Ohita navigointi

Avoimet Foorumit -05 - Me itse median tuottajina ja kuluttajina.

Tänä syksynä kuudetta kertaa järjestettävän tapahtuman teemana oli media, mediakriittisyys sekä erilaiset kysymykset median tuottamisesta, sisällöstä ja vaikutuksesta nuoriin. Paikalla oli nuoria yläasteiden kouluista, lukioista, ammatillisista oppilaitoksista sekä nuorisotaloilta. Heidän kysymyksiinsä vastaamassa oli poliitikkoja, tutkijoita, median kanssa työskenteleviä asiantuntijoita, toimittajia, sekä muita vaikuttajia. Olin Idän Avoimissa foorumeissa 23.11 kuuntelemassa näitä keskusteluja, mutta miettimässä myös omaa suhdettani mediaan.

Nuoret haluaisivat itse tuottaa mediaa ja heitä kiinnosti esimerkiksi oman tv-ohjelman tekeminen. Tässä tv-ohjelmassa nuoret olisivat itse juontajia ja ohjelmaa tehtäisiin siis nuorilta nuorille. On nuoria, jotka ovat jo kyllästyneitä nuorten ohjelmien pinnallisuuteen ja kaipasivat myös asiaohjelmia nuorille. Trendit ja hittimusiikki eivät kiinnosta kaikkia. YLE:n ajankohtaisohjelmien Jan Andersonille nuorten kiinnostus asiaohjelmiin oli iloinen yllätys ja hän kiitti nuoria ohjelmaideasta.

Tämä ajan nuoret ovat tottuneet elämään median keskellä ja monet tuottavat sisältöä päivittäin esimerkiksi nettiin. Välillä tuntuu, että pitäisikö nuorten sijaan mediakasvastusta antaa aikuisille? On aikuisia, joilla ei ole hajuakaan siitä, mitä netissä voi tehdä ja mitä siellä voi tapahtua.

Nuorten idea oli, että kouluihin voitaisiin järjestää heidän itsensä tuottamaa mediakasvatusta. Näin voitaisiin antaa vaikkapa vertaistukea niille, jotka ovat joutuneet itse kokemaan jotakin negatiivista, kun ovat olleet varomattomia tai tietämättömiä esimerkiksi nettiä käyttäessään.

Irc-galleria?

Paikalla oli nuoria, joille oli tapahtunut hyvin ikäviä asioita, kun he epähuomiossa olivat suostuneet kuvattavaksi. Viattomat ”läppä”- jutut olivat päätyneet irc-galleriaan, missä ne nyt ovat levinneet ympäri Suomea, vaikka irc-galleriasta ne onkin jo poistettu. Lisäharmia tuli, kun loppujen lopuksi koko juttu levisi televisioon asti.

Nuorten pitäisi käyttää suurta harkintaa laittaessaan kuvia ja tietojaan nettiin. Antti Salminen Nuorten Mediasta kehotti kriittisyyteen irc-galleriaa kohtaan jo pelkästään siksi, että se on suuri henkilöstöpankki. Leena Karjalainen oli huolissaan siitä, että jos nettiin laittaa kuvan, sitä ei enää saa sieltä pois ja se on kaikkien käytettävissä.

Minun näkemykseni on, että vika ei ole välttämättä irc-galleriassa eikä netti ole mikään mörkö, johon pitäisi alkaa rakennella suuria rajoitteita tai tuhota esimerkiksi kokonaan kun sitä ei voida valvoa. Vika on jälleen kerran jossain paljon syvemmällä.

Jos 9-vuotias lapsi laittaa irc-galleriaan itsestään kuvia, joissa matkii Britney Spearsia niin vika on todellakin jossain muualla kuin netissä. Tällainen käyttäytyminen on oire jostain muusta kuin vain pelkästään mediatiedottomuudesta.

Vika ei myöskään ole netissä, jos ”vanhemmat eivät tiedä, mitä ne penskat siellä touhuaa”. Vika on silloin niissä vanhemmissa, joilla ei ole tullut mieleen keskustella jälkikasvunsa kanssa. Jos ei tiedä, että lapsella tai nuorella on kuvia netissä, niin yhteys omaan lapseen on silloin jo varmaan aika poikki.

Hassua, miten ongelmien syyt yritetään aina vierittää uuden teknologian, väkivaltaelokuvien, pelien tai vaikkapa sitten ”saatanallisen musiikin” niskoille. Syy ei koskaan ole itsessä eikä asioita viitsitä pohtia sen syvällisemmin.

Syyt muualla

Namusetiä ja muita hulluja oli ennen nettiäkin. Tuliko kenellekään mieleen poistaa vaikkapa Pelle Fantin kirjeenvaihto- palstaa siksi, että aikuinen mies saattoi laittaa sinne kirjeenvaihtoilmoituksen ja esiintyä 12- vuotiaana?

On totta, että netti on pahimmassa tapauksessa pedofiilien ja muitten rikollisten työkalu. He voivat jakaa siellä helposti tietojaan ja kannustaa toisiaan. He löytävät sieltä myös uhreja rikoksilleen. Netin avulla levitetään monenlaista laitonta materiaalia huumeista musiikkiin. Saat käden käänteessä ohjeet pommin rakentamiseen. Jos suunnittelet itsemurhaa, löydät helposti palstan, jossa sinua kannustetaan ja ystävällisesti kerrotaan vinkkejä idean toteuttamiseen. Netistä löytyy myös mitä tahansa ”tietoa”: ufo-kokemuksia, salaliittoteorioita, uusnatseja, rahan kerääjiä, maailmanlopun ennustajia, hulluja hörhöjä ja kiihkoilijoita joka lähtöön. Meidän tehtävämme on olla kriittinen ja opetella erottamaan totuus tarusta.Saara Kaartimo, kuvat Antti Salminen 30.11.05
saarakartimo@hotmail.com

Katso myös
» Hesan Nuorten Ääni -kampanja
» http://www.apinalaatikko.com - blog median maailmasta

Avoimet Foorumit -05

» TV-minä ja virtuaalisinä – kriittisesti mediasta
» Mitä media on?
» Mainosväline
» Me itse median tuottajina ja kuluttajina
» Väkivaltaviihdettä vai mediaväkivaltaa?
» Loppuyhteenveto