Ohita navigointi

Avoimet Foorumit -05 - Mitä media on?

Tänä syksynä kuudetta kertaa järjestettävän tapahtuman teemana oli media, mediakriittisyys sekä erilaiset kysymykset median tuottamisesta, sisällöstä ja vaikutuksesta nuoriin. Paikalla oli nuoria yläasteiden kouluista, lukioista, ammatillisista oppilaitoksista sekä nuorisotaloilta. Heidän kysymyksiinsä vastaamassa oli poliitikkoja, tutkijoita, median kanssa työskenteleviä asiantuntijoita, toimittajia, sekä muita vaikuttajia. Olin Idän Avoimissa foorumeissa 23.11 kuuntelemassa näitä keskusteluja, mutta miettimässä myös omaa suhdettani mediaan.

Media on laaja käsite ja välillä tuntuu siltä, että sitä tungetaan vähän joka paikkaan, välillä sellaisinkiin paikkoihin, joihin se ei kuulu. Esimerkiksi minä olen media-assistentti, mutta se ei nykyään kerro paljon mitään, sillä media-assistentteja on monelta eri alalta ja tällä samalla nimityksellä kutsutaan niin graafisen alan kuin audiovisuaalisenkin alan ammattilaisia. Joskus myös toimittajia kutsutaan samalla nimellä ja työpaikkailmoituksessa mediatyöntekijä voi tarkoittaa jopa puhelinmyyjää.

Mitä media on?

Media: tiedotus-, mainos- tai muu sellainen väline, viestin ja viestinnän muoto kuten teksti, kuva tai ääni

Media "riepottelee", "kritisoi", "yllyttää" ja "jahtaa", niin kuin jokin oma eliömuotonsa. Voimme myös joutua median hampaisiin. Sana media tarkoittaa tietenkin tässä yhteydessä lehdistöä ja toimittajia, yleensä negatiivisessa mielessä.

Uusmedia tarkoittaa sähköisiä viestintämuotoja. Mediatapahtuma on tapahtuma, joka on paljon esillä ja kiinnostaa erityisen paljon lehdistöä. On myös mediaseksikkyyttä, mediapellejä, mediataloja ja mediapajoja.

Nuorilla heräsi monia kriittisiä kysymyksiä tämän Media- nimisen otuksen käytöksestä. Miksi media näyttää välillä luovan stereotypioita esimerkiksi ulkomaalaisista tai luo pelkoa ja uhkakuvia tyhjästä? Onko lehden tuotto ja raha tärkeämpi asia kuin lehden sisältö? Nuorten näkemys oli se, että mediat vääristelevät asioita ja pahimmassa tapauksissa ovat jopa muuttaneet heidän sanomisiaan. He toivovat, että media pyrkisi rehellisyyteen ja yrittäisi lisätä ihmisten tasa-arvoa tekemällä työtä rasismin ja ennakkoluulojen kitkemiseksi.

Useimmat vastasivat kritiikkiin hyvin poliitikkomaiseen tyyliin: "nämä ovat kyllä tärkeitä asioita" ja "todella hienoa, kun tekin mietitte näitä kysymyksiä”. Toimittajat sanoivat ainakin pyrkivänsä oikean tiedon välittämiseen sekä laadukkaan median tuottamiseen. Esille tulleita kokemuksia hyvin loukkaavistakin median tekemistä mokista ei saisi tapahtua, mutta niitä ja muita väärinkäsityksiä kuitenkin tapahtuu. Nuorten sanomisia usein pehmennetään ja lauseita on pakko muuttaa esimerkiksi kielellisesti järkevämpään, asiallisempaan ja ymmärrettävämpään muotoon. On myös muistettava, että kaikki toimittajat eivät ole hyviä ja hyväntahtoisia ja joidenkin kohdalla ammattitaitokin voi olla kyseenalainen. On olemassa lehtiä, joiden perimmäinen tarkoitus todellakin on vain tuottaa rahaa laadukkaan journalismin jäädessä kakkoseksi. On opittava erottamaan asialehdet täysin viihteellisistä "hömppä"- lehdistä. Muistakaamme myös, että selvitäksesi median "kourissa" on muistettava, että meillä kaikilla on oikeus yksityisyyteen, eikä kaikkiin kysymyksiin todellakaan tarvitse vastata. Kuvaamiseen ja kuvan julkaisemiseen on aina kysyttävä kuvattavalta henkilöltä lupa.

Paikalla ollut vihreiden kansanedustaja Jyrki Kasvi totesi, että asian tekee hankalaksi myös, se että ihminen valitsee aina sen median, joka tukee omia näkemyksiä, myös ennakkoluuloja. Näin omat näkemykset saavat aina vain vahvistusta ja vääräkin tieto muuttuu todeksi. Esimerkiksi Fox Newsillä Irakissa oli hyvin erilainen rooli kuin BBC Newsillä.

Ajankohtaisohjelmia YLE:lle tehnyt Jan Anderson halusi puhua kuvan voimasta ja miten vahva väline se on. Kuva voi helposti antaa väärän kuvan asioista. Esimerkiksi Irakin sota on hyvin vaikea asia; miten asiat oikeasti ovat? Kuva on hyvin yksipuolinen. Lisäksi tässä tapauksessa tiedot amerikkalaisista kuolleista on helpompi saada kuin irakilaisista kuolleista, joten niin luvut helposti vääristyvät tai irakilaisten kuolleitten määrää ei saada ollenkaan tietoon.Saara Kaartimo, kuvat Antti Salminen 30.11.05
saarakartimo@hotmail.com

Katso myös
» Hesan Nuorten Ääni -kampanja
» http://www.apinalaatikko.com - blog median maailmasta

Avoimet Foorumit -05

» TV-minä ja virtuaalisinä – kriittisesti mediasta
» Mitä media on?
» Mainosväline
» Me itse median tuottajina ja kuluttajina
» Väkivaltaviihdettä vai mediaväkivaltaa?
» Loppuyhteenveto