Ohita navigointi

Suurten kaupunkien kuopusehdokkaat

Kunnallisvaalit 2004 Free Your Mindissa.

Free Your Mind kokosi Suomen kuuden suurimman kaupungin 18-vuotiaiden kuntavaaliehdokkaiden ajatukset. Mukana ovat ne yli 100 000 asukkaan kaupunkien kuopusehdokkaat, jotka olivat jättäneet ajatuksensa Ylen Vaalikoneeseen 16.10.2004 mennessä. Olemme julkaisseet luvan antaneiden ehdokkaiden kuvat.


Kunnallisvaalit 2004: Helsinki. Helsinki
633 Hangaslahti, Helena; Vasemmistoliitto (Vas.)
Kitaraa soittava helsinkiläisopiskelija Helena Hangaslahti (vas.) haluaisi kunnallisvaikuttajana parantaa mielenterveys- ja päihdepalvelujen toimivuutta sekä edistää kestävän kehityksen periaatteiden noudattamista. Hangaslahden mielestä päiväkotien ryhmäkokoja tulisi pienentää etenkin alle 3-vuotiailla lapsilla, ja hänen mukaansa nykyinen päiväkotien henkilökunnan vaihtuvuus on puute. Hangaslahti sanoo, että eläkkeelle lähtevien työntekijöiden jättämää aukkoa korjattaisiin parhaiten järjestämällä uudelleenkoulutusta ja nuorille hyvät mahdollisuudet ammatilliseen opiskeluun.


369 Kähärä, Marika; Perussuomalaiset (PS)
"Haluaisin päästä valtuustoon taistellakseni kuntalaisten hyvinvoinnin puolesta. Köyhien ja rikkaiden välille on syntymässä entistä selvempi kuilu, ja olen sitä mieltä että tätä kuilua pitää saada pienennettyä. Kaikkien kuuluisi saada tasavertaisia palveluja niin laadullisesti kuin muutenkin", Marika Kähärä (ps.) vaatii omassa puheenvuorossaan Ylen Vaalikoneessa. Klassista laulua, säveltämistä, kirjoittamista ja www-sivujen ylläpitoa harrastaneen Kähärän mielestä koulutuksessa tulisi keskittyä erikoistumisien sijaan ennemmin kaikille yhtä tasokkaaseen perusopetukseen.

85 Parikka, Sampo; Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (SDP)
Helsinkiläinen Sampo Parikka (sd.) haluaa päästä valtuustoon vaikuttamaan kotikaupunkinsa asioihin ja tekemään siitä ystävällisemmän kaupungin nuorille. "Jos pääsen valtuustoon tulen tekemään työtä nuorten aseman ja kultuurin hyväksi", Parikka vakuuttaa. Näyttelemistä, kuorolaulua ja kansantanssia harrastava Parikan mukaan Helsinki on osannut ottaa opiskelijansa hienosti huomioon. Parikka on tyytyväinen joukkoliikenteeseen. "Helsingin joukkoliikenne on Suomen parhaita, ellei paras. Sen hinta-laatu suhde on kunnossa, mutta silti parantamista on", Parikka uskoo.

708 Saari, Juhani; Vasemmistoliitto (Vas.)
Juhani Saari (vas.) haluaisi tehdä työtä kaupunginvaltuustossa joukkoliikenteen ja terveydenhuollon puolesta. Vaalikoneessa vähäsanaisen Saaren mukaan "asuntojen vuokrat ovat monille liian korkeat ja lisää edullisesti asuttavia vuokra-asuntoja tulisi kaavoittaa lisää." Pääkaupunkiseudun yhteistyötä on Saaren mielestä ehdottomasti lisättävä; hän olisi valmis yhdistämään Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisen yhdeksi kaupungiksi. "Yhdistyminen helpottaisi joukkoliikenteen kehittämistä ja karsisi monia päällekkäisyyksiä", Saari uskoo.

815 Willström, Tia; Suomen Kristillisdemokraatit (KD, sit.)
Tia Willström haluaisi tuoda nuorten näkökulmaa kaupungin päätöksen tekoon ja samalla taata tasapuoliset peruspalvelut kaikille kuntalaisille. Willström aikoisi valtuutettuna pitää ehdottomasti kiinni Helsingin autonomiasta. "Pääkaupunkiseudun kuntia ei pidä liittää yhteen, sillä mielestäni siitä muodostuisi liian suuri kaupunki hallinnoitavaksi, on otettava myös huomioon kuntien erilaiset taloudelliset resurssit. Minusta yhdistäminen ei ole realistinen päämäärä", kirjallisuudesta, musiikista, taiteesta ja kulttuurista pitävä Willström sanoo.


Kunnallisvaalit 2004: Vantaa. Vantaa
379 Bergström, Cecilia; Vasemmistoliitto (Vas.)
"Haluan vaikuttaa omiin ja yhteisiin asioihin. Aion tehdä töitä sen eteen, että opiskelijoiden olot parantuisivat ja peruspalvelut saataisiin kuntoon", Cecilia Bergström (vas.) lupaa. Cecilia Bergströmin mielestä kunnallisveroa tulisi periä pienituloisilta nykyistä vähemmän ja suurituloisilta nykyistä enemmän.
"Nykyinen käytäntö on huono. Kun valtio laskee veroja, niin se ei voi antaa yhtä paljon rahaa kunnalle, jolloin kunta joutuu nostamaan veroja, josta voi pahimmillaan koitua että rikkaiden verot laskevat ja köyhien nousevat."
järjestöaktivismista pitävä Bergström uskoo.

68 Soininen, Ilkka; Kansallinen kokoomus (Kok.)
"Valtuusto on luonnollinen jatko neljälle nuorisovaltuustovuodelle. Pääpainon valtuustossa asetan nuorten asioille ja rahankäytön järkeistämiselle", sanoo nuorisovaltuuston puheenjohtajana toiminut Soininen (kok.). Soinisen mukaan Vantaan keskeisimmät ongelmat liittyvät tällä hetkellä koulutukseen, terveyspalveluihin sekä kunnan johtamiseen ja päätöksentekoon. "Tiukka säästökuuri ja olemassa olevien varojen epämääräinen käyttö ovat johtaneet ongelmiin koulutus- ja terveysasioissa", Soininen toteaa. Hän pitää Vantaan kouluissa tarjottavaa opetusta kuitenkin laadukkaana ja monipuolisena.


Kunnallisvaalit 2004: Turku. Turku
122 Boström, Jacob; Ruotsalainen kansanpuolue (RKP)
"Pyöräily (freeride), erilaiset taistelulajit (mm. tae kwon do, choy lee fut, aikido, judo, capoeira), kahvin juonti...", luettelee harrastuksiaan Jacob Boström (r.), joka haluaa vaikuttaa Turun kehittymiseen. "Koulu- ja nuorisoasiat kiinostavat erityisen paljon. Koulut ovat tällä hetkellä masentavia, tylsiä ja huonoja. Opettajat ovat ylityöllistettyjä, luokat liian suuret ja tilat liian pienet", Boström sanoo. Tällä hetkellä Turun joukkoliikenteeseen tyytyväinen Boström haluaisi huolehtia valtuutettuna myös vanhusten asioista. Hänen mielestään heitä kohdellaan Turussa "karjana".

27 Hakamäki, Vesa; Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (SDP)
"Haluan varmistaa kotikaupunkini turvallisen kehityksen. Haluan tehdä työtä joukkoliikenteen ja koulujen, erityisesti kouluruokailun puolesta", sanoo Vesa Hakamäki (sd.). Ehdokkaan mukaan turkulaiskoulujen peruskorjauksiin pitää tulevina vuosina sijoittaa entistä enemmän varoja "Suurin osa koulurakennuksista on rakennettu aikaan, jolloin rakentamisen laatu oli sitä sun tätä. Kaikki rakennukset on tutkittava ja havaitut puutteet korjattava." Hakamäen mielestä Turun kokoisessa kaupungissa täytyisi linja-autojen lisäksi ottaa käyttöön muitakin joukkoliikenteen muotoja, esimerkiksi raitiovaunuliikennettä.

77 Pajula, Jutta; Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (SDP)
"Haluan päästä vaikuttamaan asoihin nuorten näkökulmasta", toteaa kunnallisvaikuttavaksi pyrkivä Jutta Pajula (sd.). Vaalikoneessa harvasanaisesti kysymyksiin vastaava Pajula harrastaa käsitöitä ja pitää arkisena elämänviisautenaan lausahdusta "Ajattele negatiivisesti, ylläty positiivisesti". Turun keskeisimpinä ongelmat liittyvät Pajulan mukaan väestön ikääntymiseen, vanhenevan väestön asemaan, terveyspalveluihin sekä liikenteeseen. Turun liittäminen osaksi suurempaa kuntakokonaisuutta on Pajulan mielestä täysin tarpeetonta.


Kunnallisvaalit 2004: Oulu. Oulu
203 Öhman, Juho; Suomen Sosialidemokraattinen Puolue (SDP, sit.)
Jalkapallo- ja salibandyerotuomarina toimiva sekä salibandykentillä pelaava Juho Öhman aikoo tuoda nuorten näkökulmaa päätöksentekoon. Valtuustossa hän haluaisi tehdä työtä nuorten ja urheilun puolesta. "Liikuntapaikkoja - ja laadukkaita sellaisia - pitää saada lisää. Eri harrastelajien liikuntapaikkoja on laajennettava tai rakennettava tasapuolisesti ottaen huomioon harrastemäärät", Öhman sanoo. Urheilevan nuorukaisen mukaan peruskoulutus on turvattu Oulussa, mutta oppilasryhmien pitäisi hänen mukaansa olla peruskouluissa pienempiä, eikä tukiopetustakaan sopisi jättää tulevaisuudessa satsauksitta.Matias Orola 17.10.04
matias.orola@toimitus.hattu.net

Katso myös
» Ylen vaalikone löytää ehdokkaat ikäluokittain
» Äänet kuuluviin! haastaa nuoret vaikuttamaan

Vaalit ja vaikuttaminen 2004

» Kunnallisvaalien etusivu
» Vaalien tulostietoja

Taustajuttuja
» 18-vuotiaat vaaliehdokkaat
» Kuntaliiton vaalikampanja
» Perusfaktoja kunnallisvaaleista
» Internet-äänestyksen mahdollisuus

Nuoret Vaikuttajat
» Nuppi04-tapahtuma Tampereella