Ohita navigointi

Ministeri ei järjestäisi vielä Internet-vaaleja

Nykyinen tietoturvataso ei anna ministeri Leena Luhtasen mukaan edellytyksiä järjestää internet-vaaleja. Kuvassa vaalitietoutta jakava valtionhallinnon sivusto Vaalit.fi.

"Kuuluuko nuorten ääni kunnassa?" –tilaisuudessa Loviisassa 4.10.2004 puhunut liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen (sd.) ei usko internet-äänestyksen olevan mahdollinen nykyisen tietoturvatason puitteissa.

Espoon kaupunginvaltuustoon ehdolla oleva Leena Luhtanen on ministerinarkensa keskellä huomannut nuorten yhteiskunnallisen aktiivisuuden olevan kasvamassa. Itä-Suomea myöten demareiden vaalitilaisuuksissa kahvittelevan espoolaisministerin mukaan kosketus nuorten ja puolueiden välillä on tärkeää.

"Puolueiden on puhuttava nuorten kieltä ja tunnistettava nuorille tärkeät asiat. Valtakunnan tasolla tähän on selkeästi pyritty. Hallitus on käynnistänyt nuorisotyölain kokonaisuudistuksen, jossa keskeisenä tavoitteena on tukea nuorten aktiivista kansalaisuutta", ministeri politikoi Loviisassa.

Internet laskisi kynnystä äänestää - etenkin nuorilla
"Äänestysiän alentaminen 16 vuoteen on pohtimisen arvoinen ja realistinen ehdotus. Periaatteessa käytettävissä on toinenkin keino laskea kynnystä äänestää. Se on verkossa äänestäminen. Se sopisi hyvin tietoyhteiskuntaan ja siinä nuoret olisivat todellisia edelläkävijöitä ja asiantuntijoita", Luhtanen uskoi.

Ministeri otti positiiviseksi esimerkiksi Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan edustajistovaaleissa käytetyn Internet-äänestyksen, josta oli hänen mukaansa saatu pääasiassa hyviä kokemuksia. Luhtanen ei kuitenkaan pitänyt laajamittaista internetissä tapahtuvaa äänestystä mahdollisena nykyisen tietoturvatason vallitessa.

"Jos verkkoäänestys tehtäisiin mahdolliseksi valtakunnallisissa vaaleissa, täytyisi luottamuksen tietoturvaan ja tietosuojaan olla horjumaton. Olisi voitava olla varmoja siitä, että tieto äänestäjän valitsemasta ehdokkaasta kulkee verkossa virheettömästi ja luottamuksellisesti", Luhtanen sanoi.

Internet-vaaleja voisi harkita jo vuodelle 2007
Leena Luhtasen mukaan Internetissä äänestämistä pohditaan parhaillaan hallituksen asettamassa kansalaisvaikuttamisen politiikkaohjelmassa. Hänestä Internet-äänestämisen mahdollisuutta on syytä selvittää perusteellisesti. Luhtanen voisi nähdä nettiäänestyksen mahdolliseksi jo vuoden 2007 Eduskuntavaaliessa.Matias Orola 09.10.04
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» "Kuuluko nuorten ääni" -seminaarisarja
» Nuorten osallistuminen ja vaikuttaminen

Vaalit ja vaikuttaminen 2004

» Kunnallisvaalien etusivu
» Vaalien tulostietoja

Taustajuttuja
» 18-vuotiaat vaaliehdokkaat
» Kuntaliiton vaalikampanja
» Perusfaktoja kunnallisvaaleista
» Internet-äänestyksen mahdollisuus

Nuoret Vaikuttajat
» Nuppi04-tapahtuma Tampereella