Ohita navigointi

Tähtäimet korkealla

Kiipeilyä

Minulla jolla ei ole koskaan pahemmin ollut harrastuksia oli onni löytää tämmöinen exstremelaji.
Sattui hirveä flaksi, kun olin Liikuntamyllyssä hakemassa mutsin ja faijan pakottamana itselleni harrastusta kunnes tein ilmoitustaululta erinomaisen löydön "seinäkiipeilyä kaikille halukkaille".


Suomen Alppikerhon vetämänään päätin ilmestyä paikalle. Myöhemmin ystävystyin nykyisiin kiipeily kavereihin Elluun, Kian, Essiin ja Nellin. Kaikki ehkä tyttöjä mutta ei se minua haittaa, aina parempi! ;)

Kiipeily itsessään on hyvä lihasten ja jänteiden kehittäjä, kun joutuu suoraa seinää ja negaa (eli muotoiltu seinä) kiipeämään. Otteet, eli ne ei muotoiset ja väriset myhkyrät seinällä kertovat mitä reittä kannattaa mennä jos kaikilla väreillä on liian helppo kiivetä. Reittejä on eritasoisia, -4 on suht helppo mutta siitä ylöspäin vaikeutuu -5, +5,-6,+6,-8 jne.

Varusteet

Minä hankin ensimmäisenä nämä välttämättömät varusteet joilla on pitkä ikäinen kesto käytössä ja vielä pidempi käyttämättömänä.
Vakio varusteisiin kuluu valjaat, atc (varmistuslaite), sulkurengas, kiipeilykengät ja magnesiumia plus siihen kuuluva pussi. Näillä pitäisi pärjätä heti, kun olet opetellut varmistamisen (varmistat atc:llä, että köysi on kireä ja ettei toinen tipu seinältä maahan saakka.)
Minä kävin Suomen Alppikerhon peruskurssin jossa opetettiin perusteellisesti miten varmistus tapahtuu. Kävihän se kivuttomasti vaikka välillä kurssinvetäjä näytti siltä, että hyppäisi kurkkuun kiinni, kun kysyi jotain vähemmän älykästä tunnin loppupuolella mitä en viitsi mainita.

Eri tyylejä kiivetä

Minä pidän erityisesti "bolderoinnista" eli kiipeilyä sisällä tai ulkona vaakasuoraan vasemmalle tai oikealle seinästä tai kalliosta riippuen. Liidaus on yksi laji tai tyyli kiivetä seinää ylös. Siinä kiivettäessä köyttä viedään mukana ylös ja kiinnitetään lenksuihin samalla, kun siinä itse olet kuljetettavan köyden päässä ja alhaalla oleva kaverisi varmistaa ettet sinä vahingossakaan tipu metriä enempää. Sama varmistaminen pätee yläköydellä kiivettäessä

Jonakin päivänä minä haluaisin olla ottamassa kuvia Mount Everestillä mutta se on vain haave muiden joukossa iltapäivän lumisateessa. Ehkä jonakin päivänä.A-J. Johansson
bmx87@suomi24.fi

Katso myös
» Tapanilan Urheilukeskus
» Suomen Alppikerho