijäntyössä, ohjauksessa, dramaturgiassa, tanssitaiteessa, valo- ja äänisuunnittelussa ja teatteri- ja tanssipedagogiikassa.

Pääsykokeissa rentous on valttia
Opiskelu Teatterikorkeakoulussa on kokopäiväistä. Teatteri- ja tanssialan opinnot koostuvat taiteellisista töistä, työpajoista, harjoitustöistä, seminaareista, luennoista ja erikoiskursseista. Alan ammattilaiset ohjaavat opiskelijoita taiteilijaksi kasvamisen tiellä.
Kandidaatin tutkintoa suorittamaan voidaan hyväksyä ihminen, joka valintakokeissa on osoittanut taiteellisen lahjakkuutensa ja soveltuvuutensa alalle. Hakijalta vaaditaan ylioppilastodistus tai kolme vuotinen ammatillinen tutkinto. Jos hakija kuitenkin valintakokeissa on osoittanut erityistä lahjakkuutta ja soveltuvuutta alalle, voidaan hänet hyväksyä ilman edellä mainitun tutkinnon suorittamista.
-Teatterikorkeakoulun pääsykoe on nelivaiheinen. Ensimmäinen vaihe on kirjallinen, silloin lähetetään oma elämänkerta ja tehdään ennakkotehtävät. Hakijoista valitaan jatkoon noin tuhat ihmistä. Sen jälkeen on pyörähdys raadin edessä, pieni esitys itsestään ja yksi lyhyt monologi. Pyrkijöistä pudotetaan noin 900 ehdokasta ja jatkoon pääsee 100 lahjakasta näyttelijänalkua. Kolmosvaiheessa vietetään puolestaan koko päivä pääsykokeissa. Heidän joukostaan valitaan likimain 30 hakijaa jatkoon ja viimeinen vaihe kestää kolme päivää, Samuli Vauramo kertoo Teakin pääsykokeista.
Teatterikorkeakoulussa neljännellä vuosikurssilla opiskeleva Pamela Tola vakuutti raadin toisella yrittämällään ja pääsi opiskelemaan unelmiensa kouluun.
-Ensimmäisellä kerralla koin hakuprosessin ahdistavaksi. En yhtään ihmettele, että en päässyt silloin sisälle, koska olin kauhean ahdistunut. Kaikki tuntui vaikealta ja enkä uskonut itseeni ja kykyihini. Kaikki muut hakijat olivat mielestäni paljon parempia kuin minä. Seuraavana vuonna kuitenkin löysin jostain ilon, että oli kiva esiintyä ja olo tuntui vapaalta, Tola sanoo.Petri Voutilainen, Milla Kaikkonen 12.10.05
petri.voutilainen@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Teatterikorkeakoulu
» Miljoonan merkityksen teatteri

Tyttö sinä olet tähti

» Etusivu index

Videot
» Elokuvantekijät

Jutut
» Aleksi Bardy
» Dome Karukoski
» Joonas Saartamo
» Pamela Tola
» Samuli Vauramo
» Teatterikorkeakoulu